Muz üretiminde ilk denemenin başarılı olmasının ardından yeni sezon için yaklaşık 1000 muz fidanı dikimi yapıldı.
Mahmutlar Beldesi'nde, 255 dönüm arazi üzerinde kurulu olan, büyük bölümü yüksek güvenlikli sınıfına giren Alanya L Tipi Kapalı ve Açık Ceza İnfaz Kurumu'nun çevresindeki makilik ve kıraç araziler, çeşitli kurumların desteğiyle tutuklu ve hükümlülerce ıslah edildi. Islah çalışması büyük oranda tamamlanan cezaevi çevresindeki 150 dönümde, sebze ve meyve üretimi yapılıyor.
HEDEF 30 TON MUZ
Geçen yıl deneme amaçlı dikilen 270 kök muzdan hasat döneminde kaliteli ürün elde edilmesinin ardından bu yıl 950 kök 'Alanya Azmanı' denilen muz fidanı dikildi. İnfaz koruma memurlarının gözetiminde çalışan ve bir kısmı cezaevine girmeden önce çiftçilik yapan 20 tutuklu ve hükümlü, muz ağaçlarının dikimi, gübreleme, çapalama, hasat, paketleme ve fidan elde etme evrelerinde çalışıyor. Muz üretimi, kimyasal madde kullanılmadan, sadece hayvan gübresi verilerek gerçekleştiriliyor. Gelecek yıl yaklaşık 30 ton muz üretimi hedefleniyor.
'ALANYA AZMANI' YETİŞTİRİLİYOR
Teraslamaları yaparak muz üretimine başladıklarını belirten Cezaevi Müdürü Sabri Karata, amaçlarının hem mahkumların hem toprağın ıslahı olduğuna işaret etti. Hükümlülerin cezalarının bir kısmını geçirdikleri açık cezaevinde bulundukları süre içerisinde, toprakla uğraştırıp enerjilerini toprakla buluşturduklarına değinen Karata, şu bilgileri verdi:
"Hükümlülerin topluma kazandırılmalarını sağlıyoruz. Arazilerin tamamına yakını ıslah edilerek dikim yapıldı. Kendi kendine yetebilen bir kurum haline gelmek istiyoruz. 270 muz fidanının ilk hasadını geçen Ocak ayından itibaren gerçekleştirmeye başladık. Ürettiğimiz muzu personelin yanı sıra, diğer kurumlar ve toptancı halde sattık. İlaveten önümüzdeki hasat dönemi için 'Alanya azmanı' olarak bilinen muz cinsini toprakla buluşturuyoruz. 20 dolayındaki mahkum muz yetiştiriciliğinde sigorta ve bir miktar maaş karşılığında çalışıyor. Muz üretiminde, Alanya Muz Üreticileri Birliği'nden destek aldık."
Islah edildikten sonra 1 yıl dinlendirilen araziye abajur ve hediyelik eşya yapımında kullanılan su kabağı ekeceklerini belirten Karata, daha önce su kabağı yetiştirilen arazide ise karnabahar, kırmızı ve kara lahana üretileceğini belirtti.
CEZAEVİ HAYAT OKULU GİBİ ÇALIŞIYOR
Cezaevinde 150 dönümlük tarım alanının ıslah edilerek tarım arazisine dönüştürüldüğünü hatırlatan Cumhuriyet Başsavcısı Yener Yavuz, 120 dönümlük kısmında ağaçlandırma, geri kalanda ise sebze ekimi yapıldığını söyledi. 940 muz, 3 bin 700 zeytin ve 800 narenciye ile tropikal meyve fidanı dikildiğine değinen Yavuz, zeytin ağaçlarının bir kısmından ilk ürünün bu yıl alınarak, cezaevi mutfağında kullanıldığını belirtti. Sebzelerin ise otellere pazarlandığını anlatan Yavuz, şöyle konuştu:
"Tarım alanlarında çalışan mahkumlar, işe gider gibi infaz koruma memurları nezaretinde çalışıyor. Topluma kazandırılmaları, meslek sahibi olmaları sağlanıp, çalışmaları karşılığında sigortaları yapılıp bir miktar maaş veriliyor. Buraya cezaevi değil de 'Alanya L Tipi Hayat Okulu' diyebiliriz."
ÇOK ÇEŞİTLİ TARIMSAL ÜRÜN
Alanya L Tipi Cezaevi'nin çevresindeki tarım arazisini sulama amacıyla yapılan göletlerde biriken su tek noktada toplanarak, elektrikli su pompaları yardımıyla arazinin tamamına damlama yöntemiyle ulaştırılıyor. Mevsimine göre patlıcan, karpuz, domates, biber, lahana, marul, maydanoz, kabak, fasulye, barbunya, karnabahar, soğan, bakla, çilek ile abajur ve hediyelik eşya ürünlerinin yapımında kullanılan su kabağı ile zeytin, keçiboynuzu, badem, nar, mandalina, portakal, limon, muz, avokado, elma, dut, altın çilek, papaya, pepino, kivi ve üzüm gibi onlarca meyve türü yetiştiriliyor. Ürünler, otellere satılıyor, ayrıca cezaevinin ihtiyacı karşılanıyor.
Ceza İnfaz Kurumu'nda çocuk oyun alanı, çok amaçlı spor alanı ve yeşil alan, spor salonu, konferans salonu, 2 açık çim futbol sahası, 8 çalışma atölyesi, 1 kreş, 5 derslik ve 2 kütüphane bulunuyor.
Özgür YILMAZ/ALANYA(Antalya), (DHA)