Etkinlik için İstanbul, Ankara, İzmir ve Antalya'dan Burdur'a ücretsiz otobüsler kaldırılacak.
Dünyada 'Burduricus' olarak adlandırılan balık türünün tek yaşam alanı olarak bilinen ve sondaj, vahşi sulamayla gölü besleyen su kaynakları önündeki gölet ve barajlar nedeniyle yılda 350 milyon tona yakın su kaybına uğrayan Burdur Gölü için Doğa Derneği ile Atlas Dergisi, geniş kapsamlı bir etkinlik düzenledi. 'Burdur Gölü'ne Sadakat Yolculuğu' adıyla Türkiye'nin her yanından katılımla cumartesi günü saat 12.30'da Burdur Cumhuriyet Meydanı'nda buluşulacak. Katılımcılar Cumhuriyet Meydanı'nda, metrelerce uzanan insan zinciriyle derelerin Burdur Gölü'yle buluşmasını simgeleyen dev bir koreografi oluşturacak. Belgelenecek bu koreografiyle Burdur Gölü'nün eski günlerine kavuşması için gölü besleyen derelere kurulu barajlardan su bırakılması çağrısında bulunulacak.
'GÖL YOKSA BURDUR YOK'
'Göl Yoksa Burdur Yok' sloganıyla uzun yıllardır Burdur Gölü'nü kurtarmak için çeşitli faaliyetler yürüten Doğa Derneği, önlem alınmaması halinde yok olacak Burdur Gölü'ne ve gölün hayat verdiği canlıların yaşadığı dramatik tabloya bir kez daha dikkat çekmeyi amaçlıyor.
'Burdur Gölü'ne Sadakat Yolculuğu' etkinliği için tüm doğaseverlere katılım çağrısında bulunularak, "Siz de sadakat yolculuğuna katılın. Bu tarihi fotoğrafta yerinizi alın. Burdur Gölü'nün yaşamasına destek verin" denildi.
4 İLDEN OTOBÜS KALDIRILACAK
Burdur'daki etkinlik için Doğa Derneği, Antalya, İstanbul, İzmir ve Ankara'dan Burdur'a otobüsler kaldıracak. Antalya'dan iki otobüs cumartesi günü Antalya Müzesi önü ve Konyaaltı Belediyesi önü olmak üzere iki noktadan saat 08.15'te hareket edecek. Katılım sağlamak isteyenlerin Doğa Derneği'ne başvurmaları da istendi.
SU SEVİYESİ 12 METRE DÜŞTÜ
Türkiye'nin 13 'Ramsar Alanı'ndan (sözleşmeyle koruma altına alınmış alanlar) ve 305 'Önemli Doğa Alanı'ndan biri olan Burdur Gölü'nün, son 35 yılda alanının yaklaşık üçte birini kaybettiğini, su seviyesinin 12 metre düştüğünü açıklayan Doğa Derneği Burdur Saha Sorumlusu Buğrahan Doğangil, şöyle konuştu:
"Gölü besleyen yer üstü sularının baraj ve göletlerde tutulması, yer altı sularının ise sondaj kuyularıyla aşırı miktarda çekilmesi gölün sonunu hazırlıyor. Göl, sanılanın aksine yağışların azalması nedeniyle değil, göle giden suların aşırı kullanımı nedeniyle kuruyor. Gölün kurtuluşu ise tarımda aşırı su kullanımını azaltarak barajlardan göle kademeli su bırakılması ve derelerin yeniden gölü beslemesinin sağlanması ile mümkün. Eğer acilen bu önlemler alınmazsa, Burdur Gölü ekolojik işlevlerini yitirerek cansız bir su kuyusuna dönüşecek."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)