Deniz ve doğasıyla her yıl binlerce turist ağırlayan Beymelek Beldesi'ndeki Beymelek Dalyanı, 25 balık türüne ev sahipliği yapıyor. Toplam 355 hektarlık alana sahip Beymelek Dalyanı'nın 255 hektarı, deniz canlılarının beslenme ve büyüme alanı olarak işlev görüyor. 100 hektarlık bölümü ise, yağmur suyu baskın alanı vazifesi yapıyor. Kuzeydoğusunda gelen su kaynaklarıyla beslenen dalyanda, çupra, levrek, sargoz, 6 tür kefal, mırmır, sivri burun, karagöz, yılan balığı, grida ve mavi yengeçler en sık rastlanılan balık türleri. 'Caretta caretta'ların da ziyaret ettiği dalyan, doğal yapısı, zarar görmeyen sulak alanlarıyla kış aylarında pek çok kuş türünü konuk ediyor. Özellikle 'mavi yengeç'lerin doğal yaşam ve üreme alanı olan Beymelek Dalyanı, merkezi Beymelek Beldesi'nde bulunan Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdürlüğü tarafından korunuyor ve işletiliyor. Enstitü, dalyanın doğal yapısının korunması için aldığı güvenlik tedbirleri ve yaptığı çalışmalarla sürdürülebilir balıkçılığın oluşmasına katkı sağlıyor.
Mavi yengeçler üzerinde araştırma yaptıklarını, balıkların üremesini sağlamak için de çalışma yürüttüklerini belirten Akdeniz Su Ürünleri Araştırma Üretim ve Eğitim Enstitüsü Müdür Yardımcısı İsa Tekşan, Türkiye'de 172 dalyan bulunduğunu söyledi. Tekşan, bunların büyük çoğunluğunun doğal özelliklerini kaybettiğine dikkati çekerek, "Beymelek Dalyanı, doğal özelliklerini kaybetmeyen tek dalyandır" dedi.
Enstitü tarafından dalyanda balık türlerinin üremesine yönelik çalışmalar yapıldığını kaydeden Emnstitü Müdür Yardımcısı İsa Tekşan, şöyle devam etti:
"Levrek ve çupra başta olmak üzere, grida, sivri burun, karagöz balıklarının anaçlarını avlıyoruz. Kuzuluklara giren anaç balıkların bir kısmı tekrar denize bırakılırken bir kısmı da satışa sunuluyor. Dalyanda yaşayan en önemli tür ise mavi yengeç. Besin değeri yüksek olan mavi yengecin avlanmasına izin vermiyoruz. Bu tür üzerinde et kalitesi, üreme periyodu, üreme mevsimi gibi incelemeler yapıyoruz."
Ahmet ACAR/DEMRE(Antalya), (DHA)