Hiçbir kurum bu sorumluluğu üzerine almayınca ortada tek bir sorumlu kalıyor; ‘186 no lu telefon’. Merak ediyorum, bu numarayı arayıp sorununa çözüm bulan var mı? Biz elektrik kesintisi sorunun çözümü için özelleştirme ile elektrik dağıtımını alacak hayırsever ve iyiliksever bir firma mı bekleyeceğiz? Antalyalılar elektrik dağıtım ihalesini alan firmanın yatırım yapmasını mı bekleyecek? Bu kabul edilebilir bir durum değildir” dedi.
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Ocak Ayı Olağan Meclis toplantısında Meclis Üyesi Raşit Tabaklar’ın kent merkezinde yaşanan uzun süreli elektrik kesintilerini gündeme getirmesi üzerine söz alan ATSO Başkanı Çetin Osman Budak şöyle konuştu:
“Antalya’da yazın sıcak olur, klimalara yüklenilir, elektrikler kesilir. Kışın, fırtınadan hatta rüzgardan elektrik kesintileri yaşarız. Bu durum dünyanın en çok ziyaretçi alan destinasyonlarından birisi olan Antalya için anlaşılabilecek bir şey değil. Üstelik bu konuda muhatabımızın kim olduğu da belli değil. Hiçbir kurum bu sorumluluğu üzerine almayınca ortada tek bir sorumlu kalıyor; “186 no lu telefon.” Merak ediyorum, bu numarayı arayıp sorununa çözüm bulan var mı? Biz elektrik kesintisi sorunun çözümü için özelleştirme ile elektrik dağıtımını alacak hayırsever ve iyiliksever bir firma mı bekleyeceğiz? Antalyalılar elektrik dağıtım ihalesini alan firmanın yatırım yapmasını mı bekleyecek? Bu kabul edilebilir bir durum değildir.
Bu temel bir enerji sorunudur. Antalya, Türkiye’nin vitrinidir ve bu ilin enerji sorunu elektrik dağıtım ihalesini alan bir firmanın insafına bırakılmayacak derecede önemlidir. Bu konuya günübirlik değil, uzun vadeli çözümler hızlıca üretilmelidir.”
İhale sürecinde başlayan sorunlar devam ediyor
Başkan Budak’tan sonra söz alan ATSO Meclis Üyesi ve EMO 5. Dönem Antalya Şube Başkanı İbrahim Koru ise Bölgede elektrik dağıtım ihalesi sürecinde yaşanan belirsizliklerden ötürü ihaleyi 1., 2. ve 3. sırada almaya hak kazanan firmaların yaklaşık 10 milyon dolar tutarındaki teminatlarını yakarak sözleşme imzalamadan ihaleden çekilmeleri ile başlayan sürecin sıkıntılarının sürdüğünü belirterek sözlerini şöyle sürdürdü:
“İhale sürecinde yaşanan bu belirsizlikten en büyük zararı Akdeniz Elektrik Dağıtım A.Ş. (AKEDAŞ) ve kurumun enerji dağıtımını üstlendiği Antalya, Burdur ve Isparta İlleri gördü. İhale süreci tamamlanmış, ancak satış-devir işlemleri yapılmadığı için ilk yıl kurumun yapması gereken tüm yatırımlar durdu. Çünkü devri yapılacak bir şirketin yatırım yapması düşünülemez. AKEDAŞ Antalya İl Müdürlüğü’nden edindiğimiz bilgilere göre; son üç dört yılda ortalama her yıl elli bin yeni abone kaydı yapılmaktadır. Böyle hızlı büyüyen bir şehrin elektrik şebekesine yatırım yapılmamasının sonuçlarını hep birlikte yaşamaktayız.
Ekiplerin arıza-bakım tecrübesi yetersiz
İlave olarak, özelleşme olacak diye AKEDAŞ’ın arıza ve bakım işletmeleri, düzenlenen ihalelerle her üç ilimizde de taşeron firmalara devredilmiştir. Bu durum çözümden çok yeni sorunlar yaratmıştır. Şebekeyi ve işletmeyi tanımayan, arıza-bakım tecrübesi yetersiz ekipler en küçük bir arızaya bile iki-üç saatte müdahale edememektedirler. Çalışma yetkisi olmayan kişilerin istenilen personel sayısını tamamlamak için işe alınması sonucu, ekiplerin müdahale ettiği birçok arızada yeni iş kazaları yaşanmaktadır. İhale öncesi 830 personelin olduğu kurumda bugün 400 personel bulunmaktadır.
Uzun yıllar ortalaması göstermektedir ki Antalya’da kışın elektrik tüketimi artmaktadır. Ocak ayı puantı 1400 seviyelerine çıkmaktadır. Özelleştirme sürecinde Akedaş’ta özellikle dağıtım merkezlerindeki trafoların revizyonlarının yapılmaması nedeniyle mevcut şebekenin bunu kaldırması mümkün görünmemektedir.”