Bir akvaryum balığı olan Cichlid, Türkiye'de 'ciklet balığı' olarak biliniyor. Antalya'da 7 yıldır ciklet balığı üretimi yapan Bülent İnciler, Türkiye'deki en büyük üreticilerden biri ve 40 kolonide aylık 6- 7 bin yavru alıyor. İnciler, bu balık türünün doğurması, yumurtayı ağzında bekletmesi ve izlenebilmesi anlamında, evrimin nasıl gerçekleştiği yönünde de araştırmalara konu olduğunu söyledi.
Yavruları ağzının içinde taşıyan tek balık türünün ciklet olduğunu belirten İnciler, "Dişi yumurtalarını mağara içindeki duvara bırakır. Erkek gelir o yumurtayı döller ve dişi tekrar ağzına alır. Dişi hiçbir şey yemeden 21 gün boyunca ağzının içinde taşır ve balığın çeşitlerine göre yavru sayısı 20 ile 90 arasında değişir. Kuyruk ve baş oluştuktan sonra yavruları ağzından bırakır" diye konuştu.
ANAVATANI AMERİKA AMA AFRİKA'DA YAŞIYOR
Ciklet balığının Afrika'nın Malawi Gölü'nde yaşadığını belirten Bülent İnciler, aslında anavatanının Amerika olarak tespit edildiğini kaydetti. Bu tespitin milyonlarca yıl önce Amerika ile Afrika kıtalarının bir bütün olduğunun göstergesi olarak kabul edildiğini de anlatan İnciler, şöyle dedi:
"Bu balığın anavatanı Amerika, Afrika'daki gölde olmaması lazım. Nasıl geldiği araştırıldığında bir zamanlar Afrika ve Amerika kıtaları arasında okyanus olmadığı, kara olduğu ve bu göller akarsularla birbirine bağlı olduğu için Amerika'daki gölden akarsu kanalıyla Afrika'daki göle göç ettiği tespit ediliyor. Ve böylece Afrika ile Amerika'nın deniz altında aslında bir bütün olduğu, daha sonra suyun altında kaldığı bu balıklar sayesinde öğreniliyor."