Antalya Sanayici ve İşadamları Derneği'nin (ANSİAD) 17'nci Olağan Toplantısı'na katılan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Türel, yeni Büyükşehir Yasa Tasarısı'nın siyasi riski olan bir düzenleme olduğunu söyledi. Kapatılacak belediyeler, mahallere dönüşecek köyler ve bunların yaratacağı yansımaların meselenin gündemi yoğunlaştırıcı unsuru olduğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Türel, "Kapatılacak belediyelerde başkanlarımızdan tutun açılacak, kurulacak belediyelerden bütün arkadaşlarımız bizlere müracaat etmek suretiyle meramlarını anlatmaya çalıştılar. Bizim için önemli olan makamların devam etmesi değildir. Siyasi risktir ve AK Parti bunu ziyadesiyle göğüsleyen bir partidir" diye konuştu. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayına sunulan yasanın çok önemli bir yerel yönetimler reformu olduğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Türel, yasanın Türkiye'nin altına imza koyduğu Avrupa Yerel Yönetimler Özerklik Şartı'nın hayata geçirilmesinin en önemli ayağı olduğunu söyledi. Yasanın amacını etkin, verimli ve hızlı hizmet olarak özetleyen Türel, "Bu hizmeti görürken ekonominin üzerindeki külfetlerin de kaldırılması suretiyle belediyelerimizin bu külfetleri hizmete dönüştürülmesine de imkan sağlamaktır. Yasanın esas amacı budur" dedi.
MUHALEFET BOZUK PLAK GİBİ
Yasanın görüşmeleri sırasında muhalefetin Meclis'te yakışık olmayan, demokratik kurallarının limitlerini aşan şiddet boyutlarına kadar uzanan bir anlayışı ortaya koyduğunu belirterek konuşmasını sürdüren Menderes Türel, "Tabi bu bizleri demokrasi adına üzmüştür. Muhalefet bozuk plak gibi hep aynı şeyi çalıp söylüyor" dedi. Muhalefet partilerinin sürece ilişkin değerlendirmelerinin "Türkiye federalizme gidiyor. Bölgesel yönetimler kuruluyor" söyleminden öte gidemediğini kaydeden Menderes Türel, benzer eleştirilerin Kalkınma Ajansları'nın kurulması sürecinde gündeme getirildiğini kaydetti.
DEMOKRASİ REFORMU
Menderes Türel, yeni yasanın bir demokrasi reformu olduğunu söyledi. Yasayla demokrasinin güçlendirildiğini kaydeden Türel, "Köylerde, muhtarlıklar ve il genel meclislerine oy kullanılırken şimdi muhtarlık, belediye meclisi, belediye başkanı, büyükşehir belediye başkanlarına kadar oy kullanacak hale gelebilecektir" diye konuştu. Bununla birlikte vatandaşların daha çok hesap sorabileceği bir demokratik hakka da bu yasayla kavuştuğunu kaydeden Genel Başkan Yardımcısı Türel, "Yerindelik ilkesi bu yasayla uygulamaya konulmuştur" dedi.
AK PARTİLİ BELEDİYELERDE YOLSUZLUK OLMUYOR MU?
Konuşmasının ardından soruları yanıtlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Menderes Türel, "AK Parti belediyelerinde yolsuzluk olmuyor mu?" sorusuna "AK Partili belediyeler arasında da yolsuzluk yaptığı için görevden alınan hatta cezaevinde olan belediye başkanlarımız var. Muhalefet kendi tarafına yonttuğu için hiç bunları söylemiyor" diye karşılık verdi. Muhalefetin bu yaklaşımının "İktidar kasıtlı yapıyormuş" imajı yarattığını savunan Genel Başkan Yardımcısı Türel, bu imajın insanların yaptıkları yolsuzlukları ve usulsüzlükleri yanına kar bıraktırmaya çalıştığını savundu. Türel, "Muhalefet belediyelerin de, AK Partili belediyeler içinde de yanlış yapan varsa hesabının sonuna kadar vermeli. Kimsenin yaptığı yanına kar kalmasın" dedi. Türel, 29 Mart 2009 seçimlerinden bugüne kadar olan süre içinde AK Partili belediyeler hakkında bin 535, CHP'li belediyeler için bin 26 ve MHP'li belediyeler hakkında da 425 olmak üzere toplam 3 bin 391 soruşturma izni verildiğini söyledi.
Emre BAYLAN/ANTALYA, (DHA)