TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’nda değişiklik yapılması hakkında kanun teklifi ve gerekçesi ekte sunulmuştur.
Gereğini saygılarımızla arz ederiz.
Yıldıray SAPAN
Antalya Milletvekili
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
GEREKÇE :
Otomobillerde kullanılan benzin ve dizel motorlara, günümüzde elektrikli ve Hybrid motorlar eklenmiş, motor yelpazesi çeşitlendirilmiştir. Dünyada ve ülkemizde, petrol ve benzeri türevlerinin tüketimi gün geçtikçe artmaktadır. Dünyadaki petrol rezervlerinin 30-40 yıl sonra tükeneceği göz önüne alındığında, otomotiv sektöründe kullanılacak farklı enerji kaynakları üzerinde durulmasının gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
Bu bakımdan uygun bir alternatif olarak Hybrid motorlar bir adım öne çıkmaktadır. Hybrid motor teknolojisinin, öncelikle çalışma prensibini anlamak gereklidir. Hybrid bir aracı kullanırken frene basılması durumunda, akünün doldurulması sağlanır. Bu sistem, frenlemeden dolayı açığa çıkan enerjinin boşa gitmesini engeller ve bu enerjiyi bir üreteç gibi kullanarak, aracı fişe takarak şarj etme ihtiyacını ortadan kaldırır. Bu, Hybrid araçları, elektrikli araçlara göre öncelikli hale getiren en önemli özelliktir. Hybrid araçlar, hareket esnasında daha az enerji ihtiyacı için, hafif malzemelerden üretilmektedirler. Ayrıca kullanılan benzinli motor, normal araçlara göre daha küçük olduğu için enerji verimliliğine de çok büyük etki etmektedir. Hybrid motor teknolojisi, gelecek 15-20 yıla damgasını vuracaktır. Önümüzdeki 10 yılda Türkiye'de Hybrid otomobil satış payının, toplam pazarın içinde % 25'lere yükseleceği tahmin edilmektedir.
Bu bağlamda Hybrid motorların teşvik edilmesi temel olarak iki konuda önemlidir. Çevre açısından değerlendirildiğinde; Hybrid teknolojisi, dizel ve benzinli motorlara göre egzoz emisyon oranlarını ortalama %50 oranında düşürdüğü için özellikle büyükşehirlerde hava kirliliğinin önlenmesi ve dolayısıyla çok daha sağlıklı nesiller yetiştirmek açısından avantajlı hale gelmektedir. Ekonomik açıdan değerlendirildiğinde; ülkemizin petrol ithalatına ödediği meblağın, çok daha ekonomik olan Hybrid motorlar sayesinde azalacağı, bunun da şu anda ülke ekonomisinin zayıf karnı olan cari açığı bir miktar toparlayacağı öngörülmektedir. Devlet, yine bu sayede elde edilecek tasarruf ile öncelikli alanlarda teşviklerini artırabilir ve yatırım potansiyelini yükseltebilir.
Nüfusun büyükşehirlere kaymasından dolayı ağırlıklı olarak şehir içinde kullanılacak olan Hybrid motorlar, bu sayılan özellikleri ile hem çevre hem de tüketim açısından avantajlı hale gelmektedir. Bu bilinçle, çevreci Hybrid motorlu araçları, ÖTV oranını makul seviyeye indirerek, devlet eliyle de desteklemek gereklidir.
ÖZEL TÜKETİM VERGİSİ KANUNU’NDA DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR KANUN TEKLİFİ
MADDE 1 : 06.06.2002 tarihli ve 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu’na ekli (II) sayılı listenin 87.03 tarife pozisyonunda yer alan “Diğerleri” grubuna aşağıdaki satır eklenmiştir.
“ Hybrit motorlu olanlar 3 ”
MADDE 2 : Bu Kanun yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
MADDE 3 : Bu Kanun hükümlerini Bakanlar Kurulu yürütür.