Aynı yolun Duraliler mevkiinde 800 metrelik yol için de 1685 dekar alanda konut ve donatı amaçlı Kepez Belediyesi'nin başvurusuyla Toprak Koruma Kurulu'nun kararı, büyük tepki çekti.
Antalya gündeminde 15 yıla yakın süredir tartışılan Batı Çevre Yolu'nda Büyükşehir Belediyesi'nin 1800 metrelik yol için 250 hektar alandaki imar planı tadilatı uygulamasının ardından yaşanan bu ikinci olay, meslek odalarının büyük tepkisini çekti. Ziraat Mühendisleri Odası Antalya Şube Başkanı Vahap Tuncer ve Şehir Plancıları Odası Antalya Şube Başkanı Haşim Dikencik, Kepez Belediyesi'nin başvurusu üzerine Toprak Koruma Kurulu tarafından alınan kararı açıkladı.
TAMAMI TARIM ARAZİSİ
Kepez Belediyesi'nin 15 Mart 2015 tarihinde Toprak Koruma Kurulu'na başvurduğunu belirten Vahap Tuncer, 524,4 dekar sulu mutlak tarım arazisi, 543,9 dekar dikili kuru tarım arazisi ve 615,1 dekar marjinal sulu tarım arazisi olmak üzere toplam 1865,4 dekar tarım alanının tarım dışı amaçla kullanılmasının talep edildiğini söyledi. Başvuruda Duraliler Mahallesi'ndeki bu alanın kentin bitişiğinde planlı alanlara birleşik ve Batı Çevre Yolu'na entegre olması gibi nedenlerle konut ve donatı amaçlı planlamasının istendiğini kaydeden Tuncer, portakal, zeytin ve nar ağaçlarının bölgede yoğun olduğunu ifade etti.
ÜST PLANLARA VE USULE AYKIRI
Duraliler bölgesinin batı ucunda çok az bir kısımdan yolun geçtiğini belirten Tuncer, 700-800 metrelik yol için 1685,4 dekar tarım alanının konut ve donatı amaçlı planlamasının kamu yararına aykırı olduğunu ve kente zarar vereceğini dile getirdi. Alanın 1/100 binlik çevre düzeni ve 1/25 binlik nazım imar planında tarım alanı olarak planlandığını belirten Tuncer, yapılmak istenen planın üst ölçekli planlara aykırı olduğunu kaydetti. Tuncer, nazım imar planı yapma, yaptırma ve onama yetkisinin Büyükşehir Belediyesi yetkisindeyken, bu talebin Kepez Belediyesi'nden gitmesi ve Toprak Koruma Kurulu'nda görüşülmesinin de usule aykırı olduğunu söyledi.
ASIL AMAÇ FARKLI
Toprak Koruma Kurulu'nun başvuruyu oy çokluğuyla onayladığını da belirten Tuncer, asıl amacın Avni Tolunay bölgesinde yeterli donatı alanı bırakılmadığından, bu eksiği ve yapılan hatalı planlamadaki yanlışları gidermek yönünde olduğunu söyledi. Bunu gidermenin yolunun da 1685 dekar tarım arazisinin yok edilmesi olarak karşımıza çıkarıldığını anlatan Tuncer, “Son 10 yılda 248 bin dekar tarım arazisini kaybeden Antalya'nın daha fazla kaybedecek tarım alanı kalmamıştır. Ziraat Mühendisleri Odası olarak Toprak Koruma Kurulu'nun kararıyla ilgili yargıya başvuracağız. Genel merkezden dava için yetki talebinde bulunduk ve geldiğinde başvurulacak ilgili meslek odalarıyla birlikte dava açarak, 2 bin dekara yakın tarım arazisinin elden çıkarılmasını önlemek için elimizden geleni yapacağız" dedi.
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA) -