Milli Eğitim Bakanlığı'nın, Antalya'nın Manavgat İlçesi'ndeki Silence Beach Resort Hotel'de düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Çalıştayı'na katılan Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, mesleki ve teknik eğitimin ülkemizin önemli sorun alanlarından biri olduğunu ifade etti. Türkiye'de okumasından ümit kesilen çocukların, 'hiç olmazsa bir meslek edinsin' düşüncesiyle mesleki eğitime yönlendirilme algısının değişmesi gerektiğini belirten Bakan Dinçer, mesleki ve teknik eğitimin doğası gereği çok büyük ve pahalı yatırımlar gerektirirken, bir taraftan da makine ve cihazların sürekli olarak yenilenmesi ihtiyacının, halihazırdaki sistemle sorunlarımızın çözülemeyeceğini açık bir biçimde ortaya koyacağını söyledi.
İş dünyasının beklenti ve ihtiyaçlarına uygun bir eğitim verilmediği yolundaki ezberin bozulması gerektiğini de belirten Ömer Dinçer, sürekli olarak ihtiyaç ve beklentileri değişen iş piyasasına zamanında ve hızlı çözümler üretme noktasında, mevcut eğitim modelinin yetersiz kaldığını dile getirdi. Arzu edilen öğrenci profilinde köklü bir değişiklik gerektiğine değinen Bakan Dinçer, son 9 yılda mesleki eğitimde okullaşma oranlarının artırılması, niteliğinin yükseltilmesi hedeflerine ilişkin önemli adımlar atıldığını anlattı. Bakan Dinçer şunları kaydetti:
"2001- 2002 eğitim ve öğretim yılı itibariyle mesleki ve teknik eğitimin, ortaöğretim içerisindeki payı yüzde 28.9 iken 2011- 2012 eğitim ve öğretim yılında yüzde 47,95'e çıkarılmıştır. 2010- 2014 Milli Eğitim Bakanlığı Stratejik Planı'nda hedeflediğimiz yüzde 50 oranına oldukça yaklaşmış bulunuyoruz. Mesleki ve teknik okul yapım bütçesi 2009 yılında 57 milyon TL iken 2010 yılında 118 milyon TL'ye, 2011'de 132 milyona, 2012'de ise 282 milyon 900 bine yükseltilmiştir."
Bugün iş piyasasına katılanların çoğunluğunun eğitim düzeylerinin düşük olduğuna değinen Bakan Dinçer, 2009- 2010 yılı verilerine göre, iş gücünün yüzde 57.1'inin eğitim düzeyinin lise altı olduğunu söyledi.
DÜNYADAKİ İKİ GENEL EĞİLİM
Bugün dünyadaki genel eğilimin eğitime başlama yaşının küçülmesi ve mesleki eğitimin daha ileri yaşlara ötelenmesi olduğunu belirten Bakan Dinçer, okul öncesi eğitim alanında 2013 yılında 5 yaşta ülke genelinde yüzde 100 okullaşmayı sağlayacak şekilde planlama yapıldığını kaydetti.
Mesleklerden ziyade, öğrencilere kazandırılması gereken temel beceri ve kabiliyetlerin öne çıktığının görüldüğünü dile getiren Dinçer, şunları söyledi:
"Çocukların farklılığını kabul eden, bireysel tercihlerini ön plana çıkartan, kabiliyetlerine uygun seçimlerin olduğu dersleri veren, ama yönlendirmede zorlama yapmayan bir eğitim yaklaşımı günümüz dünyasında egemen olmaya başlamıştır. O yüzden mümkün olduğu kadar ileri yaşlarda mesleki yönlendirme, ama bu arada geçişleri sağlayabilecek bir esneklik önem kazanmaktadır. Bu eğilimin nedeni, bilgi, teknoloji ve meslekler konusunda yaşanan hızlı değişimdir. Bizler de bu değişimi iyi okumalı, buna uygun olarak eğitim yaklaşımlarımızı ve modellerimizi yeniden gözden geçirip düzenleyebilmeliyiz."
Mehmet ÇINAR/ANTALYA, (DHA)