Demre Belediyesi Kültür Salonu'nda düzenlenen konferansı, Demre Kaymakamı Onur Şatıroğlu, Likya Uygarlıkları Müzesi Müdürü Nilüfer Sezgin, Antalya Büyükşehir ve Demre Belediye Meclisi Üyesi Ünal Çetinkaya, AÜ Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü öğrencileri ve Demrelilerin bulunduğu yaklaşık 250 kişi izledi.
Demre'nin topraklarının altında büyük bir kent yattığını aktaran Prof. Dr. Nevzat Çevik, "Biz Myra'ya, Demre'ye Anadolu'nun Pompeisi diyoruz. 2009 yılında başladığımız Myra - Andriake Kazıları'nda Myra'da 19, Myra'nın liman kenti Andriake'de 20 yeni yapıyı gün yüzüne çıkardık. Hepisinin restorasyounu ve konservasyonunu yaptık. Myra çok büyük bir metropoldü. Bunun en güzel kanıtlarından biri Likya Bölgesi'nin en büyük 11 bin kişilik tiyatrosu Myra Antik Tiyatrosu. Biz bu kazılarda toprağı kazmıyoruz. Tarihi, sanatı, kültürü, insanı kazıyoruz. Likya tarih ve ışık ülkesi. Mükemmel bir coğrafya. Tüm Likya şehirleri birbiriyle o döneme göre mükemmel bir yol ağı ile bağlanmıştı. Bugün binlerce yerli ve yabancı turistin yürüdüğü Likya Yolu bu" diye konuştu.
'HER BULUNTU BÖLGENİN TARİHİNİ DEĞİŞTİRİYOR'
Likya Birliği kentlerinde yapılan kazılarda, çapaya takılan her parçanın bölgenin tarihini değiştirdiğini söyleyen Prof. Dr. Nevzat Çevik, şöyle konuştu:
"Tarihi binlerce yıl geriye götürüyor. Örneğin bu yıl Myra'da bulduğumuz bir seramik parçası, Myra tarihini bin yıl geriye götürdü. Andriake Antik Kenti'nde bulunan bir Yahudi tapınağı olan sinagog, bölgede ulusulararası ticaret hakkında çok önemli bulgulara ulaşmamızı sağladı. Likya Birliği'nde kentsel bir demokrasi var. Her şehir gücüne göre oy kullanıyor. Örneğin Myra şehri 3 oy hakkına sahip. Bu topraklarda inançlar vardı. Tanrılar vardı. Leton Antik Kenti, tam bir tapınaklar şehriydi. Leton, Artemis, Apollan, Leton tanrıları, Hitit, Olmypos, Roma, 12 havari, 12 imam. Burada görüldüğü gibi inançlar değişiyor, insanlar değişiyor, sosyal yapı değişiyor. Giyim kuşam değişiyor. Sanayi gelişiyor. Likya lahitleri, bu bölgede insan yaşamına birçok alanda yansımıştır. Arı serenleri, tahıl ambarları, kaya mezarları bu yansımanın en güzel örnekleri. Sonuç olarak şunu söyleyebiliriz. Arkeolojik kazılar, topluma çok önemli katkılar sağlıyor. Turizm gelişiyor. İnsanların geliri artıyor. Ekonomik yaşam canlanıyor. Bunun en güzel örnekleri Demre'de görülüyor. Bugün Demre'de Myra Antik Kenti, Aziz Nikholaos Anıt Müzesi, Andriake Antik Kenti'nin iç içe olduğu Likya Uygarlıkları Müzesi ve Simena Antik Kenti, Türkiye ve Demre turizmine büyük katkı sağlıyor."
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA) -
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |