Ümit Özdağ gözaltına alındı
Ümit Özdağ gözaltına alındı
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya Çağdaş Sanat Fuarı sona erdi
Antalya'da iş insanının acı günü
Antalya'da iş insanının acı günü
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
Ünal Karaman, İYİ Parti'den istifa etti
25 Kasım 2012 Pazar - 19:11

Bakan Günay Taksim'e cami istedi

KÜLTÜR ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Taksim'in yayalaştırılması projesini desteklediğini ve Taksim'e yeni bir cami yapılması gerektiğini söyledi.

Bakan Günay Taksim e cami istedi
Facebook'ta Paylaş Twitte'da Paylaş Google+'da Paylaş Haberi Yazdır Arkadaşına Gönder Metni küçült Metni büyüt

Bakan Günay "İnsanların hava alacağı, yeşil alanı gezebileceği, trafikten, egzoz dumanından arınmış alanı oluşturmak temel hedef olmalı. Güzergahlar oluşturmak kaydıyla Taksim'in yayalaştırılması bence İstanbul'un ihtiyacıdır. Taksim'e cami yapalım çünkü şart" dedi.

Mimarlar ve Mühendisler Grubunun düzenlediği toplantıya katılan Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay, Taksim Meydanı'nın yayalaştırılmasının sağlanmasını, ağaç ve bitki dokusunun çoğaltılması gerektiğini söyledi. Taksim'in yayalaştırılması projesini desteklediğini belirten Bakan Günay projeyle ilgili olarak şunları söyledi:

 

"Taksim'in yayalaştırılması projesini destekliyorum. Bizim büyük bir meydana bütün şehirlerimizde ihtiyacımız var. İstanbul tarihi bir şehir ancak meydan fakiri, çiçek dikiyoruz ama orman olarak, park olarak çok fazla çoğaltabildiğimiz söylenemez. Olması gereken ölçüye vardırdığımız söylenemez. O yüzden insanların hava alacağı yeşil alanı gezebileceği alanı trafikten egzoz dumanından arınmış alanı oluşturmak temel hedef. Güzergahlar oluşturmak kaydıyla Taksim'in yayalaştırılması bence İstanbul'un ihtiyacıdır. Güzel projelerden bir tanesidir."

 

"GEZİ PARKI'NDAKİ 70 YILLIK AĞAÇLARI YOK ETMEYELİM"

 

Taksim Gezi Parkı'nın bulunduğu alana Kışla yapılması tartışmalarına da değinen Bakan Günay, Gezi Parkı'ndaki ağaçların yok edilmemesi gerektiğini ifade etti. Günay, şöyle konuştu:

 

"Taksim, bugünki Taksim Meydanı ve gezi parkından oluşuyor. Gezi Parkı 70 yıllık yeşil bir alan. Ağaçlar bir hayli büyümüş. Gezi parkıyla ilgili bir proje var. Bir proje avan proje, aslında bir proje önerisi demek daha doğru, orada bir topçu kışlası varmış. 1800'lerin ortasında yapılmış. 1939-40'da yıkılmış. 100 yılı zor dolduran İstanbul'un geleneksel mimarisiyle çok özdeşleşmiş olan değil, bir dönem Taksim'de yapılmış bir kışla var. Bugün basına yapılan fotoğraf servisleri doğru değil. Üzerinde oynanmış fotoğraflar. Kışlanın özgün mimarisi Rus ve Hint mimarisi karmasıdır. 1800'lerin ortasında Krikor Balyan tarafından yapılmış ve bir rus hint mimarisi denemesi yapılmış. Ben diyorum ki gezi parkında 70 yıldır ağaçlar var. O ağaçları yok etmeyelim. Kışlayı yaptığımız zaman meydanın yarısını işgal edeceğiz. Bizim büyük meydana ihtiyacımız yok mu? Üstelik İstanbul'un tarihiyle uyumlu olmayan mimarisiyle de uyumlu olmayan bir deneme Krikor Balyan tarafından Soğan Kuleli bir rus hint yapısıdır. Onu yeniden yapmayalım. İstanbul'da ihya edeceksek nice yapı var. Gidip kışla mı ihya edeceğiz? Bence Taksim'in yayalaştırılmasını sağlayalım. Ağaç dokusunu bitki örtüsünü park yapısını çiçek yapısını çoğaltalım ama orada geleneksel alışveriş merkezleriyle rekabet edecek yeni bir alışveriş merkezi yapmayalım."

 

"TAKSİM'E EBATLARIYLA DEĞİL EDEBİYLE CAMİ YAPALIM"

 

Konuşmasında Taksim'in demografik yapısının değiştiğini mevcut camilerin yeterli olmadığını ve Taksim'e camii yapılmasının şart olduğunu kaydeden Ertuğrul Günay konuşmasını şu şekilde sürdürdü:

 

"Taksim'in, Pera'nın oluştuğu zamandaki demografik yapı değişti. Nüfus yapısı değişti. Şimdi orada Ağa Camii yetmiyor, Firuzağa Camii yetmiyor. Bize Tarlabaşı'ndan inen yolun yanında maksemin arkasında boş alan var. Otopark olarak kullanılıyor. Orada mücevher gibi ebatlarıyla değil edebiyle bir cami , büyüklüğüyle değil zarafetiyle bir camii yapalım. Mimar Sinan Süleymaniye'yi yaparken büyük yapı yapmak bir marifetti. Beton yoktu, taş taş üstüne koyarak herşey yapılıyordu. Ayasofya da öyleydi. Bugün inanılmaz çirkinlikteki kuleleri, istediğiniz tarihi mekana dikebiliyorsunuz. Bugün büyük yapı yapmak değil marifet. Bugün güzel, zarif edepli insana saygılı yapmaktır marifet. Taksim'e camii elbette yapılmalı, Taksim'in yayalaştırılması elbette ama insanların ezileceği yeni yapıları yapmayalım. "

 

Öte yandan Bakan Günay toplantıda Mimarlar ve Mühendisler Grubu üyelerinin sorularını yanıtladı. Bakan Günay 'Çamlıca'da yapılacak bir cami ile ilgili görüşleriniz nedir, buraya yapılacak bir cami ulaşımı nasıl etkiler? şeklindeki soruya yanıtı "Derin nefes al, derin nefes ver" şeklinde esprili bir şekilde başlayarak oldu.

 

'ÇAMLICA'YA YAPILACAK CAMİ MÜCEVHER GİBİ OLMALI'

 

İstanbul'un anıtsal, mücevher gibi camileri olduğunu vurgulayan Ertuğrul Günay, Üsküdar'ın tepesine yeni bir caminin olabileceğini İslam mimarisinin geleneğinin korunarak yapılması gerektiğini söyledi. İstanbul'a yeni camilere ihtiyacı olduğunu kaydeden Günay, şöyle devam etti:

 

"İstanbul'da yeni camilere ihtiyaç yok mu? Var. İstanbul'un Süleymaniye'ye Sultanahmet, Fatih Camii, Mihrimah Sultan Camii, Vadide Sultan Camii, Kılıçali Paşa Camii, Ortaköy Camii yapıldığı zaman İstanbul'un nüfusu bugünkünün onda biri kadardı. 'Tıka basa her camii her zaman dolmuyor', hayır doluyor. Bayram namazlarında doluyor cumalarda doluyor. İstanbul'da 20 sene önce bir Ümraniye yoktu. Bir Ataşehir yoktu. İstanbul devasa yeni bir İstanbul oldu. Bu yeni İstanbul'un yeni kültür merkezlerine ihtiyacı var, yeni nikah salonlarına var da yeni camilere ihtiyacı yok mu? Bence yeni camilere de ihtiyacı var. yeni parklara da ihtiyacı var. Her ikisine de aynı ölçüde ihtiyacı var. Bunları yaparken, İstanbul'un gözünü çıkarmadan yapmak lazım. İstanbul doğal tarihsel yapılarını özgünlüğünü bozmadan yapmaya çalışmak lazım. Bir yeşil alanı tüketerek değil, yeşil alanı çoğaltarak bir yerin özgün mimari dokusun baskı altına alarak değil, ona katkı yaparak yapmak lazım. Üsküdar'ın tepesine yeni bir cami olur. Benim hayal ettiğim bu çağda eğer mimari teknikler bu kadar ilerlemişken mimari yapı malzemesi bu kadar değişmiş ve gelişmişken böyle oturup var olanlardan birinin taklidi gibi bir şey yapmak yerine 2000'li yılların hem islam mimarisinin geleneğini koruyarak bir cami yapmak gerekir. Mimar Sinan bunu yapmış. Bugünkü beton tekniğiyle Mimar Sinan'ın yaptığı caminin daha büyüğünü yaparsınız. İnanılmaz çirkinlikte binaları İstanbul'un sağına soluna yapıyorlar. Marifet büyük yapıda değil. Boğazdaki camiler boğaza birer mücevher gibi dizilmiş. Boğazın kıyısanda gerdanlık gibi bu camiler. Hiçbirisi boğaza basmıyor. Hiçbiri boğazın görkemiyle yarışmaya kalkmıyor. Tepeye yaptığımız camide yeşilin içinde mücevherin içinde yakut gibi olmalı. Cesametiyle değil zerafetiyle öne çıkmalı. Böyle birşey olduğu zaman hepimiz ayağa kalkar alkışlarız. "

 

'ADI AKMESCİT OLSUN'

 

Çamlıca'ya yapılacak camiyle ilgili bir önerisi olduğunu söyleyen Ertuğrul Günay, şunları söyledi:

 

"Kırım'da bir Akmescit Camii var. Küçük bir camidir ama adı Akmescit'tir. Kazan'da Unesco listesine girmiş yeni bir Akmescit yapıyorlar. Çok büyük değil ama çok güzel, mermer parlak değil mat ama pırıl pırıl. Akmescit gibi birşey yapalım. Böyle mücevher gibi birşey yapalım. Hatta adı da Akmescit olsun. Madem biz bu coğrafyayı tarihiyle bağlamaya çalışıyoruz, adı da Akmescit olsun. Bugün ki projeyi bize sormadılar. Caminin yapılacağı alan SİT alanı olduğu için bize sorulmuyor. Şehircilik bakanlığına soruluyor. Ancak ben İstanbul'un silüetiyle ilgili her türlü meseleye üstüme düşse de düşmese de karışıyorum çünkü İstanbul'un herşeyi Kültür Bakanı'nı ilgilendirilir. İstanbul'da atılacak her adım, dikilecek her taş Kültür bakanını ilgilendirir. O yüzden bana sorsalar da sormasalar da fikrimi söylüyorum. İstanbul'a büyük birşey değil, zarif birşey yapalım."

 

 
Ali Buldu: Antalya'ya genelev şart
 
Öğrenciler istedi, HEM açtı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mehmet Özer 26 Kasım 2012 Pazartesi 09:55

Ülkenin birincil sorunları çözüldü de sanki,sıra Taksim'e Camii yapmaya geldi.Gündem değiştirmeye yönelik nafile çabalar.Memuru,emeklisi,çalışanı,çalışmayanı herkes perişan,zamlar almış başını gidiyor,Ülke sosyal patlamanın eşiğinde,iktidarın uğraşına bak.İnsanlar açlık ve sefaletle boğuşurken,cari açık almış başını gitmiş,umurlarında değil beyzadelerin.Zihniyet meselesi bu anladıkta,Ertuğrul Günay'daki,360 derecelik dönüşü anlamakta zorlanıyor İnsan.Makam mevkii bu kadar mı başını döndürmüş muhteremin.Yazık hemde çok yazık..

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Erdoğan'dan, Muhteşem Yüzyıl dizisine ağır eleştiri
Başbakan Erdoğan Muhteşem Yüzyıl dizini ağır şekilde eleştirdi.
Onur Öymen: Demokrasimiz arızalı
CHP eski milletvekili ve diplomat Onur Öymen, "Türkiye bölgenin demokratikleşmesinde, ...
Doktorların acı günü
Afyonkarahisar Özekl Park Hastanesi'nde görevli 36 yaşındaki Dr. Bekir ...
 
Büyükhacılar'da okul sevinci
Isparta'nın Büyükhacılar Köyü'nde yapımı tamamlanan Büyükhacılar İlköğretim ...
MHP'li başkan resmen aday
Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Karamanlı İlçe Başkanı Ali İhsan Avcı, ...
Kütüphane sil baştan
Afyonkarahisar Gedik Ahmet Paşa Halk Kütüphanesi binasında 9 aydır süren ...
 
Isparta'nın ilk kültür evi yolda
Isparta'da fakir ve yardıma muhtaçlara yaptıkları desteklerle adını duyuran ...
Sanatçı Rojda Atatürk Havalimanında gözaltına alındı
Sanatçı Rojda, Almanya'ya gitmek için geldiği Atatürk Havalimanı'nda gözaltına ...
Fuhuş evi açıldığı gün basıldı
BURSA’da 32 yaşındaki Nurgül T.'nin masaj salonuna çevirdiği evine müşteri ...
 
Dursun Gündoğdu
Antalya'da kuzular kurda emanet
YAZARLAR
Turgut Güngör
Turgut Güngör
Kırmızı karta heybede turp
Halit Çelikbudak
Halit Çelikbudak
Dünya ısınmaya devam ediyor
İsa Altun
İsa Altun
DARK WEB'E DİKKAT! 
Serpil Nur Abiral
Serpil Nur Abiral
Çok şükür, çok şükür…
Sude Karataş Geyikci
Sude Karataş Geyikci
757 yıllık bir Yörük geleneği
Mesut Gürkan
Mesut Gürkan
Denizin güzelliği ve yaşadığım simit şoku…
H.O.P
H.O.P
Ülkemize biçilen rol
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Prof. Dr. Yakup Alıcıgüzel
Türkiye’nin problemi yok, problemi bireysellik..  
Nesrin Mater
Nesrin Mater
Karadağ ve tembellik üzerine 10 tavsiye
ÇOK OKUNANLAR
ARŞİV
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA GÜN HABER
ASTROLOJİ
Koç
 
21 Mart - 20 Nisan
Ocak ayının ilk yarısında işinizle ilgili yeni kararlar almaya hazırsınız. Mesleki olarak atacağınız adımlarda finansal ...
 
Ana Sayfa Türkiye Antalya BURDUR ISPARTA Siyaset Turizm Resmi REKLAMLAR KAMPÜS Spor GÜN'ün ürünü
KünyeHakkımızda KünyeKünye İleti�YimIletisim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva