Dünyada 1 milyar 400 milyon insan aç. Her yıl 20 milyon çocuk açlıktan yetersiz beslenmeden ölüyor.
Türkiye'de açlık sınırı 3 bin 49 lira, yoksulluk sınırı 9 bin 931 lira. Yoksul ve aç kitleler. Fakir, işsiz, çaresiz ve en kötüsü umutsuz. Geleceği olmayan, yarınlarına plan yapamayan ümitsiz bir toplum.Çalışan işçi ve memura zam yaparken bir simitle bir çay parasını çok gören bir yönetim. Günlük söz dalaşı ile zaman geçiren bir anlayış. Klasik vatan, millet edebiyatı ile milliyetçilik satan bir hükümet.
KURUŞUNDA HAKKIMIZ VAR
Marketten alışverişte zorlanan, pazarda en ucuzunu arayan halk, sarayda yaşayan 'first lady'nin yemek kitabını konuşuyor.
Halkın hayatını güçlükle devam ettirdiği ortamda bir yemek kitabına kim para verir de satın alır? Teknoloji çağındayız. İnternete gir, istediğin yemeğin tarifini oku. İnsanlar gazete alamıyorlar, kitaba kim para verecek?
Kitabın yazarı Emine Erdoğan. Cumhurbaşkanının eşi. Kitabın baskı bedeli 275 bin TL. Kitabın tanıtım bütçesi 700 bin TL. Toplam maliyet 975 bin TL. Benim, senin, hepimizin vergileri ile ödeniyor. Her kuruşunda yetimin, öksüzün, kimsesizin hakkı var.
DEVLET KİTABI NE YAPSIN
Kültür ve Turizm Bakanlığı ihaleye çıkıyor, şirketlerle anlaşma yapıyor ve parayı bastırıyor. Bu nasıl bir kafadır anlayan varsa ortaya çıksın. Devletin bütçesi, ödeneği değil de kendisinin cüzdanındaki para gibi harcıyor. Porsiyonları küçültün diye öğüt vermeden 1 milyona mal olan yemek kitabına ses çıkarmayan noktaya varış.
Devlet bu kitabı ne yapacak? Kütüphanelere koyabilir. Kimi okullarda ders kitabı olarak okutulabilir. Kitabın satışından sağlanan kazanç, devlete gelir yazılır, hazineye aktarılır. Kültür Bakanlığı yerine bu iş örtülü ödenekten yapılsa kimsenin haberi olmazdı. Milletin ağzı torba değil ki büzesin. Şimdi bu kitap konusu herkesin dilinde sakız oldu.
DÜNYADA VE BİZDE ÖRNEK
Sonra avrupalıyı özeniyoruz. Finlandiya başbakanı hakkında, hazineden tahsis edilen 300 avroyu kendisi için kullandı diye soruşturma açıldı. İngiltere başbakanı Boris ve eşinin evcil hayvanlarını çeken bir fotoğrafçıya devlet tarafından ödenen para tartışılıyor. Basına servis edilen fotoğraflardan sonra halk "vergilerimizle nasıl fotoğrafçı tutarsın" diye tepki gösteriyor.
Bizim de bir Ahmet Necdet Sezer'imiz vardı. Dürüstlük abidesi, mütevazı ve saygın bir insan. Eski cumhurbaşkanı kişisel tüm harcamalarını kendi cebinden yapardı.
HANGİ TARİFLER YAZILDI
Merak ediyorum Güneydoğu çiğköftesi, Karadeniz mıhlaması, Akdeniz kebapları, Trakya köfteleri, Orta Anadolu mantıları, yöresel börekler, bazlamalar, baklavalar, bülbül yuvaları tarifleri de var mı? Kasımpaşa'daki evde yer sofrasındaki yemekler de yazıldı mı?
"Kitap kişisel gelir elde etmek amacıyla değil" dediler. Doğrudur. Savunmaları şöyle: "Emine Erdoğan öncülüğünde, Cumhurbaşkanlığı himayesinde, Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı (TGA) işbirliği, Kültür ve Turizm Bakanlığı destekleriyle hazırlanan kitap Türk mutfağının zenginliğini uluslararası alanda tanıtmayı amaçlıyor."
Türk atasözlerimiz çok anlamlıdır. Böyle eşeğe semer vuran çok olur. Yağma Hasan'ın böreği. Devletin malı deniz. Seç, beğen, al. Ne derseniz deyin.
1 milyonluk kitabı iyi yedirmişler.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |
|
|||||
|