CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulmadan önce CHP eski lideri Deniz Baykal'la paylaşılan raporun en dikkat çekici önerileri Isparta Süleyman Demirel Havalimanı'nın yaş sebze ve meyve ihracatı için hizmete açılması ve Tarım Meslek Liseleri'nin kurulması oldu.
CHP'nin Haziran seçimleri için üzerinde çalıştığı seçim bildirgesinin tarım politikalarına ait başlığının sera üretimine ilişkin bölümleri Antalya'da hazırlandı. Batı Akdeniz İhracatçılar Birliği, Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK), Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) ve Kumluca Ticaret ve Sanayi Odası (KUTSO) raporlarından hazırlanan 'Seracılık Üretiminde Mevcut Durum' başlıklı çalışma, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'na sunulmak üzere CHP Antalya Milletvekili aday adayı Aydın Özer tarafından kaleme alındı.
Rapor çalışması, Antalya'da fırtına ve su baskını nedeniyle sera alanları zarar gören çiftçilerin Ankara ziyareti sırasında gündeme geldi. CHP lideri Kılıçdaroğlu'yla sektöre ilişkin değerlendirmelerin paylaşıldığı toplantıda, Haziran seçimlerinde seçim bildirgesinde yer alacak şekilde sektörün mevcut durumunun, sorunlarının ve çözüm önerilerinin rapor haline getirilmesini istendi. Kılıçdaroğlu'nun talebi doğrultusunda hazırlanan rapor, CHP eski Genel Başkanı Deniz Baykal'la da paylaşıldı.
Raporda Türkiye'nin yıllık ortalama 6 milyon 100 bin tonluk sera üretiminin bulunduğu ve bu üretim içinde Antalya'nın yüzde 51'lik payla, 3.2 milyon ton üretimle, ilk sırada yer aldığı vurgulandı. Antalya ve Türkiye genelinde örtü altı sebze üretimi miktarları, üretim yapılan alanlar, ihracat rakamları, işletme sayıları ve sektörünün sorunlarının ayrıntılarıyla dile getirildiği raporda, başlıklar halinde çözüm önerileri de sıralandı.
Çalışmada öncelikli olarak 1957 yılında faaliyete başlayan ziraat odalarının artık üretici birliklerine dönüşümünün sağlanması gerektiği belirtildi. Oda örgütlenmesinin tarımın tüm ilgi alanlarını aynı çatı altında topladığının vurgulandığı raporda, Avrupa Birliği uyum yasalarının oda yerine üretici birliklerini önerdiği belirtildi. İlçelerden illere kadar Türkiye Sera Üreticileri Birliği'nin kurulacağı model önerildi. Tarım Meslek Lisesi önerisi de getiren çalışmada bu sayede seracı ailelerin çocuklarının eğitimli ve donanımlı personel olarak sektöre kazandırılabileceğini anlatıldı. Ayrıca seralarda böcekli üretimin yaygınlaştırılmasını savunan rapor, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın teşviklerine rağmen bu üretim modelinin hayata geçirilemediğini savundu. Bu noktada sıkıntının seraların eski model, alçak tavanlı, havalandırmaya müsait olmaması olduğunun vurgulandığı çalışmada çözüm olarak modern seraların kurulmasını ortaya koydu. Fakat bu aşamada finans sorununun gündeme geleceğinin altı çizilen çalışmada modern seraların dönümde 30- 40 bin TL maliyet ortaya çıkardığı belirtilerek, "Yeni seraların yapılabilmesi için tek tip modern projeler geliştirilip, devlet tarafından en az 10 yıllık kredilere ihtiyaç vardır" ifadelerine yer verildi.
Ayrıca örtü plastiğinin ve seranın ömrünü 35 yıla kadar çıkaracak galvanizin yüzde 18 KDV oranının sıfırlanmasını öneren çalışma, Isparta Süleyman Demirel Havalimanın yaş sebze ve meyve ihracatı için hizmete açılması önerisi de paket içinde yer aldı. Havalimanının Akdeniz Havzası, İç Ege ve Göller Bölgesi'nin orta noktasında bulunması ve Burdur Organize Sanayi Bölgesi'nin havalimanın hemen sınırında olması sebebiyle birçok firmanın soğuk hava depolarını bu bölgede konuşlandırabileceğini savunan çalışmada bunun hem ekonomiye hem de bölgeye büyük katkı sağlayacağı kaydedildi. Bunun için de yapılması gerekenin, havalimanında konuşlanan kargo uçaklarından alınan yüksek park ücretlerinin alınmaması veya minimum duruma getirilmesi olduğu belirtildi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)