İngiliz botanik uzmanı Prof. Dr. Alan Harrington'un 1987 yılında Kumluca'ya bağlı Belen Mahallesi'nde varlığını tespit ettiği ve yalnız bu bölgede yetişen Belen Bezelyesi'nin korunması için çalışma başlatıldı. Bezelye türünü inceleyen Prof. Dr. Harrington, bitki tohumlarının geçmiş yıllarda İngiltere'ye götürülerek burada çiçekçilerde bahçe ve süs bitkisi olarak satıldığını aktardı.
Kumluca Belediye Başkan Yardımcısı Ramazan Çataltepe de Belen Mahallesinin iklim ve bitki çeşitliliği açısından önemli bir bölge olduğunu ve mahalle sınırları içerisinde başka bitkilerin de endemik olarak yetiştiğini söyledi. Belen Bezelyesi'nin ise dünyada sadece bu bölgede yetiştiğini yeni öğrendiklerini kaydeden Çataltepe, "1987 yılında ilk kez Belen bölgesinde bu bitki keşfedilmiş. Bölgemiz için önemli bir bitki, bu bitkinin korunması, çoğalması için bazı çalışmalar yapacağız. Özellikle yöre halkımızın bu bitkinin korunması için çalışması gerektiğini düşünüyorum" dedi.
Adrasan Mahallesi'nde oturan Tahir Arslan da kendisinin bir doğa tutkunu olarak Belen, Adrasan ve Yazır bölgesinde her mevsim doğayla iç içe yaşadığını, ancak ilk defa Belen Bezelyesi adlı bitkiyi gördüğünü, kokusu ve renklerine hayran kaldığını kaydetti.
Ramazan SARIKAYALI/KUMLUCA, (DHA) -