Çanakkale'den başlayıp Ağrı'ya kadar uzanacak 'Turizm Yolu' sayesinde, güzergah üzerinde ya da yakınındaki 180 ilçe, belde ve köyün turizm sektöründen yılda 1.6 milyar dolar gelir elde etmesi amaçlanıyor.
Dünyada ABD (Route 66) ve Rusya'da (Trans Siberian) örneği olan, ABD'de, Hollywood filmlerinin birçoğunda da kullanılan ayrıcalıklı turizm yoluna ilişkin Çanakkale'den Ağrı'ya iki hat belirlendi. Biri duble yol, diğeri hızlı tren hattıyla 180 ilçeyle belde ve köyün turizm değerleri canlandırılacak. 'Turizm ve Medeniyet Yolu' olarak da adlandırılan yol, adeta Anadolu'nun ana caddesi olacak.
AK Parti Antalya Milletvekili Sadık Badak'ın önerisiyle Kültür ve Turizm Bakanlığı, Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Kalkınma Bakanlığı bünyelerinde Anadolu'yu doğudan batıya bağlayacak iki turizm yolu için planlama çalışmaları başlatıldı.
EGE İLE HAZAR'I BİRLEŞTİRECEK
Türkiye'de iç turizmin geliştirilmesinin hedeflendiği Turizm ve Medeniyet Yolu Projesi ile Anadolu'da iki hat belirlendi. Güzergahı üzerindeki tüm ilçe, belde ve köylere de hitap edecek hattın ilki, Çanakkale'den başlayıp Ağrı'ya kadar uzanacak. Çanakkale, Balıkesir, Uşak veya Kütahya, Afyonkarahisar, Konya, Nevşehir, Kayseri, Malatya, Elazığ, Muş, Tatvan, Ahlat, Van Gölü'nün her iki tarafı, Ağrı ve Aralık İlçesi'nden geçecek yol, ileride Bakü'ye kadar uzatılabilecek.
Bu hattın çok nitelikli duble yol olarak inşa edileceğini belirten AK Parti Milletvekili Badak, Çanakkale Şehitliği'nden Ahlat- Malazgirt'e bağ kurularak, Ege ile Hazar'ın birleştirileceği 'Turizm ve Medeniyet Yolu'na ilişkin iki yıldır 4 bakanlıkla birlikte proje üzerinde çalışmaların yürütüldüğünü kaydetti.
100 İLÇE, 1082 TURİZM DEĞERİ
2 bin 200 kilometrelik hattın sağ ve solunda 50'şer kilometre içeride 14 il, 100 ilçe belirlendiğini belirten Sadık Badak, projeye ilişkin şu bilgileri verdi:
"Bu ilçeler ya tam yolun üzerinde ya 50 kilometre içeride gibi. Bu 100 ilçede, turizm altyapısı kabul edeceğimiz Çanakkale Şehitliği'nden başlayıp Mevlana, Ihlara Vadisi, Malatya'dan Nemrut ve Selçuklu'nun ilk yerleşimi Ahlat gibi ören yeri, milli park, tabiat parkı ve çeşitli tarihi eserlerden oluşan ziyaret edilebilecek 1082 yer var. Tabii bunların bazılarının elden geçirilmesi gerekiyor. Kaymakamlıklar, sivil toplum kuruluşları ve gönüllüler aracılığıyla buralarda gerekli düzenlemeler kolaylıkla yapılabilir. Duble yol ise kullanılacak işaretlendirmelerden, ışıklandırmasına kadar çok ayrıcalıklı olmalı. Bu yola giren biri 'Turizm yoluna geldim' diyebilmeli. Bu hattın, 50 değil de 100'er kilometre içerideki yerleşim birimlerine kadar ulaşacağı baz alınırsa 12 milyon vatandaşımızı kapsayacak. Bu ilçe, belde ve köylerde yaşayanlar hafta sonları maksimum bir saat içinde bölgesindeki değerleri tanıma, gezme fırsatını bulabilecek."
BURSA'DAN KARS'A HIZLI TREN HATTI
Orta Anadolu'daki ikinci hatla ilgili de bilgi veren Sadık Badak, bu hattın, Bursa'dan başlayıp Kars'a uzanan hızlı tren projesine uygun şekilde planladığını kaydetti. Badak, hat üzerinde Bursa, Eskişehir, Ankara, Sivas, Erzincan ve Kars'ın bulunacağını açıkladı. Hızlı tren hattının da 50 kilometre sağ ve solundaki 80'e yakın ilçe olduğunu söyleyen Badak, "Bu ilçe merkezleri Korkuteli, Safranbolu, Kızılcahamam'da olduğu gibi turistik bir ilçe haline getirilmeli. Bunlar çok büyük maliyetler gerektiren unsurlar değil. Sosyal sorumluluk projeleri ve gönüllü kuruluşlarla önemli kısmı yapılabilir. Her iki hat 10 yıl içinde oluşturulabilir" dedi.
Bu iki hattın Orta Anadolu'ya bir kültür, turizm, sevgi ve hoşgörü gerdanlığı gibi şehir ve kültür turizmi açısından iç turizm hareketliliği getireceğini dile getiren Badak, İzmir'den Adana'ya ve Karadeniz'de de sahil şeridinde buna benzer hatların olması gerektiğini söyledi.
DÜNYA'DA İKİ ÖRNEĞİ VAR
Sadık Badak, turizm yolu projelerine dünyadan da iki örnek verdi. ABD'de 1925 yılında oluşturulan ve Chicago'dan başlayan 4 bin 400 kilometrelik 'Route 66' olarak adlandırılan yolun pek çok Hollywood filminde kullanıldığına işaret eden Badak, Rusya'da da Sibirya bölgesinde 7 bin kilometrelik 'Trans Siberian' adıyla bilinen benzer bir yol bulunduğunu kaydetti.
Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, (DHA)