CHP'li Budak, Başbakan'ın yanıtlaması istemiyle verdiği önergede, ekonomideki gelişmeler ve icra dosyalarını gündeme taşıdı. Yılın 7 ayında, Türkiye genelinde 564 bin adet senedin protesto olduğunu, bu senetlerin parasal tutarının geçen yıla göre yüzde 26 artışla 5,3 milyar TL'ye ulaştığına dikkat çeken Budak, karşılıksız çek sayısının da 2015'in 8 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 21 artarak 490 bine yükseldiğini, karşılıksız çıkan çeklerin toplam tutarının ise bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 49'luk artışla 17 milyar TL'ye çıktığını belirtti.
EKONOMİDE KÖTÜ GİDİŞ
Yılın ilk 6 ayında bireysel kredi veya kredi kartı borcunu ödeyemeyenlerin sayısının da geçen yılın aynı dönemine göre 41 bin 156 kişi artarak, 733 bin 986'ya çıktığını belirten Budak, Antalya'da da 2015 yılının ilk 7 ayında protesto edilen senet sayısının 18 bin 553 olarak gerçekleştiğini, geçen yıla göre senet sayısında yüzde 9.8, tutarda ise yüzde 11'lik artış söz konusu olduğunu, Temmuz ayında protestolu senet tutarındaki yıllık artışın yüzde 75'e ulaştığını, ayrıca Antalya'da Ağustos ayında karşılıksız çek sayısının geçen yıla göre yüzde 51, karşılıksız çek tutarının ise yüzde 58 arttığını belirtti.
Yurttaşların ödemelerini yapmakta güçlük çektiğini belirten Budak, “Bu tablo ekonomideki kötü gidişin önemli göstergesidir. Yılbaşında Cumhurbaşkanı'nın müdahaleleri, bazı bakanların medyatik açıklamaları, hükümetin gelişmelere seyirci kalması, dövizde anormal artış, küresel durgunluk ve siyasi belirsizlik, ekonomiyi, piyasadaki canlılığı olumsuz etkilemiş, esnaf ve yurttaşlar ödemelerini yapmakta ciddi sıkıntı çekmeye başlamışlardır. Tüketici güven endeksi 2008 krizindeki düzeye kadar gerilemiş, yüzde 58.5'e düşmüştür. Türkiye ekonomik krize sürüklenmektedir. Türkiye genelinde olduğu gibi Antalya'da da çok sayıda yurttaş icralarla uğraşmakta, taahhüdü ihlal cezalarıyla karşı karşıya kalmaktadır" dedi.
ANTALYA İCRA DOSYALARI
Türkiye genelindeki ve özellikle Antalya'daki durum karşısında hükümetin tutumunu soran Budak, şöyle devam etti:
“Antalya turizm gelirinde fiyatların aşağı çekilmesi, geceleme sayısının düşmesi ve turist harcamalarının azalması nedeniyle yüzde 20'nin üzerinde düşüş söz konusu. Hükümetin tur operatörleri ve acentalara verdiği destekler bu açıdan yetersiz kalmıştır. Konaklama sektörüne de kredi desteği sağlanmalı ve belirlenecek koşullara göre kamu alacaklarının ertelenmesi ele alınmalıdır.
Hükümetiniz ekonomideki bu gidişi nasıl değerlendirmektedir? İcra dosyalarındaki bu artış neye bağlıdır ve ne gibi önlemler düşünülmektedir? İcra dosyalarının, konut kredisi, tüketici kredisi, kira ve benzeri konulara göre dağılımı nedir? Bankaların yaptığı icra işlemlerinin sayısı nedir? Turizm ve konaklama sektöründe icra sorunu var mıdır, ne boyuttadır? 2015 yılında taahhüdü ihlal gerekçesiyle hakkında takibat ve cezai işlem yapılan kişi sayısı nedir? Antalya ve ilçelerinde kaç kişi hakkında taahhüdü ihlal nedeniyle işlem yapılmış ve kaç kişi ceza almıştır? Turizm sektöründeki sorun karşısında finansman imkanları sağlanması düşünülmekte midir?"(DHA)