Ege Üniversitesi’nde öğrenciler hakında “balon şişirmek”, “ağaç dikmek” ve “halay çekmek” suçlamalarıyla soruşturma açıldı. Soruşturma açılan öğrencilerden birisi olan Tuana Uğuz’un babası Ali İhsan Uğuz, “Sanıyorum dünyada balon şişirmek ve ağaç dikmenin suç sayıldığı başka bir üniversite yoktur” diyerek tepkisini dile getirdi. 15 üniversite öğrencisi Mayıs ayı başında “balon şişirmek” suçlamasıyla ifadeye çağırıldı.
Ege Üniversitesi İktisat Bölümü hazırlık sınıfı öğrencisi Tuana Uğuz ve arkadaşları hakkında 10-12 Mart 2015 tarihlerinde arasında gerçekleştirdikleri etkinliklerde, “balon şişirmek”, “ağaç dikmek” ve “halay çekmek” suçlamalarıyla 2 ayrı soruşturma açıldı.
Disiplin soruşturması açıldı
Rektör Yardımcısı, İnceleme ve Soruşturma Kurulu Başkanı Prof. Dr. Atilla Silkü imzalı öğrencilere gönderilen soruşturma yazılarının ilkinde, öğrenciler hakkında “10/03/2015 tarihinde saat 11.45 sıralarında Edebiyat Fakültesi bahçesi içerisinde izinsiz olarak toprak alana fidan dikmek akabinde alkışlarla ritim tutarak çelik saçlarla kapatılan bölümün önüne gelerek oturma eylemi yapmak ve halay çekip slogan atma eylemleri” nedeniyle disiplin soruşturması açıldığı belirtildi.
Bir diğer soruştarma yazısında ise yine aynı öğrenciler hakkında, “12/03/2015 tarihinde Edebiyat Fakültesi ve Yabancı Diller Yüksekokulu bahçesinde dağınık olarak yaklaşık 15 kişilik grubun balon şişirmek sureti ile çeşitli renklerde A4 boyutundaki kâğıtlar üzerine yazılama yaparak döviz hazırlama ve hazırlanan dövizleri inşaat alanı olarak çevrilen çelik saçlara ve 1 No’lu yemekhane girişinde bulunan demir direklere yapıştırma eylemleri” nedeniyle soruşturma açıldığı kaydedildi. Haklarında soruşturma açılan öğrenciler 4-6 Mayıs’ta savunmalarına yapmak için Rektörlük toplantı salonuna çağrıldı.
Soruştarma açılan öğrencilerden Tuana Uğuz’un babası Ali İhsan Uğuz duruma tepki gösterdi. Uğuz yaptığı açıklamada çocukların haksız yere suçlandıklarını belirterek, “Sanıyorum dünyada balon şişirmek ve ağaç dikmenin suç sayıldığı başka bir üniversite yoktur” diye konuştu.
1 yılda 5514 gözaltı yapıldı
257 bin polisin görev yaptığı Emniyet Genel Müdürlüğü, 2014 yılına ilişkin faaliyet raporunu açıkladı. 2014’te yapılan faaliyetlerin anlatıldığı raporda, “Üniversite, ortaöğretim kurumları ve öğrenci yurtlarında yasa dışı kitlesel ve örgütsel olayların önlenmesine yönelik etkin bir yapı oluşturulması” hedefi konuldu. Ancak bu durum birçok soru işaretlerine neden oldu. Öğrencilerin fişlenmesine neden olacak bir birimin çıkması olasılıklar arasında. Raporda, geçen yıl 21 bin 826 toplumsal olay meydana geldiği, 5 bin 514 şüpheli yakalanarak adli mercilere teslim edildiği kaydedildi.
Kayahan Ayhan / Cumhuriyet -