Sağlık Bakanlığı'na bağlı Halk Sağlığı Müdürlüğü'nün düzenlediği 'Bebek Ölümleri Çalıştayı' Konyaaltı İlçesi'ndeki Crowne Plaza Otel'de başladı. Türkiye'de önemli bir halk sağlığı sorunu olan bebek ölümlerinin önlenmesine yönelik Sağlık Bakanlığı'nın bünyesinde gerçekleştirilen çalıştaya katılım yüksek oldu. Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Antalya Halk Sağlığı Müdürü Uzman Dr. Murat Özdemir, temel görevlerinin başında bebek ölümlerini önlemek olduğunu söyledi.
Türkiye'nin sağlık alanında önemli gelişmelerden geçtiğine dikkat çeken Dr. Murat Özdemir, "Herkesin desteği ile sağlık sistemimiz daha güvenli ve sağlıklı hale geliyor. Bunun çeşitli unsurları var. Bebeklerin ilk doğduğu ve temas ettiği kişiler bizim için çok önemli. Bununla birlikte tüm sağlık kuruluşları ve çalışanları da aynı önemi arz ediyor" dedi.
Daha sonra söz alan Akdeniz Üniversitesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Yeni Doğan Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Nihal Oygür ise bebeklerin ölüm nedenlerinin çok farklılık gösterdiğine dikkati çekti. Prof.Dr. Nihal Oygür "Bebek ölümlerini, yeni doğan dönemi ölümleri ve yeni doğan sonrası ölümleri olarak ikiye ayırıp değerlendirmenin daha doğru olacağını düşünüyorum" dedi.
Ardından kürsüye çıkan Halk Sağlığı Müdürlüğü'ne bağlı Çocuk, Ergen, Kadın ve Üreme Sağlığı (ÇEKÖS) Hizmetleri Birimi Şube Müdürü Dr. Seyda Akkaya ise Antalya'daki bebek ölümlerinin rakamsal analizini yaptı. 2015 yılında Antalya'da ikamet eden 252 bebeğin öldüğünü hatırlatan Dr. Seyda Akkaya, bu rakama il dışından gelen 47 bebeğin dahil edilmesiyle sayının toplamda 299'a ulaştığını kaydetti. Bebek ölümlerinde geçtiğimiz yıllara oranla azalma olduğuna işaret eden Dr. Seyda Akkaya, konuşmasını şöyle sürdürdü:
"Antalya, Türkiye'de en az bebek ölümlerinin gerçekleştiği illerden birisi. Bebek ölümleri çeşitli nedenlere bağlı olarak gerçekleşiyor. Ölen bebekleri doğum haftasına göre değerlendirdiğimizde 63 bebeğin 26-28 hafta arasında doğduğunu görüyoruz. Ardından 22-25 hafta arası, 35 ve 38 hafta arası doğumlarda ölümlerin gerçekleştiğini gördük. 2015 yılında kaybettiğimiz bebeklerin 99'u bin gram ve altında olan bebekler. 76'sı ise bin 500 gram ve üzerinde olan bebekler."
Temmuz ve ağustos aylarında bebek ölüm sayısının arttığına da dikkat çeken Dr. Seyda Akkaya, "Bunun nedenlerinden birisi aynı dönemlerde doğum sayılarının fazla olduğunu gördük. Doğum sayısının artmasına paralel bebek ölümlerinin yaz aylarında arttığını görüyoruz. Ölen beklerin yüzde 65'i bir ay içerisinde, yüzde 35'i bir aydan sonraki süreçte kaybedilmiş. Ölümlerin yüzde 53'ü özel hastanelerde, yüzde 30'u üniversitede, yüzde 13'ü de devlet hastanelerinde gerçekleşmiş" diye konuştu.
Süleyman EKİN/ANTALYA, (DHA)