Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanlığı görevinden CHP’den milletvekili adayı olmak için ayrılan Çetin Osman Budak, ITB Berlin Fuarı’nda incelemelerde bulundu. Fuardaki Antalya stantlarını tek tek dolaşıp turizmcilerle görüşen, bazen de standın arkasına geçip turistlere broşür dağıtan Budak, Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in fuara bu yıl da gelmemesini sert dille eleştirdi.
“Turizm Bakanı’nın burada olmaması büyük bir eksiklik” diyen Budak, “Herşey yolundayken belki çok dikkat edilecek bir husus olarak gözükmeyebilir ama turizmci açısından sıkıntılı bir yıl olacak. Bakan Bey, geçen yıl yine yoktu” dedi.
TURİZMCİ MUCİZE YARATIYOR
ITB Berlin’in dünyanın en büyüğü olduğuna dikkati çeken Çetin Osman Budak, bakana yönelik eleştirilerini şöyle sıraladı:
“Ve tanıtımın en yüksek seviyede yapılması gereken fuar burası. Bakanlık genel müdürlük düzeyinde temsil ediliyor. Sezon nisanda başlıyor. Hükümet destekler konusunda bir adım attı fakat maalesef Turizm Bakanı özellikle gecelemenin yüzde 65’inin yaşandığı Antalya’ya bakan olarak sadece iki defa geldi. Bir kere de turizmcilerle buluşmak üzere geldi. Bu da demek oluyor ki turizmcilerimiz kendi başlarına mucizeler yaratıyor. Tabii ki yanlarında hükümetin desteğini hissetmek isterler. Bakanı özellikle her organizasyonda yanlarında olmalarını isterler. Bakanın turizmcilerle birlikte olması moral ve motivasyon açısından son derece önemlidir. Ama bunu ne yazık ki göremiyoruz.”
ÇAVUŞOĞLU’NUN BULUNMASI
Dışişleri Bakanımız Mevlüt Çavuşoğlu’nun fuarda turizmcileri yalnız bırakmadığını belirten Budak, “Onun da özelliği Antalya milletvekili olması. Bu çok önemli. Kendisiyle gurur duyuyoruz. Her türlü turizm organizasyonuna koşmaya çalışıyor. Boş zamanlarını tamamen Antalya’da geçiriyor ama ne yazık ki gözler burada, daha önce olduğun gibi yine Turizm Bakanı’nı aradı. Bu durumda turizmciler kendilerini biraz öksüz hissediyorlar. En önemlisi moral desteği. Bu tür organizasyonlarda Turizm Bakanlığı en üst seviyede temsil görevini yerine getirmelidir” diye konuştu.
Hükümetin uçaklara iki ay süreyle 6 bin lira destek açıkladığını, fakat o iki ayda uçakların uçmadığını belirten Budak, “Ve turizmin olmadığı aylar bunlar. Ortalama 100 bin turist geliyor. Bu turist de gelmeye devam ediyor zaten. Yaz aylarında 2 milyon turistin geldiği dönemlerde bu desteğin verilmesi gerekiyor” dedi.
RUBLE GEÇERLİ PARA OLMALI
İkinci olarak boş koltuğa destek verilmesi gerektiğini kaydeden Çetin Osman Budak, şöyle devam etti:
“Üçüncüsü Rusya’daki bu büyük kriz. Mutlaka turizmi etkileyecektir. Bunun ilk belirtilerini Mısır’ın ve Tayvan’ın yüksek sezonunda gördük. Bu destinasyonlarda Rus turist azaldı. Bu bizim için bir işarettir. Antalya turizmi, iki büyük pazara bakıyor. Birisi Almanya, ikincisi de Rusya. 3.5 milyona ulaşmış bir Rus turist sayısı var. Bunda da yüzde 20-25 düşüş bekleniyor. Bu da 750 milyon dolar gibi bir rakama tekabül eder. Diğer sektörlere de yansımasını hesap edersek 1 milyar dolara yaklaşır. Bu da büyük kayıptır. Hükümetin mutlaka ciddi bir destek açıklaması lazım. Ruble’nin mutlaka Türkiye’de geçerli para olmasının sağlanması lazım. Bunu hükümet yapabilir. Turistler gelir Ruble ile harcama yaparlar, onun karşılığında da enerji ithalatında takas işlemi yapılabilir.”
ÜLKENİN İMAJ SORUNU VAR
Avrupa’da Türkiye’nin imajıyla ilgili çok ciddi problemler olduğun, Türkiye’deki demokrasiyle ilgili ciddi kaygılar yaşandığını belirten Çetin Osman Budak, şöyle devam etti:
“Bu demokrasiye, kişi haklarına ve özgürlüklerine önem veren bir Avrupa için çok önemli. Avrupalılar tatile gidecekleri ülkelerin imajına çok önem verirler. Olumsuzlukları olumlu hale getirmenin yolu tanıtımdan geçer. Şu anda 1 tanıtım yapıyorsak bunu 10’a çıkartmamız lazım. Turizmci üstüne düşeni yapıyor. Turizm örgütleri üzerine düşeni yapıyor. Muratpaşa Belediyesi’nin Kaleiçi için açtığı stant son derece önemli. İlk defa bir belediye böyle bir şey yapıyor ve bu ciddi sorumluluktur. Bunun benzerlerini hükümetten de bekliyoruz. Eğer sizin olumsuzluklarınız anlatılıyorsa bizim karşı atak yapma zorunluluğumuz vardır.”
ALTERNATİF PAZAR ARANMALI
Türk turizminin Alman ve Rus pazarına saplanıp kaldığını, alternatif pazarların sorgulanması gerektiğini belirten Budak, “Mesela bir Ortadoğu pazarında ne yapılıyor ben hiç duymadım. Orta Asya ve Türk Cumhuriyetleri? Bu pazarlara açılmamız lazım. Tam zamanıdır. Krizi fırsata çevirebiliriz. Bunun için de para ayrılması gerekir. Bakın bunu Mısır yaptı, boş koltuğa destek veriyor, ruble ile ilgili hükümetler arası diyaloglar başlattı. rublenin karşılıklı kullanılması konusunda anlaşmalar yapıyorlar. İşte şimdi bunların konuşulması lazım. Türkiye’nin döviz getirecek bir numaralı sektörü turizmdir” şeklinde konuştu.
ANTALYA, (DHA)