İtalya'dan yaklaşık 40 bin Euro'ya alınan çikolata üretim makinesiyle üretim yapılan otogarda, yolcular her zaman taze çikolata bulma şansı buluyor. Saatte 24 kilogram çikolata kaplama kapasitesi bulunan otogarda, üretilen çikolatanın bir kısmı pişmaniye ve lokum kaplamasında kullanılıyor.
BİR YILLIK ARAŞTIRMA SONUCU
Çikolata üretimi hakkında bilgi ceren AFTAŞ İşletme Müdürü Osman Altunay, "Yolcularımız, lokum, kaymaklı şeker gibi ürünlerden sonra 'Çikolata da yemek istiyoruz' dedi. Biz de araştıralım dedik. Çikolata Afyonkarahisar'da bilinen bir iş değil. Yapılan araştırmanın sonunda çikolata nasıl kaplanır, nasıl üretilir, nasıl paketlenir, nasıl saklanır bunları öğrendik. İtalya'dan bir makine siparişi verdik. Makine sayesinde yüzde 100 çikolatan ürünler üretebiliyoruz" dedi.
BİTTER ORANI YÜKSEK
Dünya genelinde çikolata hammaddesini sağlayan 7 büyük firma olduğunu hatırlatan Altunay, "Bütün çikolata üreten firmalar, bu 7 firmadan gelen kuvertür denilen çikolataları birbirine karıştırarak yeni bir tat oluşturuyor. Biz de kendi tadımızı bulduğumuza inanıyoruz. Bitter oranı yüksek, bir çikolata kullanmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
KALİTELİ ÇİKOLATA NASIL OLUR?
Sipariş üzerine de çeşitli kalıplarla çikolata ürettiklerini anlatan Altunay, şöyle devam etti:
"Saatte 24 kilogram kaplama kapasitemiz var. Aynı zamanda Beyoğlu Çikolatası üretiyoruz. Madlen dökebiliyoruz. Müşterilerimizin,arzu ettiği çikolatayı 15 dakikada üretebiliyoruz. Gerçek çikolata, insanın eline yapışır. Çikolata, 40 derecede erir. Piyasada çoğu yerde kokolin kullanılıyor. Bu kokolin, çikolata benzeri bir ürün, dayanma süresi daha fazla. 65 derecede eridiği için insanlar bunu tercih ediyor."
"Gerçek çikolata tadından, kırılırken sesinden, elinizde dokunduğunuzda erimesinden anlaşılır" diye Altunay, "Vücut sıcaklığıyla eriyor. Çikolatada üzerinde beyazlama olmaması için temperleme yapılıyor. 41 derecede çikolata eritiliyor. Makine 41 derecede çekiyor, 27 dereceye geri düşürüyor, akıtırken de 31 dereceden akıtıyor. Çikolatanızdaki renk bozukluklarının önüne geçilmiş oluyoruz" dedi.
O LOKUM MARKALAŞMIŞTI
Afyonkarahisar Otogarı, daha önce de lokum üretimiyle gündeme gelmişti. Otogar yetkilileri, Afyonkarahisar'a uğrayanların 'O lokumdan getirir misiniz' sözleri üzerine 'O Lokum' ismini markalaştırmıştı. O Lokum'dan sonra 'O Kaymaklı Şeker' ve 'O Pişmaniye' de marka hâline gelmişti.
Murat ARISOY/AFYONKARAHİSAR, (DHA)