1207 Antalya Kadın Futbol Kulübü yeniden Süper Lig'de
1207 Antalya Kadın Futbol Kulübü yeniden Süper Lig'de
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar reddedildi
Ekrem İmamoğlu'nun tutukluluğuna yapılan itirazlar reddedildi
Antalya Valisi Şahin'den otellere 'makul süre' açıklaması
Antalya Valisi Şahin'den otellere 'makul süre' açıklaması
Sansar Salvo babasını darp etti, evine polis geldi
Sansar Salvo babasını darp etti, evine polis geldi
9 Nisan 2025 Çarşamba - 08:18

Baharı bekleyenlere müjde: Uzmanlar o tarihe dikkat çekti

Baharın ılık havası, ani bir değişimle yerini soğuk hava dalgasına bıraktı. Yurdun büyük bölümünde sıcaklıklar düştü hatta bazı şehirlerin yüksek kesimlerinde kar yağışı bile görüldü. Peki bu durum ne kadar sürecek? Önümüzdeki günlerde hava durumu nasıl olacak? Baharı ne zaman yaşamaya başlayacağız?

Baharı bekleyenlere müjde: Uzmanlar o tarihe dikkat çekti
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

İklim değişikliği ve bir dizi başka etkenin etkisiyle, yıllardır zihinlerimize kazınan meteorolojik kalıplar sarsıldı. Son bir-iki yıldır, sonbaharı ya da ilkbaharı hiç yaşamıyoruz. Bu yıl da bu değişim devam ediyor gibi… Nisan ayının ikinci haftasında olmamıza rağmen, yurt genelinde bahar havasını geride bırakarak adeta kışı yaşamaya başladık.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün son tahminlerine göre, Trakya, Çanakkale ve Orta Toroslar gibi bölgelerde yağışların yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor. İstanbul’da ise dün öğle saatlerinden itibaren etkisini artıran yağışların yer yer devam etmesi bekleniyor. Şehrin üzerindeki kış soğuğu da devam ediyor. 

Peki, önümüzdeki günlerde hava nasıl olacak? Ne zaman ilkbaharı tam anlamıyla yaşamaya başlayacağız?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da sosyal medya hesaplarından yaptığı açıklamada, bu ani sıcaklık düşüşüyle ilgili önemli uyarılarda bulundu. Bu soğuk hava, özellikle tarımsal faaliyetlerin devam ettiği Marmara’nın güneydoğusu, İç Ege, Göller Yöresi, İç Anadolu, Karadeniz’in iç kesimleri ve Doğu Anadolu’nun batısında zirai don riskini artırıyor. Vatandaşların bu bölgelerde dikkatli ve tedbirli olmaları gerektiği vurgulandı.

‘KUTUP VORTEX’İNDEKİ BOZULMALAR SOĞUK HAVAYA NEDEN OLUYOR’

Bir anda soğuyan havanın nedenlerine değinen Adil Tek, “Kutup Stratosferi’nin ısınması Kutup Vortex’inde bozulmalara neden oluyor. Bu bozulma da Avrupa’nın batısında sıcak hava, Avrupa’nın doğusunda ise soğuk hava oluşturuyor. Biz de şu an tam olarak bunu yaşıyoruz” dedi ve ekledi:

“Yani Avrupa üzerinde oluşan bu yüksek basınç, soğuk havayla kuzeyden doğrudan üzerimize doğru hareket ediyor. Bir-iki gündür de Ukrayna ve Romanya üzerinden Türkiye’ye doğru soğuk hava akışı başlamış durumda. Bu yüksek basıncın etkisi, Avrupa genelinde bir hafta boyunca sürecek.”

Dr. Güven Özdemir de ‘Stratosferik Kutup Girdabı’nın bozulmasına dikkat çekerek, “İngiltere ile İskandinavya üzerinde güçlü bir yüksek basınç alanı oluşmuş durumda. Bu Omega Blokajı’na yol açarak, kutup bölgesinden gelen soğuk havanın Balkanlar üzerinden ülkemizin iç bölgelerine kadar ilerlemesine sebep oluyor” dedi.

PAZAR GÜNÜNE KADAR SOĞUK HAVA VE YAĞMUR DEVAM EDECEK

“Pazar gününe kadar soğuk hava, yağış ve kar yer yer etkisini sürdürecek” diyen Dr. Güven Özdemir, “Pazartesi günü Marmara, Ege, Akdeniz'in batısı, İç Anadolu ve Karadeniz'in batısında yağışlar duracak ve parçalı bulutlu bir hava hakim olacak. Sıcaklıklar mevsim normallerine yaklaşacak, ancak Doğu Anadolu’da kar, Güneydoğu ve Akdeniz’in doğusunda yağışlar devam edecek” ifadelerini kullandı.

NİSAN AYINDA KAR YAĞIŞININ GÖRÜLMESİ NORMAL Mİ?

Yüksek basıncın etkisiyle kar yağışının görülmesinin normal olduğunun da altını çizen Adil Tek, “Soğuk hava öncelikle Trakya’da oldukça belirgin bir şekilde etkisini gösterdi. Yağmurun yanı sıra, yüksek kesimlerde kar yağışı da gözlemlendi. Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’de kar yağışı vardı; zeminde bir süre tutmuş olsa da uzun süre güçlü bir şekilde kalmadı. Akşam saatlerinden itibaren yağmur halini almaya başladı” ifadelerini kullandı.

İSTANBUL’UN YÜKSEK KESİMLERİNDE KAR YAĞIŞI GÖRÜLEBİLİR

“Kar yağışının özellikle yüksek kesimlerde etkili olmakla birlikte, kuzey ve orta bölgelerde de kısa süreli kar yağışı ihtimali oldukça yüksek” diyen Dr. Güven Özdemir, “Bu süreçte, İstanbul’un yüksek kesimlerinde de kar yağışı görülebilir” dedi.

BAHAR NE ZAMAN GELECEK?

13-14 Nisan’a kadar havanın çok bulutlu ve yer yer yağışlı olacağını söyleyen Adil Tek, “Bu süre boyunca özellikle İstanbul’da sıcaklık akşam ve gece saatlerinde 0-2 derecelere kadar düşecek. Gündüz saatlerinde ise sıcaklık 9-10 derece arasında değişecek. 15 Nisan’dan sonra ise tam anlamıyla bahar gelmiş olacak. Sıcaklıklar mevsim normallerinin üzerine çıkacak ve 24-25 dereceleri göreceğiz” ifadelerini kullandı.

(Hürriyet- İsmail Sarı)

 
KKTC’de liselerde başörtüsü serbest bırakıldı
 
Kanserde umut veren tedaviler
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ticaret Bakanlığı'ndan hayvansal içerikli ürünlere yeni düzenleme
TÜKETİCİLERİN hayvansal menşeli parça içeren ürünlerin içerikleri hakkında ...
Gümüşhane'de 4.2 büyüklüğünde deprem
GÜMÜŞHANE'de Richter ölçeğine göre 4.2 büyüklüğünde deprem meydana geldi. ...
Didem Soydan boykot listesini yayınladı
Didem Soydan sosyal medyadan yaptığı çarpıcı paylaşımla boykotun kendisi ...
 
Oyuncu Ahmet Levendoğlu son yolculuğuna uğurlandı
80 yaşında hayatını kaybeden oyuncu, yönetmen, çevirmen ve yazar Ahmet ...
Caretta carettaların çiftleşme döneminde sessizlik uyarısı
DENİZ Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon Merkezi (DEKAMER) ...
Sosyal medya avı: 90 kişiye iddianame
CHP'nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alındığı 19 Mart ...
 
Kürk Mantolu Madonna sinema filmi oluyor
Sebahattin Ali'ye ait Türk Edebiyatının klasik eserlerinden 'Kürk Mantolu ...
THY’nin Yunanistan seferlerine grev engeli
YUNANİSTAN’da yarın gerçekleşecek olan genel grev nedeniyle Türk Hava ...
Volkan Konak'ın şarkısını seslendirirken duran kalbi yeniden çalıştırıldı
AYDIN'ın Nazilli ilçesinde koroda hayranı olduğu Volkan Konak'ın şarkısını ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya turizmi bu velede yenik mi düşecek?
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Mehmetçik Avrupa'da
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
75 yılı aşkın tarih - Hannover Fuarı -
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Yazıklar olsun, yazıklar olsun…
İsa Altun
İsa Altun
BİZLERİ NASIL SOYUYORLAR
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
Antalya'da kaldırımda yürümek eziyet
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Nisan ayında koçlar ve yükselen burcu Koç olanlar, 7 Nisan'da Merkür, 13 Nisan'da Venüs Balık burcunda ileri hareketine ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva