Bitlis'in Tatvan İlçesi'nde oturan Gülbeyaz ve Salih Adsoy çiftinin oğulları Eyüp, cam kemik hastası olarak dünyaya geldi. Aile çocuklarını, tedavi için Antalya'ya getirdi. Özel Uncalı Meydan Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Cengiz Yılmaz, 'mucize yöntem' adı verilen kemik içine yerleştirdiği platin çubuk ve elastik çivilerle küçük çocuğu tedavi ediyor. Op. Dr. Yılmaz, "Hastanın bacağındaki 90 derecelik eğriliği düzelttik, böylece ayağa kalkıp yürüyecek, kendi ihtiyaçlarını giderebilecek" dedi.
AMELİYAT VE DESTEKLEYİCİ TEDAVİ
Op. Dr. Cengiz Yılmaz, "Cam kemik adını verdiğimiz rahatsızlıkla mücadele eden bir grup çocuk bu hastalık nedeniyle erken yaşta kaybedilebiliyor. Yaşayan çocuklar, kemikleri kolay kırıldığı için belli bir süre sonra yürüme güçlüğü çekiyor. Ellerini kullanmakta zorluklar ortaya çıkıyor. Bu belli bir yaşa gelmiş çocuklarda sık kırılma devam ederse ameliyatlarla destekleyici tedavi yapabiliyoruz. Bu hastamızda olduğu gibi bacaklarındaki eğriliği düzeltici ameliyatlar yapabiliyoruz" diye konuştu.
AMELİYAT İÇİN 5 YAŞ İDEAL
Cam kemik hastası çocuklarda, 5 yaş civarlarında kemiğin tekrar kırılmasını engelleyen ameliyatlar yapılabildiğini söyleyen Op.Dr. Yılmaz, şöyle konuştu:
"Bu ameliyatta kemiğin orta kısmına kemiği sağlamlaştıracak çiviler uyguluyoruz. Ancak bu şekilde kemiğin hem kolay kırılması engelleniyor, hem de bu hastamızda olduğu gibi eğriliği düzeltiyoruz. Asıl amacımız üstüne basar hale getirilinceye kadar eğriliği düzeltme ameliyatı yapmak. Bu hastalık maalesef sık görülmediği için ameliyatı fazla yapılmıyor. Benim bugüne kadar takip ettiğim, yetişmiş yaşa kadar getirdiğim 15 hastam oldu. Hastamız 5 yaşında, onu da ayağa kaldırıp yürür hale getireceğiz. Hastamız yaklaşık bir ay önce ameliyat oldu. Çocuğumuzu halen alçıda tutuyoruz, bir ay kadar daha alçı süremiz var. Alçıyı çıkardıktan sonra rehabilitasyon süresi dediğimiz süre içinde hastamızı yürütmeye başlayacağız."
İKİ BACAĞA AYNI ANDA AMELİYAT
Hasta il dışından geldiği için her iki bacağa aynı zamanda ameliyat yapıldığını söyleyen Op. Dr. Yılmaz, "Aslında her iki bacağa aralıklarla ameliyat yapmak daha iyi olabiliyor. Ameliyatlarda herhangi bir sıkıntı olmadı, hastamızın genel durumu gayet iyi. Bir bacağından özellikle iki yerinden düzeltilmesi gerekti, ameliyatı çok uzamadığı için genel durumunda da sıkıntı yaşanmadı, diğer bacağında da düzeltme işlemini eş zamanlı yaptık. Hastamızın femur dediğimiz kalçanın alt tarafındaki uyluk bölgesinden, sağ bacağından iki bölgeden, sol bacağından da bir bölgesinden ameliyat ederek eğriliğini düzelttik. Kemik büyümesi devam edecek, kemiğin içindeki çivi bir süre kalacak. Uzayabilen rotları kullanıyoruz, ancak hastamızın kemik yapısı çok ince olduğu için uzamayan elastik çiviler kullandık. Bir bacağındaki eğrilik 90 dereceydi, düzeltmeseydik ayağa kalkması mümkün değildi" diye konuştu.
Erol AKKIR/ANTALYA, (DHA)