GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
3 Haziran 2022 Cuma - 19:57

Çetin: Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı

ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Batı Akdeniz Ekonomisini Geliştirme Vakfı (BAGEV) Başkanı Davut Çetin, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Mayıs ayı enflasyon verilerine ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Çetin: Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

TÜFE'de 1998, Yİ-ÜFE'de 1994 yılından sonraki en yüksek enflasyon verilerinin görüldüğünü belirten Başkan Çetin, bu düzeyde bir enflasyonun ekonomi, sosyal adalet, ticaret ahlakı ve sosyal ahlak üzerinde olumsuz etkilerinin olabileceğini kaydederek "Önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı" dedi.

ATSO Başkanı Davut Çetin, 2022 Mayıs ayı enflasyonu beklentilerin oldukça altında bir düzeyde bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 2,98, Yİ-ÜFE'de yüzde 8,76, yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 73,50, yurt içi üretici fiyatlarında yüzde 132,16 olarak açıklandığını söyledi.

"TÜİK'in madde sepetini ve bölgesel enflasyon verilerini yayımlaması yararlı olacaktır" diyen ATSO Başkanı Çetin, "TÜİK, bu ay itibariyle enflasyon sepetindeki madde fiyatlarını ve bölgesel enflasyon verilerini yayımlamamış ve buna ilişkin de kurum tarafından 'Eurostat tarafından talep edilmeyen tabloların kaldırılarak, aynı şekilde talep edilen yeni tabloların da eklenmesine karar verilmiştir' açıklaması yapılmıştır. Enflasyon verilerine güvenin korunması ve bölgesel enflasyonun detaylı verilerle izlenebilmesi için bu verilerin kamuoyuyla paylaşılması yararlı olacaktır" dedi.

SEBZE VE MEYVE, ENFLASYON AZALTICI YÖNDE ETKİ YAPTI

TÜİK verilerine göre Mayıs ayında taze sebze ve meyve fiyatları ortalama olarak yüzde 11 oranında düşüş gösterdiğini, aylık gıda enflasyonu yüzde 1,63 oranında kaldığını, böylelikle sebze ve meyve grubu enflasyonda azaltıcı yönde etki yaptığının açıklandığını belirten ATSO Başkanı Çetin, "Taze sebze ve meyvede üretim artışı ve ihracatta yavaşlamayla mevsimlik fiyat düşüşü görülmektedir. Mayıs ayında Türkiye yaş sebze ve meyve ihracatı yüzde 5 gerilemiş, Antalya ihracatındaki artış yüzde 1,4 oranında kalmıştır. Sebze ve meyvede aylık düşüşe rağmen yıllık enflasyon halen yüzde 94,4 oranındadır. İşlenmiş gıdayla birlikte gıdada yıllık enflasyon da yüzde 91,6 gibi yüksek bir düzeyde kalmaya devam etmektedir" yorumunu yaptı.

TÜFE'DE EN YÜKSEK ARTIŞ ULAŞTIRMADA

TÜFE'de yıllık bazda ise en yüksek artışların yüzde 107,62 ile 'ulaştırma', yüzde 91,63 ile 'gıda ve alkolsüz içecekler', yüzde 82,08 ile 'ev eşyası' gruplarında gerçekleştiği belirten ATSO Başkanı Çetin, TÜİK verilerine göre yıllık fiyat artışları kirada yüzde 20, giyimde yüzde 29,2, hizmetler genelinde yüzde 45,8 olarak açıklandığını, çekirdek enflasyon göstergelerinin enflasyonda mevsimlik etki haricinde henüz gerileme sinyali vermediğini belirtti.

ENERJİ FİYATLARI

ATSO Başkanı Çetin, TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Yİ-ÜFE ise, 2022 yılı Mayıs ayında bir önceki aya göre yüzde 8,76, beş aylık yüzde 51,43 ve bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 132,16 olmuştur. Aylık bazda en yüksek artış yüzde 38 oranıyla elektrik-gaz, yüzde 11 oranıyla madencilik sektörlerinde, yıllık bazda en yüksek artış yüzde 360 ile elektrik-gaz, yüzde 250 ile ham petrol ve doğal gaz, yüzde 246 ile kok ve akaryakıt gruplarında gerçekleşmiştir. Enerji fiyatlarının Yİ-ÜFE'yi yukarı çekmeye devam ettiğini görüyoruz. Maalesef TÜFE'de 1998, Yİ-ÜFE'de 1994 yılından sonraki en yüksek enflasyonu yaşamaktayız. Bu düzeyde bir enflasyonun ekonomik ve sosyal adaleti, ticaret ahlakını ve sosyal ahlakı derinden zedelemesi mümkündür. ABD'de halen tek hanede olan enflasyona karşı, resesyon riskine rağmen alınan önlemler enflasyonun ekonomik ve sosyal yapı üzerindeki kalıcı etkilerinin ne kadar önemsendiğini göstermektedir. Bu nedenle bizim de önceliğimiz enflasyonla mücadele olmalı, Merkez Bankamız piyasaya doğru sinyaller vermeye başlamalıdır. Diğer taraftan, son aylardaki enflasyon artışında dolaylı vergilerin de bir rolü olduğunu görüyoruz. Maliyet enflasyonuna karşı dolaylı vergilerin artırılmasına değil, düşürülmesine devam edilmelidir. Ayrıca, gübre sektöründe üretim sürecine yansıyan sorunlar gibi örnekler enflasyonla mücadelenin toplumsal uzlaşmayla birlikte, sektörel düzeyde daha fazla istişare ve ortak akılla yapılması gerektiğine işaret etmektedir."

 
Yaralanan paraşütçüyü UMKE kurtardı
 
Balmumu heykelleri yapılacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
ATB, Mayıs ayı hal endeksini açıkladı
Domates miktar endeksi yıllık yüzde 5.06 azalırken fiyat endeksi yüzde ...
Bir kripto vurgunu daha!
Türkiye'de faaliyet gösteren bir kripto para borsasının, hiçbir gerekçe ...
Ali Yılmaz en büyük patrona tek tek anlattı
Geçtiğimiz günlerde yoğun bir katılım ve ticari iş birlikleriyle Antalya’da ...
 
ADOPEN ilk 500'de 13 basamak birden yükseldi
İstanbul Sanayi Odası (İSO), Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşunu açıkladı. ...
Elektriğe yüzde 86 zam yolda
EPDK aldığı kararla, evlere verilen tarifeler hariç, aylık 80 bin TL ve ...
1 Papua Yeni Gine Kinası, 4,60 Türk Lirası
Türk Lirası birçok para birimi karşısında değer kaybederken, Papua Yeni ...
 
Bakanlık harekete geçti! 50 bin ton ilave şeker ithal edilecek
Şekerde yapılan stokçuluk arıcılık sektörünü de zora soktu. Ticaret Bakanlığı’nın ...
Türk-İş: 4 kişilik ailenin açlık sınırı 6 bin 17 TL oldu
TÜRKİYE İşçi Sendikaları Konfederasyonu'nun (TÜRK-İŞ) araştırmasına göre; ...
Tahıl ve meyvede üretim artışı, sebzede azalış tahmin edildi
TÜRKİYE'de üretim miktarlarının önceki yıla göre tahıllar ve diğer bitkisel ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva