AÜ Prof. Dr. Tuncer Karpuzoğlu Organ Nakli Enstitüsü Müdürü Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, son dönemde yaptıkları böbrek nakli ameliyatlarında yeni uygulamaları hayata geçirdiklerini açıkladı. Vericiden böbreğin, kapalı yöntem olarak da bilinen ve karın içini kamera yardımıyla görüntüleyerek yapılan laparoskopik ameliyatla alındığını kaydeden Doç. Dr. Dinçkan, alıcıya açılan mini kesik ile nakledildiğini söyledi. Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, Türkiye'de öncü olmak ve hasta konforunu ön plana çıkarmak amacıyla böyle bir uygulama yapmaya başladıklarını kaydetti.
Bu yöntemle hastaların ağrısının daha az, ameliyat yarasının ise çok kısa olduğunu belirten Doç. Dr. Dinçkan, estetik görünüm açısından daha avantajlı olan yöntemle hem alıcı, hem vericinin ameliyat sonrası dönemi çok rahat geçirdiğini kaydetti.
Bu durumun hastaları çok memnun ettiğini kaydeden Doç. Dr. Ayhan Dinçkan, "Ameliyat izlerini görünce çok mutlu oluyorlar. Bu konuda çok deneyimliyiz. Ameliyatlarla ilgili herhangi bir teknik sıkıntı yaşamıyoruz. Bu konforu alıcılara da sağlamak adına son zamanlarda alıcı ameliyatlarını da vericideki yara ile yarışacak kadar küçük açmaya başladık. Bu alıcılara da konfor katmaya başladı. Ameliyat izleri daha küçük oldu, ameliyattan sonraki iyileşme süresi daha az olmaya başladı" diye konuştu.
İYİLEŞME ÇABUK OLACAK
Mini kesik ile dayısının eşi Reyhan Dikiş'in bağışladığı böbreğin nakledildiği Mehmet Oğuz Alkaya, bu yöntem sayesinde kısa sürede sağlıklarına kavuştuklarını anlattı. Bir hafta içerisinde taburcu olabilecek konuma geleceklerini söyleyen Alkaya, "Doktorlarımız kesik çok küçük olduğundan iyileşmenin daha çabuk olacağını söyledi. Böbreğim takıldıktan 3 saat sonra çalışmaya başladı. Şu an normal sağlığıma kavuştum" dedi. Verici Reyhan Dikiş ise "Laparoskopi ile ameliyat oldum. Şimdi iyiyim, yarın taburcu olacağım. Doktorlarımıza teşekkür ediyoruz" diye konuştu.