MMO Antalya Şubesi Başkanı Prof. Dr. İbrahim Atmaca'nın aralık ayında düzenlediği basın toplantısı ile gündeme getirdiği, binalarda merkezi ısıtma için zorunlu olan 2 bin metrekare şartının önce Kepez Belediyesi sonra da Büyükşehir Belediyesi Meclis kararları ile 15 bin metrekareye çıkartılması kararı tartışmalara neden oldi. Konuyu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na taşıdıklarını belirten Atmaca, gelen cevapta alınan Belediye Meclisi kararının mevzuata aykırı olduğunun açıkça belirtildiğini söyledi.
Başkan Atmaca, "Hatalı projeler ile inşaat ruhsatı verilmiş ve uygulamaya geçilmiş ise gerekli revizyonların hızlıca yapılmasını ve tadilat ruhsatlarının verilmesi gerektiğini belirterek, konunun takipçisiyiz" dedi.
NE OLMUŞTU?
Kepez Belediye Meclisi, 'Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 10 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır' şeklinde karar almış, ardından bu karar Antalya Büyükşehir Belediye Meclisinde 'Yapı ruhsatına esas her bir blok için toplam kullanım alanının 15 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır' şeklinde değiştirilerek onaylanmıştı. MMO Antalya Şube ise alınan bu meclis kararlarının 'Enerji Verimliliği' kanununa aykırı olduğunu ifade etmişti.
Kanun kapsamında çıkan 'Binalarda Enerji Performansı' yönetmeliğinde yer alan 'Yeni binalarda; yapı ruhsatına esas olan toplam kullanım alanının 2 bin metrekare ve üstünde olması halinde merkezi ısıtma sistemi yapılır' hükmü yer alıyor.
BAKANLIK YANIT VERDİ
Prof. Dr. İbrahim Atmaca, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'na yaptıkları yazılı başvuruya, bakanlıktan 17 Ocak tarihinde yanıt aldıklarını ifade etti. Yanıtta açık bir şekilde alınan belediye meclisi kararının mevzuata aykırı olduğunun belirtildiğini ifade eden Atmaca, “Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği'nde 'İlgili idarelerin, meclis kararları ile yönetmelik maddelerinden farklı uygulama kararları alabilmeleri ile ilgili herhangi bir hüküm bulunmadığı görülmektedir' denilmektedir. Bakanlıktan gelen bu yazı tarafımızca ilgili belediyelere de gönderilmiştir" dedi.
Başkan Atmaca, “Isınma temel bir insan ihtiyacıdır. Antalya, ılıman bir iklime sahip olsa da yılın yaklaşık 4 ayı ısınma ihtiyacı hasıl olmaktadır. Kaldı ki merkezi ısıtmanın verimli bir ısıtma sistemi olduğu bilimsel olarak da bilinmektedir. Yeni alınan yasal tedbirler kapsamında pay ölçerli yapılan dizaynlar ile bireysel kullanım özgürlüğü yanında kullanılan kadar ödeme fırsatının da sağlandığını hatırlatmak isteriz. Merkezi ısıtma ile komşu dairenin ısınmaması nedeniyle oluşan kayıplar ve bunun neden olduğu haksızlıkların da önüne geçilebilmektedir. Bunun yanı sıra her bir dairede ayrı ayrı olmak üzere gereğinden yüksek kapasitede yakıcı cihaz kullanılması ve bunların gereksiz ilk yatırım masrafı da oluşmamış olacaktır. Yani merkezi ısıtma vatandaşın avantajına bir ısıtma sistemidir" ifadelerini kullandı.
"HATALI PROJELER DÜZELTİLSİN"
Atmaca, “Hatalı projeler ile inşaat ruhsatı verilmiş ve uygulamaya geçilmiş ise gerekli revizyonların hızlıca yapılmasını ve tadilat ruhsatlarının verilmesini öneriyoruz. Kaldı ki gereken yapılmaz ise bu binalar Enerji Kimlik Belgesi almaz ve bu belgeye sahip olamayan bir bina da yapı kullanım izin belgesi alamaz" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |