İbrahim Tatlıses'ten üzen haber
İbrahim Tatlıses'ten üzen haber
Demet Akalın: Ölümlerden döndüm
Demet Akalın: Ölümlerden döndüm
Antalya'da balçığa saplanan 3 çocuk kurtarıldı
Antalya'da balçığa saplanan 3 çocuk kurtarıldı
Konyaaltı Belediyesi'nden 'Şiddete bahane yok' mesajı
Konyaaltı Belediyesi'nden 'Şiddete bahane yok' mesajı
25 Nisan 2019 Perşembe - 13:31

Bilim insanları ‘Beyaz Et Kongresi’nde buluştu

BEYAZ Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından Antalya’da iki yılda bir düzenlenen 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK) bugün başladı. Kongreye, 32 ülkeden binlerce bilim insanı katıldı.

Bilim insanları ‘Beyaz Et Kongresi’nde buluştu
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Beyaz Et Sanayicileri ve Damızlıkçıları Birliği Derneği (BESD-BİR) tarafından Antalya’da iki yılda bir düzenlenen 5. Uluslararası Beyaz Et Kongresi (UBEK) bugün başladı. 32 ülkeden ziraat, veteriner, gıda mühendisleri ile doktorlardan oluşan binlerce bilim insanı ve sektör paydaşlarının katıldığı kongrede, Türkiye kanatlı eti sektörü, dünyada uygulanan son teknolojik ve bilimsel gelişmeler konuşuldu. Kongrenin açılış konuşmalarını Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürü Mümtaz Sinan, BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca ve Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan yaptı. BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, yaptığı konuşmada, beyaz et sektörünün modern ve ileri teknolojilerin tamamını uygulayarak bugüne geldiğini ve protein açığını kapatmak için de çok önemli görevler üstlendiğini söyledi.

“ANA DAMIZLIK ÜRETİMİ İÇİN ADIM ATMA ZAMANI GELDİ”

Tarım ve Orman Bakanlığı Genel Müdürü Mümtaz Sinan, kanatlı üretimdeki artışın diğer hayvansal gıdalara göre daha fazla olduğuna dikkat çekti. Sinan, “Artan tüketime bağlı olarak kanatlı ürünlerin kalite standartlarının artırılması önem arz etmektedir. İnsan beslenmesinin en önemli besin zincirini oluşturan hayvansal gıdaların güvenlik önlemleri almakla gerçekleşecektir. Üretimler tam entegre tesislerde gerçekleşmektedir. Sektör ve devlet olarak elimizi taşın altına koymalıyız. Dışa bağımlı olduğumuz enzimler, vitaminler, aşı ve ilaç üretimine de sektörün el atması gerektiğini düşünüyorum. Ana damızlık üretimi için bir adım atma zamanı geldiğini düşünüyorum” dedi.

“SEKTÖR OLARAK EN FAZLA EĞİTİME ÖNEM VERİYORUZ”

BESD-BİR Başkanı Dr. Sait Koca, sektör olarak en fazla eğitime önem verdiklerini söyledi. Kongrenin, sektörün eğitime verdiği önemi yansıttığını ifade eden Koca, “Eğitime önem verdikçe sektörümüz daha hızlı ve kaliteli üretim yapıyor. Kongrede bilgileri güncelleyeceğiz. Kongremizdeki tüm tebliğler, yabancılar tarafından taranmaya başlandı. Bu kongrenin dünya çapında tanımlanması ve kabul görmesi açısından, kongremizde yer alan tebliğler dünyadaki ilgili tüm kişiler ve kuruluşların erişimine sunulmuş oldu” ifadelerini kullandı.

“HALKIMIZIN PROTEİN AÇIĞINI KAPATMAYI GÖREV EDİNDİK”

Beyaz et sektörünün modern ve ileri teknolojilerin tamamını uygulayarak bugüne geldiğine dikkat çeken Koca, “Sektör olarak halkımızın protein açığını kapatmak için de çok önemli görevler üstlendik. Firmalarımız en önemli özellik olarak kazandıklarını tamamını hatta ilave olarak öz kaynakları ekleyerek yatırıma yönlendirdiler. Bugünkü ivmenin en önemli nedeni de budur” dedi.

“KANATLI ETİN PAYI YÜZDE 36,3”

Dr. Koca, yaptığı konuşmada dünyada toplam et üretiminin 2018 yılında 335 milyon ton ve bu üretimin 120,6 milyon tonu kanatlı et olduğunu söyledi. Kanatlı etin payının yüzde 36,3 olduğunu belirten Koca, sözlerine şöyle devam etti:

“Dünya nüfusu sürekli artıyor. 2018 yılında 7,6 milyar, 2050’de 9,77 milyar, 2100’de 11,18 milyar olacak. En fazla nüfus artışı Afrika’da bekleniyor. Asya kıtasında ise, Çin’de nüfus azalması beklentisi nedeniyle bir miktar gerileme söz konusu. Refahta iyileşmenin gerçekleşeceğini söylesek de, özellikle artan nüfusun beslenmesi ve dengeli beslenmenin sağlanması geleceğin ana gündem maddesi olacaktır.  Dünya Ekonomik Forumu’nun çalışmasına göre, dünyada en ciddi 10 sorun arasında iklim değişikliği en başta, büyük ölçekli çatışmalar ve savaşlar, gelir eşitsizliği, yoksuzluk ile mücadele, gelecek ve su güvenliği üst sıralarda yer alıyor. Birleşmiş Milletler Gıda Örgütü’nün dünyadaki gıda güvensizliği 2017 raporuna göre, 2016 yılında 815 milyon kişi yetersiz besleniyor ve gıda konusunda etkileniyor.

Dünyada toplam et üretimine bakıldığında 2018 yılında 335 milyon ton ve bu üretimin 120,6 milyon tonu kanatlı et. Kanatlı etin payı yüzde 36,3. Kanatlı et 2015 yılında dünyada en fazla üretilen et konumuna geçti. 2025 yılında bu rakamın yakalanacağı tahmin ediliyordu ama 2015 yılında ne fazla üretilen et durumuna geldi. Tavuk eti üretiminin neden hızlandığı sorusuna cevap olarak iki neden gündeme geliyor. Birincisi çevre dostu olması, ikincisi de en etkin geri dönüşümüne sahip olması.”

2018 YILINDA 81 ÜLKEYE İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK

Türkiye’de kanatlı eti üretiminin 2000-2018 yılları arasında 3.4, 2010-2018 yılları arasında ise 1.5 kat arttığını ifade eden Koca, “Kanatlı eti üretimi 2018 yılında 2,23 milyon tona çıkmıştır. Bunun 2,16 milyon tonu tavuk eti 70 bin tonu hindi etidir. Kanatlı eti üretiminin yüzde 96,9 u tavuk eti,  yüzde 3,1 hindi etidir. Üretilen tavuk etlerinin en az yüzde 95’i piliç etidir. Türkiye’de kişi başına kanatlı eti tüketimi sürekli artarak 22 kilogramlar seviyesine ulaşmıştır. Geçmiş yıllarda görünen artış hızının son yıllarda yavaşlamasını et konusundaki politikaların belirsizliği ile açıklayabiliriz. Tüketimi artırmada da hindi eti büyük bir potansiyel olarak önümüzde durmaktadır.” dedi ve şöyle devam etti: “Türkiye, Dünya üretiminden yüzde 2,3 pay almaktadır. Tavuk ayağı dahil Türkiye’nin ihracatı 2018 yılında 500 bin tonu aşmıştır. 2018 yılında Dünya ticaretinde yüzde 3,7’lik paya ulaşmıştır. 2018 yılında 81 ülkeye ihracat gerçekleştiren sektörümüz en fazla ihracatı ise Irak’a yapmıştır. Mevcut pazarları büyütme ve yeni pazarlara girme çalışmalarımız ise sürüyor.”

“BEYAZ ET SAĞLIKLI VE DENGELİ BESLENMEDE ÖNEMLİ”

Kongre Başkanı Prof. Dr. Necmettin Ceylan ise, beyaz et hakkında doğru iddialarda bulunmadığına vurgu yaptı. Beyaz etin sağlıklı ve dengeli beslenmede önemli bir yeri olduğunu ifade eden Ceylan, “İnsanların sağlıklı dengeli ve yeterli beslenmesi için görevlerimizi yerine getiriyoruz. Tarımsal alanlarda rekabet ve mücadele var. Tavuk eti dünyanın en fazla üretilen eti konumunda. İnsanlara sunduğu katkı çok anlamlı. Sektör, gıda güvenliğinin sağlanmasında önemli bir işlevi yerine getiriyor. Piliçleri, tüm dünyayı beslemek için üretmeye devam edeceğiz” diye konuştu.

BEYAZ ET SANAYICILERI VE DAMIZLIKCILARI BIRLIGI DERNEGI (BESD-BIR) TARAFINDAN ANTALYA’DA IKI YILDA BIR DUZENLENEN 5. ULUSLARARASI BEYAZ ET KONGRESI (UBEK) BUGUN BASLADI. (ANTALYA-DHA)

BEYAZ ET SANAYICILERI VE DAMIZLIKCILARI BIRLIGI DERNEGI (BESD-BIR) TARAFINDAN ANTALYA’DA IKI YILDA BIR DUZENLENEN 5. ULUSLARARASI BEYAZ ET KONGRESI (UBEK) BUGUN BASLADI. (ANTALYA-DHA)

BEYAZ ET SANAYICILERI VE DAMIZLIKCILARI BIRLIGI DERNEGI (BESD-BIR) TARAFINDAN ANTALYA’DA IKI YILDA BIR DUZENLENEN 5. ULUSLARARASI BEYAZ ET KONGRESI (UBEK) BUGUN BASLADI. MUMTAZ SINAN (ANTALYA-DHA)

BEYAZ ET SANAYICILERI VE DAMIZLIKCILARI BIRLIGI DERNEGI (BESD-BIR) TARAFINDAN ANTALYA’DA IKI YILDA BIR DUZENLENEN 5. ULUSLARARASI BEYAZ ET KONGRESI (UBEK) BUGUN BASLADI. SAIT KOCA (ANTALYA-DHA)

Gökçe KARAKÖSE, Mithat ABAKAN / ANTALYA, (DHA)

 
Damadını otomobilde ölü buldu
 
Burdur'a Robotik Kodlama Laboratuvarı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Finike'de eski başkanın evine tüfekle ateş açıldı
ANTALYA Finike ilçesinin eski belediye başkanı AK Partili Kaan Osman Sarıoğlu'nun ...
Jandarmadan helikopterli trafik denetimi
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde jandarma ekipleri helikopter destekli trafik denetimi yaptı.
Yerli mango üreticiye tanıtıldı
ANTALYA'nın Gazipaşa ilçesindeki Tarım Fuarı'na katılan girişimciler Mustafa ...
 
Antalya'da Dilara cinayetinde şok iddialar
ANTALYA'nın Korkuteli ilçesinde kaybolduktan 40 gün sonra çıplak haldeki ...
Yangında, 450 bin liralık veresiye defteri kül oldu
ANTALYA'da, ofis olarak kullanılan prefabrik yapıda, henüz belirlenemeyen ...
Kaşlı mimarların başarısı
ANTALYA'nın Kaş ilçesinde mimarlık yapan Hasan Öncü ve Emrah Demir, İstanbul ...
 
Demre Atatürk Ortaokulu'nda piyano sesleri
ANTALYA'nın Demre ilçesindeki Atatürk Ortaokulu'na satın alınan piyanoyla ...
Balance Event Antalya'da kampa girdi
Hazırladığı özgün prodüksiyonlarla sadece Türkiye’de değil yurtdışında ...
Muz lifi standına ilgi
ALANYA Belediyesi'nin muz lifinden yapılan ürünleri sergilediği Gazipaşa ...
 
Dursun Gündoğdu
Siyasette bir tornistan hikayesi
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Nükleer korkusu
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Bitmedi, bitmiyor, bitmeyecek…
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Robotaksi dönemi
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
İsa Altun
İsa Altun
İban vurgununa dikkat
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva