Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, “Hiç şüphesiz ki, Antalya dünyanın en güzel yeridir” dediği Erenkuş mevkiinin hemen alt tarafında bulunan Bambus Plajı, Antalya’nın dünyaca ünlü falez bandında yer alıyor. Kentin hemen merkezinde yer alan ve aynı zamanda ‘Nitelikli Doğal Koruma Alanı’ statüsünde bulunan eşsiz koy, bir dönem kentin gözde mekanları arasında yer alırken 2014’te kaçak inşaatlar, ruhsatsız yapılarla gündeme geldi.
DENİZDEN KEPÇE GETİRDİLER
Muratpaşa Belediyesi, Nisan 2014 ve Mayıs 2015’te kaçak inşaat çalışmaları nedeniyle plajı mühürledi. Haziran 2015’te yapılan incelemede, plajdaki ruhsatsız ve kaçak bölümlere ilişkin zabıt tam 3 sayfa tuttu. Koyda kaçakların kaldırılması için çalışmalar başlatılırken 12 Mart 2016’da şikayet üzerine plaja giden Muratpaşa Belediyesi zabıta ekipleri, deniz dubasıyla plaja kepçe ve paletli ekskavatör getirildiğini, falezlere beton döküldüğünü belirledi.
FALEZLERİ BETONLA KAPLADILAR
Yasal sürecin tamamlanmasının ardından plajda 8 Nisan 2016 sabahı yıkım başladı. 50 kişilik ekip, hiltileri, jeneratörleri plaja indirdi. Üzeri tamamen betonla kaplanan falezlerde tahribat betonun sökülmeye başlamasıyla ortaya çıktı. Falezlerin demir profillerle kaplandığı, plajın dışardan görülmesini engellemek için kayalıklara duvar örüldüğü ve plajın moloz doldurularak genişletildiği görüldü. Belediye ekipleri 5 saatlik bir uğraşın sonucunda ancak 2 metrekarelik betonu sökülebildi. Bunun üzerine yoldan 30 metre aşağıda bulunan plaja vinç yardımıyla iş makineleri indirildi. Plaja dökülen betonun sökülmesi bir hafta sürdü.
BAŞVURULAR SONUÇSUZ KALDI
Bambus’ta tüm kaçak ve ruhsatsız yapıların yıkımının tamamlanmasının ardından Muratpaşa Belediyesi, koyu halka açık plaj haline getirmek için Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu’na tam 6 kez başvurdu. Bu sürede Muratpaşa Belediyesi, falez bandında 5 nokta için izin almayı başarırken her birinde mavi bayrakların dalgalandığı halk plajları oluşturdu. Muratpaşa Belediyesi’nin Bambus Plajı için yaptığı başvurular ise sonuçsuz kaldı.
KİRALAMA İÇİN FORMÜL ARAYIŞI
Muratpaşa Belediyesi, geçen yıl haziran ayında yaptığı 5’inci başvuruda, Antalya Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu, söz konusu alan için belediyenin imar planı yapmasını istedi. Muratpaşa Belediyesi, planlamanın yaklaşık 26 kurumdan görüş alınması gerekliliği ve 3 yıl sürecek olması nedeniyle talebini geri çekmek zorunda kaldı. Belediye, ocak ayında ise koyu halka açık bir plaj haline getirmek için bu plajı büfe-tuvalet ve şezlong alanı olarak kiralama talebiyle 6’ncı başvurusunu yaptı.
ŞİRKETLE AYNI KEFEYE KOYDU
Komisyon, 12 Şubat’ta belediyenin talebini görüşmek üzere toplandı. Komisyon, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın alana ilişkin devam iş ve işlemleri hakkında bilgi aldıktan sonra her iki talebe ilişkin görüşünü oluşturacağını bildirdi.
|
|
Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır. Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım. |