Emekli öğretmen Mustafa Sülek, 1960'lı yıllarda Atatürk'le ilgili posterler biriktirmeye başladı. O dönemden sonra Atatürk'e ilişkin poster, fotoğraf, kitap, yazı, gazete kupürleri ve takvimleri toplamaya başlayan Mustafa Sülek, bunları evinin alt katında oluşturduğu 'Atatürk ve Etnografya Kültür Evi'ne koydu. Bölgede yaşayanların yanında çevreden gelenler de ziyaret ettikleri kültür evine hayran oldu.
Rahatsızlığı nedeniyle bir süredir kültür eviyle ilgilenemeyen Mustafa Sülek, topladığı dokümanların geleceğiyle ilgili endişelendiğini söyledi. Resmi kurumlara defalarca başvuru yaptığını anlatan Mustafa Sülek, "Burayı resmi bir müze yapalım dedim ama hiçbir adım atılmadı" dedi.
Dedesinin topladığı dokümanlarla 1995 yılında sergi açtığını aktaran Seçkin Kaygısız, 70 yaşından sonra da Alanya'dan Fethiye'ye kadar okullarda 4 yılda 55 sergi açtığını kaydetti. Dedesinin sergiler ve kültür evinden hiçbir maddi beklentisi olmadığını vurgulayan Seçkin Kaygısız, "Devlet destek olsaydı dedem müzeyi genişletebilir, 300 sergi açabilirdi" diye konuştu.
Diğer torunu Yetkin Kaygısız ise dedesini anlatan 'Akordiyonun Yaprakları' ve 'O Bir Don Kişot' adlı iki belgesel yaparak, dedesini belgesellerle ölümsüzleştirdiğini belirtti.
Aylin DOĞAN/ELMALI,(DHA) -