"Ürettiğimiz çiçekler, Antalya'yı güzelleştirmenin yanı sıra, büyük tasarruf sağlıyor" diyerek çalışmayı özetleyen Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, projeye desteğini sürdürüyor.
İlk kurulduğu yıl 3 bin metrekaresi sera, 6 bin metrekaresi açık olmak üzere toplam 9 bin metrekarelik bitki alanı oluşturulduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Şube Müdürlüğü birim yöneticisi Çiğdem Hacıoğlu, Gürsu üretim tesislerine yeni sera bölümleri yapıldığını ve kapasitenin artırıldığı kaydetti.
Yazlık ve kışlık olmak üzere 2 ayrı zaman diliminde mevsimsel çiçek ürettiklerini belirten Hacıoğlu, "Kış başlamadan önce 1.5 milyon kışlık çiçek, aynı zamanda 2 milyon kalıcı bitki dikiyoruz. Yapılan işlemler yaz sezonu öncesi tekrarlanıyor. Bu kez 1.5 milyon çiçek, 2 milyon yazlık bitki dikimi yapıyoruz. Döngü bu şekilde devam ediyor" dedi.
İlk olarak Hurma üretim tesislerinin açıldığını, ardından Gürsu'yu devreye soktuklarını vurgulayan Hacıoğlu, "Ek sera ve alan genişletmesiyle kullanılabilir üretim alanımız 10 bin metrekarenin üzerine çıktı. Bu da yallık 10 milyon kök çiçek ve bitkiyi rahatlıkla üretme imkanını bize verdi. Antalya'nın tüm cadde ve sokakları buralarda yetiştirilen çiçek ve bitkilerle renkleniyor, süsleniyor" dedi.
Antalya için önemli turunç ve portakal ağaçlarının dikimine de hız verildiğini vurgulayan Hacıoğlu, "Expo 2016 için 50 binin üzerinde turunç ve portakal ağacını şehrin değişik bölgelerine dikmeye hazırlanıyoruz. Üretim tesislerinde portakal ve turunç ağacı da üretmeye başladık" dedi.
Aralarında menekşe, behlis, kalendula, aslan ağzı, lahana gibi 10 çiçek cinsi kış şartlarına uyumlu olduğu için yetiştiriliyor. Yaz sezonu içinse rozet, taketes, zinya, vapur dumanı, selviya ve horoz ibiği başta olmak üzere yine 10 cins çiçek dikimi yapılıyor. Antalya'nın 40 dereceyi geçen sıcağına ise en çok rozet adlı çiçek dayanıyor.
İbrahim LALELİ/ANTALYA, (DHA)