Teras Park'taki toplantıya, Isparta Valisi Vahdettin Özkan, Belediye Başkanı Yusuf Ziya Günaydın, Isparta Ticaret ve Sanayi Odası (ITSO) Başkanı Şükrü Başdeğirmen, Batı Akdeniz Kalkınma Ajansı (BAKA) Genel Sekreteri Tuncay Engin ve birliğe üye ihracatçılar katıldı.
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, eylül ayında Türkiye ihracatının yüzde 11.1 artışla 12 milyar 555 milyon dolara yükseldiğini kaydetti. 2013 yılının 9 aylık döneminde toplam ihracatın yüzde 5.62 artışla 120 milyar doları aştığını vurgulayan Başkan Satıcı, dünyadaki yoğun rekabete rağmen Türkiye ihracatının büyüme trendini sürdürdüğünü söyledi.
İhracatta en yüksek payı sırasıyla otomotiv, hazır giyim, kimyevi maddeler, çelik, elektrik ve elektronik sektörlerinin aldığığı kaydeden Başkan Satıcı, en çok ihracat yapılan ülkelerin ise sırasıyla Almanya, Irak, Birleşik Krallık, Rusya Federasyonu ve İtalya olduğunu vurguladı. Irak pazarının son dönemde yaşanan kargaşa nedeniyle 2'nci sırada olduğuna değinen Satıcı, 2013 öngörülerinde Irak'ı en çok ihracat yapılan pazar olarak hedeflediklerini belirtti.
İHRACATTA REKOR
Başkan Satıcı, Isparta, Antalya ve Burdur illeri ihracatında 2012'deki yüzde 17'lik rekor artışın bu yıl da devam ettiğini söyledi. Birlik ihracatının 2013 yılının 9 aylık döneminde de büyüme gösterdiğine işaret eden Satıcı, "Ocak-Eylül ayı döneminde bölge ihracatı yüzde 21.30 artışla 1 milyar 89 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birliğimiz yılı doldurmadan 1 milyar dolar hedefini aşmış oldu. Yine bölge ihracatı eylül ayında yüzde 27.7'lik artışla 114 milyon 814 bin dolar olarak gerçekleşti" dedi.
SANAYİ LİDER
Eylül ayı bölge ihracat rakamlarını da değerlendiren Başkan Satıcı, şöyle konuştu:
"114 milyon dolarlık bölge ihracatının 48.9 milyon dolarını sanayi, 38 milyon dolarını tarım, 27 milyon dolarını madencilik karşıladı. Eylül ayında en fazla ihracatını gerçekleştirdiğimiz ilk 5 eş ürün grubu madencilik, yaş sebze, deri, kimya ve orman ürünleridir. En çok ihracatın gerçekleştirildiği ülkeler Rusya Federasyonu, Çin Halk Cumhuriyeti, Almanya, Birleşik Arap Emirlikleri. İlk dokuz ayda 145 ülkeye ihracat gerçekleştirdik."
MADEN SEKTÖRÜNDE ARTIŞ
Bölge ihracatı 9 aylık bazda ele alındığında ise 468.5 milyon doları tarım, 438 milyon doları sanayi, 182 milyon dolarını madencilik sektörünün oluşturduğuna işaret eden Satıcı, "Bu dönemde bölge ihracatında yaş sebze meyve en çok ihracat yapılan ürün grubu. Bunu maden, toprak sanayi ürünleri, kimyevi maddeler izliyor. Maden sektörü son yıllarda ihracatta ciddi bir artış sağladı. Yılın 9 ayında maden sektöründe yüzde 77.27'lik bir artış sağladık" diye konuştu.
ISPARTA'DAN 200 MİLYON DOLAR
Isparta özelinde de değerlendirme yapan Başkan Satıcı, gül yetiştiriciliğinin yanı sıra hububat, endüstri bitkileri ve hayvancılığın önemli yer tuttuğunu anlattı. Özellikle kültür alabalıkçılığı yetiştiriciliğinin gelişmiş olduğuna dikkati çeken Satıcı, " Isparta, dünya gül yağı üretiminin yüzde 60'ını karşılıyor. Maden açısından önemli bir potansiyele sahip. Bu sektörde en önemli payı kükürt alıyor. Ülkemizin kükürt rezervlerinin yüzde 80'i Isparta'da. 90 ülkeye ihracat yapan Isparta'da 9 ayda 143.5 milyon dolar ihracat gerçekleşti. Yıl sonuna kadar 200 milyon dolar hedefliyoruz" dedi.
Ali ÇEVİKBAŞ/ISPARTA, (DHA)