ANTALYA Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, ekim ayında Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE oranının aylık yüzde 1,79, on aylık yüzde 8,00 ve yıllık bazda yüzde 7,21 olarak gerçekleştiğini, enflasyonun aylık ve 10 aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde, yıllık bazda ise ortalamanın altında kaldığını söyledi.
Türkiye İstatistik Kurumu (TUİK) tarafından açıklanan ekim ayı enflasyon rakamlarına ilişkin değerlendirmede bulunan ATSO Başkanı Davut Çetin, 2015 Ekim ayı enflasyonun bir önceki aya göre TÜFE'de yüzde 1,55 artış, Yİ-ÜFE'de yüzde 0,20 oranında düşüş gösterdiğini söyledi. Yıllık enflasyonun ise tüketici fiyatlarında yüzde 7,58 üretici fiyatlarında yüzde 5,74 olarak gerçekleştiğine işaret eden Çetin, "Ekim ayında en yüksek fiyat artışı giyim ve ayakkabıda TÜFE'de ana harcama grupları itibariyle bir ay önceye göre en yüksek artış yüzde 11,43 ile giyim ve ayakkabı, yüzde 1,40 ile ulaştırma, yüzde 1,39 ile ev eşyası gruplarında gerçekleşmiştir. Yıllık olarak en yüksek artış yüzde 13,77 ile lokanta ve oteller, yüzde 11,57 ile çeşitli mal ve hizmetler ve yüzde 10,86 ile eğlence ve kültür gruplarında gerçekleşmiştir" dedi.
EN BÜYÜK ARTIŞ ERKEK KAZAĞI VE KADIN BOTUNDA
Başkan Davut Çetin, aylık olarak en yüksek artış gösteren seçilmiş maddelerin ilk sırasını yüzde 38,26 ile kazak (erkek için), yüzde 34,49 ile bot (kadınlar için), yüzde 32,53 ile hırkanın (kadın için) izlediğini söyledi. Çetin, en fazla düşüş gösteren maddelerin ise yüzde 35,34 ile yurtiçi bir hafta ve daha fazla süreli turlar, yüzde 30,76 ile limon ve yüzde 19,27 ile patlıcan olduğunu kaydetti.
GIDA ENFLASYONU DÜŞÜK ÇIKTI
Ekim ayında gıda enflasyonun düşük kaldığını, akaryakıt fiyat indirimlerinin olumlu katkı sağladığına vurgu yapan Çetin, şöyle konuştu:
"Buna karşılık giyim, servis ücretleri, tüp gaz ve LPG fiyatları enflasyonda etkili olmuştur. Yüzde 1.55 olan aylık enflasyonun 0.80'ini giyim, 0.20'si ulaştırma, 0.17'si gıda fiyatları kaynaklıdır. Yüzde 7.58 olan yıllık enflasyonun ise 2.11'i gıda, 0.96'sı lokanta ve otel, 0.95'i konut harcamaları gruplarından gelmektedir. TÜFE'de dikkat çeken husus, çekirdek enflasyonun aylık yüzde2, yıllık yüzde 8 üzeri bir banda çıkmış olmasıdır.
Emtia fiyatlarındaki düşüş, döviz kuru artışının etkisini frenledi. Temel gıda ürünlerinde geçen yıl görülen yüksek artışlar nedeniyle baz etkisi enflasyonu düşürücü rol oynamaya başlamıştır. Demir-çelik ve petrol fiyatları ise küresel durgunluğun etkisiyle Türkiye'de enflasyona olumlu etkide bulunmaktadır."
BATI AKDENİZ BÖLGESİ ENFLASYONU
Ekim ayında Batı Akdeniz Bölgesi TÜFE oranının aylık yüzde 1,79, 10 aylık yüzde 8,00 ve yıllık bazda yüzde 7,21 olarak gerçekleştiğine işaret eden Başkan Çetin, bölge enflasyonunun aylık ve 10 aylık bazda Türkiye ortalamasının üzerinde kaldığını, yıllık bazda ortalamanın altında kaldığına işaret etti.
ANTALYA, (DHA) -