Adalet Bakanlığı’nın yargının hızlandırılması amacıyla hazırladığı tasarıdan CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu hakkında Silivri Cezaevi önünde yaptığı açıklamalardan sonra savcılıkça hazırlanan fezlekeyi de af kapsamına alan sürpriz bir düzenleme çıktı. Adalet Bakanlığı’nca daha önce ana hatları açıklanan pakette yer alan bazı düzenlemeler şöyle:
ŞARTLI AF: 31 Aralık 2011’e kadar işlenmiş basın suçları ile diğer düşünce açıklama yöntemleriyle işlenmiş olan ve üst sınırı 5 yıldan fazla olmayan hapis cezası gerektiren suçlarla ilgili soruşturma ve davalar 3 yıllığına ertelenecek. Bu sürede benzer bir suç işlenmezse takipsizlik veya davanın düşmesine karar verecek. Bu düzenleme sadece gazetecileri değil, düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında açılan bütün davaları etkileyecek. TCK’nın “Türklüğü veya devlet organlarını aşağılama” suçunun düzenlendiği 301. maddesi başta olmak üzere “Sayın Öcalan” sözünün cezalandırıldığı “suç ve suçluyu övme”, adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs, halkı kin ve düşmanlığa tahrik gibi suçlardan açılan davalar da girecek. Kılıçdaroğlu hakkında hazırlanan fezlekede ileri sürülen “adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs” ve “hakaret” suçları da aynı kapsamda olacak.
YARGIYI ETKİLEME: Basın Kanunu’nda düzenlenen “yargıyı etkileme” suçu kaldırıldı. Ancak TCK’daki adil yargılamayı etkilemeye teşebbüs suçu duruyor. Bu suça halen 1 yıldan 3 yıla kadar verilen hapis cezası kaldırılıyor yerine adli para cezası getiriliyor.
TELEKULAK: Haberleşmenin gizliliğini ihlal suçunun 6 aydan 2 yıla kadar hapis olan cezası 1 yıldan 3 yıla çıkartıldı. Gizli dinleme yoluyla kayıt ise 1 yıldan 3 yıla kadar hapisten, 2 yıldan 6 yıla kadar yükselecek. Haberleşme içeriklerini ifşa edenlere ceza 1 yıldan 3 yıla kadar hapisten, 2 yıldan 5 yıla yükseltildi. Kişiler arasındaki konuşmaları dinleyen, kaydeden kişilere verilecek ceza ise 2 aydan 6 aya kadar hapisten, 2 yıldan 5 yıla yükseltildi. Kişilerin özel hayatının gizliliğini ihlal 6 aydan 2 yıl yerine 1 yıldan 3 yıla kadar hapisle cezalandırılacak. Gizliliğin görüntü veya ses kaydı ile olması halinde verilecek ceza ise 2 yıldan 6 yıla kadar hapis olarak belirlendi. Cezalar artmasına karşılık, haberleşme içeriklerini tarafların rızası olmadan yayımlama suçundan ceza verilebilmesi “hukuka aykırı olma” kriterine bağlandı. Buna göre, iddianamede ya da dosyada yer aldığı, bu nedenle “hukuka uygun” olduğu gibi gerekçelerle özel hayata ilişkin konuşmalar bile ifşa edilebilecek.