Bunda; her çift özel tedavi programları uygulanmaması ve kaliteli embriyo yerine fazla sayıda yumurta elde edilmesine odaklanılması gibi nedenler etkili oluyor. Memorial Antalya Hastanesi Tüp Bebek Merkezi’nden Op. Dr. Mehmet Öztürkmen, tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarında özel tedavi yaklaşımları hakkında bilgi verdi.
Hastaya özel tüp bebek uygulaması
Tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı, art arda 3 tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik elde edilememesi durumudur. Böyle durumlarda gebelik en sık, çiftlerde herhangi bir sorun yokken iyi bir embriyo gelişememesi yüzünden oluşmamaktadır. Tüp bebek tedavilerinde de her hastanın standart tedavi yaklaşımlarına aynı yanıtı vermesi mümkün değildir. Bu nedenle “hastaya özel bir tedavi yaklaşımı” gündeme gelmekte; protokol, ilaç değişiklikleri ve destek tedavilerin yanı sıra yumurta kalitesini artırmaya yönelik özel işlemler ile daha iyi embriyo elde edilmesi sağlanmaktadır.
Düşük doz ilaçla iyi kalitede yumurta
Tüp bebek tedavilerinde yumurta kalitesinin ikinci planda tutulması ve çok sayıda yumurta elde edilme yaklaşımı içinde olunması, iyi embriyo gelişiminin önündeki en büyük engeldir. Fazla sayıda yumurta elde etmenin gebelik olasılığını yükselttiği düşünülse de bu durum tam aksine başarısız tüp bebek tedavilerine yol açabilir. Yeni tüp bebek tedavi yaklaşımlarında; yüksek doz ilaç uygulamalarından kaçınarak, daha düşük dozlarla daha az sayıda ancak kalitesi yüksek yumurta elde edilmesine önem verilmelidir. Yüksek doz ilaçla çok hızlı gelişen yumurtaların, döllenme sonrasında rahimde tutunma performansları düşüktür.
Laboratuvar koşulları ideal olmalı
Tüp bebek laboratuvarının uygun şartlarda olması, çiftlerin üreme hücre potansiyelinin net olarak görülebilmesini ve değerlendirilmesini de sağlamaktadır. Kaliteli embriyo gelişimini destekleyerek gebelik başarısı elde edilmesini sağlayan en önemli kriterlerden biri de tüp bebek laboratuvarının uygulama koşulları, teknik alt yapı ve uygulayıcıların tecrübesidir. Laboratuvar, hava kalitesi açısından iyi değerlendirilmeli ve özellikle havadaki bir takım bakteri ve partiküllerin işlemlere zarar vermesini engelleyecek şekilde tasarlanmalıdır.
Uygun hastaya uygun zamanda tedavi
Tüp bebek tedavisi ile ilgili çalışmalar, yalnızca uygun hastaların uygun zamanlarında tedaviye alındığı ve dolayısıyla başarı oranlarının arttığı bir gelecek vadetmektedir. Hastaların adet döneminde alınan küçük biyopsiler, moleküler, hormonal ve bağışıklık sistemi anlamında bir ön testten geçirilerek, hangi ayın gebelik için uygun olduğu tespit edilebilecektir. Hastaya en uygun zamanda tedaviye başlanmasıyla, tüp bebekte gebelik oranları artacaktır.