Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü 6. Bölge Müdürlüğü Antalya Şube Müdürlüğü tarafından 'Biyokaçakçılıkla Mücadele Projesi' kapsamında Utopia World Otel'de 'Biyokaçakçılıkla Mücadele Çalıştayı' gerçekleştirildi. Çalıştay, biyokaçakçılığın önlenmesine yönelik yasal ve kurumsal tedbirlerin ve uygulama yollarının belirlenmesi, kamuoyunda farkındalık yaratılması amacıyla düzenlendi.
Çalıştaya, Doğa Koruma Milli Parklar 6. Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şefi Mevlüt Kodal, Alanya Orman İşletme Müdürü Cihat Yıkıcı ile akademisyenler katıldı.
YABANCILAR KİTAP YAZIYOR
Bölge Müdürlüğü Müdür Yardımcısı Osman Yöntem, dağlar yükseldikçe çeşitliliğin de çoğaldığını söyledi. Yöntem, "Türkiye'nin biyolojik çeşitliliği hakkında hep yabancılar kitap yazıyor. Genel müdürlüğümüz ülkemizdeki biyolojik türlerin tespiti için çalışma başlattı. Çalışmalar sadece kamu kurumları, sivil toplum örgütleri arasında değil, okullarda ve diğer farklı yöntemlerle devam ediyor. Biyokaçakçılıkta suçun daha büyük olduğunu tahmin ediyoruz" dedi.
ANADOLU HALKI BİLMİYOR
Anadolu halkının biyolojik çeşitliliğini bilmediğini vurgulayan Yöntem, "Yabancılar dağlarımızda dolaşarak örnek topluyor. Halk 'Ottur işte' diyor. Örnek toplayan kişilere de misafirperver davranıyor. Bu kişiler biyolojik türleri kaçırıyor. Örnek toplayan çok sayıda kişi daha önce yakalandı" dedi. Biyokaçakçılığın önlenmesi için halkın kolluk kuvvetlerine yardımcı olması gerektiğini kaydeden Yöntem, biyoçeşitliliğin, biyokaçakçılık yoluyla istismar edilmesini önleyeceklerini kaydetti.
ALANYA, (DHA) -