Memorial Antalya Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Yeni Doğan Uzmanı Dr. Aşkın Güra Nemlioğlu, bebekle teması olan kişilerin boğmacaya karşı aşılanması yaklaşımını içeren “Koza Stratejisini” anlattı. Türkiye’de ilk defa Memorial Antalya Hastanesi’nde doğum yapan annelere, bu aşının ücretsiz olarak yapılacağını müjdeledi.
Boğmacaya bağışıklık zaman içinde geçiyor
Bulaşıcılığı yüksek olan boğmaca, çocukluk çağı hastalığı olarak kabul edilmesine karşın tüm yaş gruplarını etkileyebilmektedir. Boğmaca aşısı doğumdan sonra 2., 4. ve 6’ıncı aylarda uygulanmaktadır. Ayrıca 18’inci ayda ve 4-6 yaş arasında pekiştirme dozu yapılmaktadır. Birçok ülkede çocukluk çağında yüksek aşılanma oranlarına karşın okul çocuklarında, ergenlerde ve yetişkinlerde aşı uygulama oranlarının yetersiz olması nedeniyle boğmaca görülmeye devam etmektedir.
Anne, baba ve kardeşlerden bulaşabilir
Erişkinlerde ve büyük çocuklarda sadece soğuk algınlığı ve uzun süren öksürük şeklinde belirgin olmayan şikayetlerle ortaya çıkabilen boğmaca, yeni doğanlarda ve süt çocuklarında ağır seyrederek, ciddi sağlık sorunlarına yol açabilmektedir. Boğmaca, yeni doğanlar ve aşısı henüz tamamlanmamış süt çocuklarına; anne, baba ve kardeşlerden bulaşmaktadır. Yapılan araştırmalar, boğmacaya karşı bağışıklığın yaşla birlikte azaldığını ve okul çocuklarında, ergenlerde boğmaca vakalarının azımsanmayacak ölçüde görüldüğünü ortaya koymaktadır.
Bebekle temas içinde olan herkes aşılanmalı
“Koza stratejisi” olarak adlandırılan ve bebekleri korumak için bebekle teması olan kişilerin (anne-baba-kardeş, bakıcı ve sağlık çalışanları gibi) aşılanması yaklaşımı birçok bilimsel kuruluş tarafından önerilmektedir. Bu amaçla yeni doğanların ve henüz aşılanması tamamlanmamış süt çocuklarının çevresindekilere boğmaca aşısının uygulanması önerilmektedir. Bu aşının özellikle bebek doğmadan önce veya hemen doğumdan sonra bebekle temas edecek bireylere uygulanması daha da olumlu sonuçlar doğurmaktadır.