Türkiye Ormancılar Derneği, dünyaca ünlü doğa cenneti Adrasan'da geçen ay çıkan orman yangınıyla teknik ekipten oluşan bir çalışma yaptı. Çalışma sonucunda da yangınla ilgili çarpıcı bir rapor hazırladı. “Antalya – Kumluca ve Adrasan Orman Yangınları Hakkında Rapor” başlıklı rapora göre, yanan alan, yetkililerin açıklamaları aksine 350 hektar değil, bin 200 hektar oldu.
Türkiye Ormancılar Derneği Batı Akdeniz Şubesi Başkanı Prof. Dr. Tuncay Neyişçi orman mühendis ve uzmanlarından oluşan teknik ekip yangın bölgesinde çalışma yaptılar. Çalışma sonucu hazırlanan raporda, şu çarpıcı ifadeye yer verildi:
Yangın alanına yangının söndürülmesinden sonra gidilmiş (29 Haziran 2016) olmasına karşın yangının çıkış nedeni konusunda yetkililer tarafından kesinleştirilmiş bir görüş henüz oluşmamıştı. Aynı durum yanan alan büyüklüğü için de söz konusudur. Yetkililer yanan alanın büyüklüğünü 350 hektar olarak tahmin etmişler ve daha sonra bir değişime gitmemişlerdir. Oysa ekibimiz, çalışma başlangıcında hakim bir noktadan yanan alanı gözlemlemiş, yanan alanın en az 1000-1200 hektar olduğu tahmininde bulunmuştur. Bu verilen resmi rakamın üç katından fazla bir rakamdır.
Orman yangınlarıyla mücadele bir mühendislik alanıdır ve mühendisler ölçme ve tahminde yetkin olmak durumundadırlar. En az 1000 hektarlık bir yangını 350 hektar olarak tahmin edip kamuoyuna duyurmak mühendislik nosyonu ile açıklanamaz. Bu yangın özelinde Orman ve Su İşleri Bakanı'na bürokratları tarafından yanlış bilgi verildiği algısı ortaya çıkmıştır. Orman Genel Müdürlüğü yangınlarla ilgili gerçek bilgileri, paylaşma geleneğini yaratmalıdır.
Yangının çıkmış olduğu ileri sürülen noktadaki direk ve teller muhtarlık koruması altında idi. Oysa bu noktanın orman idaresi tarafından da korumaya alınması ve yetkiler gelinceye kadar delillerin korunması sağlanmalıydı. Yapılan incelemede yerdeki kabloda kısa devre (ark) izleri görülmüştür. Tabanın meyilli ve kolay ateş alabilen kuru otlarla kaplı oluşu yangının bu noktada başlamış olabileceğini düşündürmektedir. Köylüler bu noktada bir kaç kez daha yangın çıktığını, 2013 senesinde TEDAŞ'a dilekçe vererek direk ve hatların elden geçirilmesini talep ettiklerini de dile getirmişlerdir. Bu konunun orman işletme şefliğince de takip edilmiş olması ve gerekli önlemlerin bir an önce alınmasını sağlamaya yönelik çalışmalarda bulunması gerekirdi. (Sözcü)