Amanos dağlarının eteklerinde yer alan Kayabaşı, Hasanlök, Yeşilyurt ve Boğaziçi Mahallelerinde 2 bin 245 dekar alanda üretimi yapılan ve fıstığı baklavada kullanılan yörede, 'boz fıstık' olarak adlandırılan çeşidin hasadına başlandı.
Sabah saatlerinde gruplar halinde fıstık bahçelerine giden işçiler, 40 dereceyi bulan sıcaklıkta yaklaşık 10 saat çalışıyor. İşçiler, ağaçların altlarına branda açıp, dallarda elleriyle tek tek fıstıkları topluyor. Ardından da fıstıklar çuvallara konularak traktörlere yüklenip, salkımlarından ayrıştırılmak üzere evlere götürülüyor.
Amanos dağlarının eteklerinde yetişen fıstıkların, baklavalık fıstık olduğunu belirten üretici Yakup Koç, "Bölgemizde yetişen baklavalık fıstık hasadımıza başladık. Fıstık sıcaklardan dolayı yüzde elli oranda fire vermesine rağmen rekolte çok güzel' dedi.
Kayabaşı Mahallesinde bahçesi bulunan üreticilerden Mehmet Durmaz ise şu anda boz fıstığın kilosunun 15-20 lira arasında olduğunu, kendilerinin bu fiyat aralığının 20-25 lira olmasını beklediklerini kaydetti.
Kadir ÇELİK/ İSLAHİYE (Gaziantep), (DHA)
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |