ATB Ağustos ayı olağan meclis toplantısı, Ali Çandır başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda konuşan Çandır, hasatta geçen yıla oranla daha bereketli bir dönemi geride bıraktıklarını söyledi. Ancak tarımsal desteklemelere ilişkin kararın geç açıklandığını belirten Çandır, tarıma son 15 yılda toplam 100 milyar TL'nin üzerinde destek sağlandığını açıkladı. Çandır, "Son üç yılda aldığımız tarımsal kredilerin, tarımsal büyümemize etkisinin yüzde 25 oranında, tarımsal istihdama etkisinin ise yüzde 50 oranında azaldığını görmekteyiz. Yani bu yıl kullandığımız krediyle yarattığımız büyüme, üç yıl önce kullandığımız krediyle yarattığımız büyümenin yüzde 75'i kadar. Diğer taraftan bu yıl kullandığımız krediyle yarattığımız istihdam, üç yıl önceye göre yarı yarıya azalmış durumda. Geçen yıl kullandığımız 100 TL'lik kredinin 60 TL'sini önceki borçlara, 33 TL'sini cari giderlere, 7 TL'sini yatırıma ayırıyorduk. Aradan geçen bir yılda kullandığımız kredilerle yarattığımız büyüme ve istihdam bağının giderek zayıflıyor olmasından endişe duyduğumuzu belirtmek isterim. Bu eğilimin devam etmesi halinde kullandığımız krediler artsa bile, kumda patinaj çeken otomobil misali, büyüme ve istihdam yaratma kabiliyetimizin daha da zayıflayacağı uyarısını yapmayı görev biliriz" diye konuştu.
İŞSİZLİK RAKAMLARI
Tarımsal desteklerin kırsal kalkınma ve sosyal yardım politikalarıyla bütünleştirilmesini isteyen Çandır, ortalama bir yıl vadeli işletme kredilerinin yanı sıra en az 5 yıl vadeli sektörel yatırım kredilerine ağırlık verilmesi önerisinde bulundu. Mayıs işgücü istatistiklerine göre işsizlik oranının 0,8 puanlık artış ile yüzde 10,2 seviyesinde gerçekleştiğini vurgulayan Çandır, tarım dışı işsizlik oranının ise 0,9 puanlık artış ile yüzde 12,2 olarak tahmin edildiğini söyledi.
KIRMIZI ETTEKİ DARBOĞAZI AŞMAK İÇİN
Başkan Ali Çandır, kırmızı et arzında darboğaz yaşandığını aktardı. Bu darboğazın aşılması için önerilerde bulunan Çandır, şöyle devam etti:
"Yem giderlerine çözüm bulunmalı. Süt yem paritesi 1'e 1.5 olmalıdır. Yem hammaddeleri olan ithal soya ve mısıra alternatif ürünler geliştirilmeli. Bölgesel hayvancılığa yönelip, her bölge için uygun işletme şekli, uygun tür ve ırklar belirlenmeli. Kırmızı et açığını kapatacak küçükbaş hayvancılığımızın gelişimi desteklenmelidir. Hayvancılığın temelini oluşturan meralarımızın korunması ve ıslah edilmesi gerekli. Bütünşehir yasasındaki hayvancılıkla ilgili mevzuattaki yetki karışıklığı giderilmeli. Yaylalara gelişigüzel yazlık yapımı kontrol altına alınmalı. Taş ve maden ocaklarının yaptığı tahribat engellenmeli. Kaçak et kesimleri ciddi bir şekilde denetlenip caydırıcı cezalar uygulanmalıdır. Sayısı 500 bini aşan buzağı ölümlerinin engellenmesi ile ithalat ihtiyacının azaltılması gereklidir."
Ali Çandır, konuşmasında Yöresel Ürünler Fuarı'nın (YÖREX) ise 8'incisini 'Sizin Oraların Nesi Meşhur?' sloganıyla 13 - 17 Eylül tarihlerinde düzenleyeceklerini hatırlattı.
CANLI KURBANIN KİLOSU 18-20 LİRA
Sektörel konularda söz alan meclis üyesi Ata Sönmez, et sektörünün 1 yıldır gündemden düşmediğini söyledi. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın 3 ay içinde ucuz et yedireceği açıklamasının ardından yapılacakları merak ettiğini belirten Sönmez, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla fiyat konusunda da açıklama yaptı. Sönmez, "Bu yıl canlı kurbanların kilosu 18-20 lira arasında satılacak. Ancak bu fiyata hizmet dahil değil. İthal ete karşıyız ama bu halde buna mecbur kaldık. Uzun dönem programımızı yapmazsak ileride tamamen ithal ete bağlı kalırız" dedi.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)