Bu projenin daha da güçlü olması için Bakırköylü'ler, “Söz Küçüklerin Dinlemek Büyüklerin” sloganıyla “herşey çocuklarımız için” diyerek; akademisyeni, doktoru, avukatı, pedagogu, psikologu, eğitmeni, sanatçısı, siyasetçisi, sporcusu, danışmanı, halk ve mahalle muhtarları ile birlikte kolları sıvadı...
“Bu Masada Söz Küçüklerin Dinlemek Büyüklerin” projesiyle 2016 yılında yola koyulan Bakırköy Belediye Başkanlığı ile Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği yaptığı çalışmalarla Türkiye genelinde büyük ilgi görüyor.
Çocukların özel ilgi ve destek görme hakları olduğu düşüncesini temel alarak yapılan çalışmalar neticesinde, her türlü ihtimal, istismar ile fena muameleye karşı çocuğu korumak amacıyla, protokola dayalı olarak Bakırköy Belediye Başkanlığı'nın öncülüğü'nde kurulan “Bakırköy Çocuk Masası” sadece İstanbul'da değil tüm Türkiye'de çocukları dinliyor ve onlara kucak açıyor.
Bakırköy'de, çocuk ve gençlere yönelik istismar, şiddet, madde bağımlılığı, ihmal ve suça yöneltme vakalarındaki artışı ortadan kaldırmak amacıyla kurulan “Bakırköy Çocuk Masası” Bakırköy Kaymakamlığı'nın da destek vermesiyle daha da güçlendi.
BAKIRKÖY BELEDİYE BAŞKANI DR. KERİMOĞLU
Projede yer alan paydaşlar olarak hazırlıklara çocukların bu projeden beklentilerini dinleyerek başladıklarını ifade eden Bakırköy Belediye Başkanı Dr. Bülent Kerimoğlu:
"Türkiye’de bir ilk olan bu çalışmalarımızla çocuklarımız burada tıbbi, psikolojik ve hukuki destek alıyorlar. Bir diğer amacımız da çocuğa yönelik şiddet, istismar ve hatta tecavüze varan eylemlerin önüne geçmek. Hümanist, özgürlükçü, eşitlikçi, akılcı ve çağdaş dünyayla barışık evlatlar yetiştirmek ise en büyük amacımız. “Çocuk İzleme Masası” sadece Bakırköy’deki çocuklarımıza değil Türkiye’nin her köşesindeki çocuklarımıza da hizmet vermeye başladı. Daha uzun hedefli olarak bu modelin yerelden genele yayılmasını sağlayarak, Türkiye'nin neresinde olursa olsun, çocuklarımızın gereksinim duydukları konularda çözüm merkezlerine ulaşmalarını ve onları doğru bilgi, beceri geliştirme ve uzman kaynaklarla buluşturmak gayretindeyiz. Ayrıca, “Çocuk Masası” protokolü kapsamında çocukların insani gelişmişliğine katkıda bulunarak, kalkınmış bir toplumu oluşturabilecek hem yerel hem de genel düzeyde iyi bir yönetişim modelinin geliştirilmesi'nde katkıda bulunmak amacındayız." dedi.
PROJE KOORDİNATÖRÜ EMEL TIĞLI
Bu projenin koordinatörü ve sosyal işlerden sorumlu eski başkan yardımcısı Emel Tığlı ise, “Sevgi Yumağı” projesi ile binlerce çocuğa ulaştıklarını, amaçlarının ise 10 binlerin üzerinde çocuğa daha ulaşarak, çocukların haklarıyla donanımlı, iyi ortamlarda yetişebilmeleri, sağlıklı ve mutlu olabilmeleri ülkemizin sürdürülebilir sosyal kalkınmasında ve yarınlarının şekillenmesinde oldukça önemlidir. Çocukları yerel düzeyde ve yakından izleyen, destek veren, çok disiplinli uygulamaları kapsayan ve doğrudan çocukların da katılımcılığına öncelik tanıyan bir sistem dahilinde çocukların yeteneklerini bilen ve temel haklarını kullanabilen, yapabirlikleri geliştirecek bireyler ve vatandaşlar olarak güçlendirilmeleri hedeflendirilmektedir. Bu proje Bakırköy’ü aştı. Tüm Türkiye’ye yayıldı. Vatandaşlarımızın projeye olan ilgisi ve katkılarından dolayı çok memnunuz” diye konuştu.
SEVGİ YUMAĞI PROJESİ
Sevgi Yumağı projesi dışında çeşitli projeler gerçekleştirdiklerini de kaydeden Tığlı, Dünya Çocuk Hakları Günü’nde de çok güzel bir etkinlik gerçekleştirerek, çocuklara eski oyunları tanıttıklarını ve onların eski çocuk oyunlarını oynamalarını sağladıklarını da belirtti. Daha önceki dönemde hayata geçirilen ve ihtiyaç sahiplerine yönelik yapılan “Halk Market” projesinin de devam ettiğini sözlerine ekleyen Emel Tığlı:
Bakırköy Belediyesi “Sevgi Yumağı” projesi başlatarak üşüyen bir çocuğa atkı, bere, eldiven örmek isteyenlere yün temin ediyor. Vatandaşların ördükleri eşyalar da Anadolu’nun çeşitli illerinde ihtiyacı olan ailelere gönderiliyor. Önümüzdeki kış günleri için “Yünler Bizden, Dokumak Sizden” diyerek Sevgi Yumağı projesini hayata geçirdik. Göreve gelir gelmez arkadaşlarımızla oturduk neler yapabiliriz diye kafa yorduk. Benim aklıma böyle bir şey geldi. Nako firması ile bu projeyi hayata geçirdik. Onlar bize ilk etapta 2 bin yün verdiler, biz de bunları örmek isteyen vatandaşlara verdik. Şu ana kadar binlerce atkı, bere, kazak ve benzeri giyim eşyası örüldü. Biz de bunları bize ulaşan okullara ihtiyaca göre gönderiyoruz. Vatandaşlarımız bu projeyi çok benimsedi. Hatta İstanbul’un dışında, İzmit’ten, Adana’dan ve başka illerden de vatandaşlarımız bizim bu projemizi duyunca bir şeyler örerek bize gönderdiler. Bu proje Bakırköy’ü aştı. Tüm Türkiye’ye yayıldı. Vatandaşlarımızın projeye olan ilgisi ve katkılarından dolayı çok memnunuz” diye konuştu.
BAKIRKÖY ÇOCUKLAR İÇİN OMUZ OMUZA
Bakırköy Belediye Başkanlığı ev sahipliği'nde, Çocuk Hakları Zirvesi ve Kalkınma Derneği öncülüğü'nde kurulan; Belediye ve Kaymakamlığa bağlı ilgili diğer birim müdürlüklerinin de desteği ile 35 Sivil Toplum Kuruluşu, 60'ın üzerinde akademisyen, doktor, avukat, pedagog, psikolog, eğitmen, sanatçı, siyasetçi, sporcu, 20'nin üstünde danışman , üniversite ve Bakırköy'ün 15 mahalle muhtarlarının da dahil olduğu güçbirliği ile “Bakırköy Çocuk Masası” kurulmuş. Şimdi ise, 21 Kasım 2017 tarihinde Bakırköy Belediye Başkanlığı Tıp Merkezi bünyesi içinde mevcut tüm sağlık birimlerinin katılım ve katkılarıyla “Çocuk Masası Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu” da Dünya Çocuk Hakları Günü'nde hizmete açılacak.