Mimarlar Odası Antalya Şubesi Başkanı Hasan Çerçiler, düzenlediği basın toplantısında Antalya'nın olası depremlere karşı hazırlıklı olması gerektiğini dile getirdi. Antalya'nın yapı envanteri hazırlanması ve jeolojik etüt raporlarının oluşturulması gerektiğini ifade eden Çerçiler, riskli yapıların hızla yıkılıp, yenilenmesi veya güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.
Çerçiler, "Yakın dönemde yaşanan depremler ve afete dönüşen doğa olayları, kentsel ve kısal alanda bütüncül planlama ilkelerini ve bilimi reddeden anlayışın kentimizin her türlü afete karşı, zayıf, güvencesiz ve riskli konumda olduğunu gözler önüne sermiştir. Bu açıdan değerlendirilerek büyük yıkımlara ve önlenemez kayıplara sebep olan planlama, kentleşme ve yapılaşma politikalarıyla yaşananlardan ders alınmalı ve terk edilmelidir" diye konuştu.
Antalya Büyükşehir Belediyesi'nin başlattığı deprem master planı çalışmasını, sakınım planı çalışmasına çevirmesini öneren Çerçiler, afet sonrasında da yapılacakların belirlenmesi gerektiğine dikkati çekti. Antalya'da merkezdeki 3 ilçedeki binaların büyük bölümünün eski yapılardan oluştuğuna dikkati çeken Çerçiler, "Antalya'da üç merkez ilçede 180 bin eski bina bulunuyor. Her hanede 3 kişi kalsa olası felakette nasıl büyük yıkımla karşılaşacağımız ortadır" dedi.
Çerçiler, tarihi yapıların, antik kentlerin korunması ve güçlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Tolga YILDIRIM/ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |