GS'nin borcu 14 milyarı aştı
GS'nin borcu 14 milyarı aştı
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
HÜRJET'in ikinci prototipi gökyüzüyle buluştu
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Cem Garipoğlu soruşturmasında karar
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
Konyaaltı'nda 'Dijital Dünya ve Çocuk' paneli
21 Mayıs 2020 Perşembe - 10:21

Çaydan sonra fındıkta işçi endişesi

KARADENİZ Bölgesi’nde, çay hasadında yaşanan işçi sorununun ardından fındık üreticisi de aynı endişeyi yaşamaya başladı. Fındık hasadı için her yıl yurt dışından ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen işçilerin koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl gelip gelemeyeceği belirsizliğini koruyor.

Çaydan sonra fındıkta işçi endişesi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Karadeniz Bölgesi’nde, çay hasadında yaşanan işçi sorununun ardından bu kez de fındık üreticisi, yaklaşan hasat öncesi, endişe yaşamaya başladı. 2,5 ay sonra başlaması beklenen fındık hasadı için her yıl yurt dışından ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden gelen işçilerin, koronavirüs tedbirleri kapsamında bu yıl gelip gelemeyeceği belirsizliğini koruyor. Fındık üreticileri de hasat için çözüm arayışına girdi. Türkiye’de fındığın yüzde 35’inin üretildiği Ordu’da, üreticiler çayda olduğu gibi kendileri bahçelere girerek hasat yapmaya hazırlanıyor.

‘GÜNEYDOĞU’DAN BÖLGEYE İŞÇİ GELEBİLİR’

Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, fındık hasat sezonunun yaklaştığını belirterek, fındığın en büyük sorununun işçilik olduğunu söyledi. Bu yıl koronavirüs salgını nedeniyle yurt dışından fındık işçisinin gelmesini beklemediklerini kaydeden Akça, “Daha önce ilimize yurt dışından, yani Gürcistan’dan ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nden fındık toplamak için işçiler geliyordu. Ben yurt dışından bu sezon işçi kardeşlerimizin geleceğini düşünmüyorum, ama Güneydoğu’dan bölgemize gelecek olan işçilerimizin belli bir kurala uyarak gelebileceğini düşünüyorum” dedi.

‘ÇAY FORMÜLÜ, FINDIĞA DA UYGULANABİLİR’

Fındık hasadına kısa bir zamanın kaldığını ifade eden Akça, “Dolayısıyla bu süreç üreticilerimizin sıkıntı çekmeyeceği şekilde çözülecektir. Bunu zaten Rize’deki çay hasadında yaşadık. Oradaki üreticiler de çay toplamayla alakalı birtakım sıkıntılar çektiler, ama oradaki yetkililerin yapmış olduğu istişareler sonunda sayın cumhurbaşkanı da geçtiğimiz pazartesi günü çay toplamak için gelecek olan vatandaşların seyahatinde bir problem olmayacağını, tedbirlere uyarak çay toplamaya gidebileceklerini söyledi ve izinlerini verdiler. Ben aynı uygulamanın fındık hasadı geldiğinde de uygulanacağı fikrindeyim” diye konuştu.

ÜRETİCİLERE FINDIĞI YERDEN TOPLAMA TAVSİYESİ

Üreticilerin fındık bahçelerinin temizliğini düzgün yaptığı takdirde mahsulün yerden toplanabileceğini kaydeden Akça, salgın nedeniyle birçok üreticinin bahçesini kendilerinin toplayacağını düşündüklerini söyledi. Akça, şöyle konuştu:

“Fındığın kaybolacak duruma gelmemesi için temizliğini iyi yaparlarsa ben fındık hasadının bölgemizde sıkıntı olmadan yerden toplanmak suretiyle çözülebileceğini düşünüyorum. İnşallah bir musibet, bir nasihatten iyidir mantığı burada da işleyecek. Birçok üreticimizin fındığını kendi imkanlarıyla toplayacaktır düşüncesi var. Şu anda fındığın bakımı ve beslemesi üreticilerimizin kendisi tarafından yapılıyor. Böylelikle işçilik maliyetinde de çok büyük bir düşme söz konusu olacak. Yaklaşık 3 ton fındık çıkan bahçeyi bir aile rahatlıkla toplayabilir. Bu belki 20 veya 25 gün sürer ama bir şekilde 5 veya 6 kişilik bir aile rahatlıkla fındığını toplayabilir. Dolayısıyla ben bu sezon bu tür çalışmaların çok fazla olacağını düşünüyorum. İnşallah bundan sonraki senelerde de bu bir örnek olur, küçük çiftçi dediğimiz aileler fındığını kendileri toplar. Hem fındıktan kazancı daha fazla olur, hem de buradan fındık toplayan işçilere çok fazla yevmiye vermemiş olurlar. Aldıkları kazanç tamamen kendilerinin olur. İnşallah böyle bir uygulama gerçekleşir.”

‘ÜRETİCİNİN FINDIĞI TEK BAŞINA TOPLAMASI MÜMKÜN DEĞİL’

Fındık üreticisi Hüseyin Türkmen, fındık üreticilerinin tek başına bahçelerini toplamalarının mümkün olamayacağını ifade ederek, “Fındığı kime ve nasıl toplatacağımız yönünde bir bilgimiz yok. İlerleyen günlerde salgın biterse rahat bir nefes alacağız. Üreticinin fındığı tek başına toplaması mümkün değil. Çok zor bir durum. Ben işçilerimi erkenden ayarladım ama hangi araçla, nasıl taşıyacağımı düşünüyorum. Bir minibüste gidiyorduk 18 veya 20 kişi. Şimdi bu yarı yarıya düşürüldü. Eğer hastalık fındık hasadına kadar devam ederse, o kadar kişiyi bir aracın içerisine koyamayacağız” şeklinde konuştu.

Neşe Türkmen de, “Fındık işçisi bulamayacağımız takdirde, fındığımızı ailecek toplayacağız. Herkes kendi çaresine bakacak. Buna devletin de bir çare bulması gerekiyor” ifadelerinde bulundu.

‘BU SEZON HASADIN ÇOK ZOR OLACAĞINI DÜŞÜNÜYORUM’

Asuman Korkmaz, koronavirüs salgını nedeniyle fındık hasadının nasıl yapılacağının endişesini yaşadıklarını belirterek, “Fındık üreticileri bahçelerini nasıl toplayacağı yönünde çok endişe duyuyor. Bu sezon hasadın çok zor olacağını düşünüyorum. Ben kendi mahsulümü topladıktan sonra fındık toplama işçiliği yapıyorum. Fakat nasıl fındık toplayacağımızı bilmiyorum. Yevmiye fiyatları artacak bu kez üreticiler fındığını işçiye toplatmak istemeyecek. Bekleyip göreceğiz” açıklamasında bulundu.

'İMECE ÜSÜLÜ İLE TOPLARIZ'

Adem Korkmaz ise salgın nedeniyle bu yıl fındığı komşularıyla yardımlaşarak toplayacağını belirterek, “Fındığı bu yıl imece usulünde toplamayı düşünüyoruz. Komşularla yardımlaşarak, yevmiye vermeden, eskiden dedelerimizin, babalarımızın yaptığını yapmayı düşünüyoruz. Böyle yaparsak daha kârlı olacağız. Hükümetimizin de dediği gibi krizi fırsata çevirmeye çalışacağız” diye konuştu.

ORDU’DA KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE BU YIL FINDIK HASADI YAPACAK OLAN URETICILERIN, ISCI BULAMAMASI HALINDE MAHSULLERINI YERDEN TOPLAMASI TAVSIYE EDILDI. FOTO (ARSIV): ORDU-DHA

ORDU’DA KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE BU YIL FINDIK HASADI YAPACAK OLAN URETICILERIN, ISCI BULAMAMASI HALINDE MAHSULLERINI YERDEN TOPLAMASI TAVSIYE EDILDI. FOTO (ARSIV): ORDU-DHA

ALTINORDU ZIRAAT ODASI BASKANI ATAKAN AKCA (FOTOGRAFTA), BU YIL KORONAVIRUS SALGINI NEDENIYLE URETICILERIN FINDIKLARINI KENDILERININ TOPLAMAYA CALISACAGINI SOYLEDI. FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

ORDU’DA YAKLASAN FINDIK HASADI ONCESI URETICILER, MAHSULLERINI KIME VE NASIL TOPLATACAGI YONUNDE ENDISE YASIYOR.  FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

FINDIK URETICISI HUSEYIN TURKMEN (FOTOGRAFTA), URETICININ FINDIGINI TEK BASINA TOPLAMASININ MUMKUN OLMADIGINI BELIRTEREK, BU YIL ZORLU HASADIN KENDILERINI BEKLEDIGINI SOYLEDI. FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

FINDIK URETICISI NESE TURKMEN (FOTOGRAFTA), BU YIL BAHCELERINDE FINDIKLARINI TOPLATACAK ISCI BULAMADIKLARI TAKDIRDE, MAHSULLERINI AILECEK TOPLAYACAKLARINI SOYLEDI. FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

FINDIK URETICISI ASUMAN KORKMAZ (FOTOGRAFTA), BU YIL FINDIK HASADININ ZORLU GECECEGINI SOYLEDI. FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

FINDIK URETICISI ADEM KORKMAZ (FOTOGRAFTA), YAKLASAN FINDIK SEZONU ONCESINDE URETICILERIN MAHSULUNU KIME TOPLATACAGI YONUNDE  KARAMSARLIK DUYDUGUNU SOYLEDI. FOTO: MUSTAFA KIRLAK-ORDU-DHA

Mustafa KIRLAK/ORDU, (DHA)

 
Sahur vaktinde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi
 
Yamanel: Hava akımı oluşturan tüm cihazlar hastalığı bulaştırabilir
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Sahur vaktinde çıkan yangında 3 kişi dumandan etkilendi
BURSA’da, sahur için mutfakta hazırlık yapan Havva Asa’nın ocakta unuttuğu ...
'Çay göçü' 2'inci gününde sürüyor
DOĞU Karadeniz Bölgesi’nde, koronavirüs tedbirleri kapsamında alınan 'seyahat ...
Çocuklar parka değil, fidan dikmeye koştu
KARS’ta dün sokağa çıkma izni verilen 0-14 yaş arası çocuklar, hatıra ...
 
Bursa'da kardeşlerin kavgası: 2 yaralı
BURSA’da, para meselesi yüzünden husumetli olan 2 kardeş, çıkan kavgada yaralandı.
İnternette telefonunu satmak isterken dolandırıldı
TELEFONUNU satmak için internet sitesi üzerinden ilan veren Eyüpsultan ...
Sağlık çalışanlarına ücretsiz orkestra hizmeti
SAMSUN'da, müzisyen Atakan Karadeniz, koronavirüs salgını ile mücadelede ...
 
Koronavirüs arı satışlarını yüzde 100 artırdı
AYDIN'ın Karpuzlu ilçesinde arıcılık yapan Mukadder Karataş (41), koronavirüs ...
İstanbul'da trafikte yoğunluk
İstanbul'da sabahın erken saatlerinde vatandaşların işe gitmesiyle trafikte ...
Manisa'ya has lezzet; 'ramazan sucuğu'
MANİSA'nın Turgutlu ilçesinde sadece ramazan ayında üretilen 'Ramazan ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mustafa Kemal'e ceza verilemez
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva