Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM), inançlara ve ibadete saygı kapsamında, cemevlerinin ibadethane olmasına yönelik aldığı karar, Antalya’nın Konyaaltı ve Muratpaşa ilçelerinde kabul edildi.
Konyaaltı Belediye Meclisi’nin ilçedeki cemevlerine resmi ibadethane statüsü verilmesi ve bu mekanların resmi ibadet yeri olarak kabulünü içeren kararı Belediye Meclisi'nde oy birliğiyle kabul edildi.
Cemevlerinin tüm Türkiye'de ibadethane olarak kabul edilmesi gerektiğini belirten Konyaaltı Belediye Başkanı Muhittin Böcek, “Laik bir ülkede herkesin inancını özgürce yaşaması teminat altına alınmalı. Biz belediye olarak tüm inançlara eşit mesafede bulunuyoruz. Eşit yaklaşıyoruz. Bu eşit yaklaşımın gereği, konuyu meclis gündemimize taşıdık. Ak Parti ve MHP'li meclis üyesi arkadaşlarım da bu önergeye imza atarak bizlere destek verdi. Meclisin oy birliğiyle aldığı bu kararın başta Alevi dostlarımız olmak üzere herkes için hayırlı olmasını diliyorum. Ve bir kez daha Konyaaltı Belediye Meclisi üyesi arkadaşlarıma teşekkür ediyorum" diye konuştu.
Alınan karar doğrultusunda cemevlerinin bakım, onarım ve temizliği için diğer ibadethanelerde olduğu gibi belediye tarafından kaynak ayrılacak.
MURATPAŞA’DA TAMAM DEDİ
Muratpaşa Belediyesi, ilçe sınırlarındaki cemevlerini belediye meclis kararıyla ibadethane olarak kabul etti. Ak Parti grubu, karara karşı çıktı.
Muratpaşa Belediyesi'nin Şubat meclis toplantısının ikinci oturumu, ilçe sınırlarında cemevinin ibadethane sayılmasına ilişkin gündemi görüşmek üzere toplandı. Çarşamba günü meclis komisyonlarına sevk edilen ilgili gündemin görüşmeleri Plan ve Bütçe, Hukuk İnceleme ve Araştırma İhtisas, Sosyal Amaçlı Yardım, Emekli ve Yaşlı İnsanların Sorunlarını Araştırma ve İnceleme, Planlama ve İmar komisyonlarının ortak raporunun okunmasıyla başladı.
Ak Partili üyelerin 'ret' şerhi düştüğü raporda Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin (AİHM) 2 Aralık 2014 tarihi cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kararına atıf yapıldı. Raporda Anayasa'nın din ve vicdan hürriyetini konu edinen 24'üncü maddesi, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi'nin 18'inci maddesi ve 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun ilgili maddeleri uyarınca cemevlerinin ibadethane olarak kabul edilmesi önerildi.
CHP adına grup sözcüsü Mutlugül Tarım, “Cemevlerinin ibadethane olduğuna samimi duygularımızla inanıyor ve komisyon raporunu kabul ediyoruz" dedi. MHP sözcüsü Mustafa Taşbaş ise Alevilerin ibadethane olarak kabul ettiği cemevinin ibadethane olarak sayılmamasının eksiklik olduğunu belirterek, komisyon raporuna katıldıklarını açıkladı.
Mecliste 11 üyeye sahip Ak Parti grubu, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin gündemin görüşüldüğü meclise 4 üyeyle katıldı. Ak Parti mecliste grup sözcüsü Cemal Öner, Bengül Hatipoğlu, Osman Kepez ve İzzet Sultanyar tarafından temsil edildi. Ak Parti'nin Alevi meclis üyesi, bir süre önce CHP'den Ak Parti'ye geçen Ercan Merthatun da meclise katılmadı. Parti sözcüsü Öner, cemevlerinin ibadethane sayılmasına ilişkin kararın TBMM tarafından alınması gerektiğini savundu. Aksi takdirde belediye meclislerinde bu yönde alınacak kararın karşılığı bulunmayacağını, iyi niyetten öte gidemeyeceğini savunan Ak Parti sözcüsü, “Karara saygı duyuyoruz ama kanunda karşılığı olmayan bir konu. Bugün için böyle bir karara uyma şansımız yok" dedi ve ret oyu vereceklerini açıkladı. Ak Parti'nin tutumu, meclis salonunu dolduran Alevilerce protesto edildi. Oylamanın ardından Muratpaşa'da cemevleri ibadethane olarak kabul edildi.
Belediye Başkanı Ümit Uysal, "Aklın yolu bir. İnsanlarımızın ibadethane olarak kabul ettiği bir mekana kamunun tek taraflı 'hayır' demesi evrensel hukuk kurallarına, insanlık anlayışına, anayasal güvencelere yakışan bir uygulama değildir" dedi.