Ali Bahar, önceki aylarda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından Kıdem Tazminatı Fonu'nun bu yıl kurulması için hazırlıkların başlatıldığını, ancak konunun yeniden gündemden düştüğünü belirtti. Bahar, “Devlet, memura yalnızca emeklilik ikramiyesi öderken, işverenler hem emeklilik için prim hem de tazminat ödemekte. Bu aşırı yük nedeniyle Türkiye'de istihdam artışı sınırlı kalırken, işsizlik en önemli ekonomik ve sosyal sorunlardan biri olmaya devam etmektedir. Ayrıca, kıdem tazminatı yüzünden işten çıkarmalar olmakta, çalışma barışı bozulmaktadır. Bir firmanın kapanması veya iflas etmesi halinde çalışanın tazminat alması mümkün olamamaktadır. Kıdem tazminatı fonu çalışanın hakkını koruyarak bu sorunları çözecek bir modeldir" dedi.
Mevcut durumda işten çıkarılan işçilerin ve iş bulamayan gençlerin daha çok kaybettiğini belirten Bahar, kıdem tazminatı fonunun işveren, devlet ve çalışan katkısıyla bir emeklilik hesabı gibi oluşturulmasını, işçinin işten ayrılması ya da firmanın kapanması gibi durumlarda, kişinin kıdem ve ihbar tazminatlarının fon tarafından karşılanmasının mağduriyetleri önleyeceğini söyledi.
TAZMİNATLAR DEVLET GARANTİSİNDE
Çalışanlara ait ihbar ve kıdem tazminatları ile ilgili mükellefiyetin işverenin üzerinden kaldırılması gerektiğini belirten Bahar, “Fon, tasarruf artışına katkı sağlayacak, işverenleri de çoğu zaman planlamadığı bir borç ile karşı karşıya kalmaktan kurtarmış olacaktır. En önemlisi ise bu sayede, iflas etmiş bir şirkette çalışan işçilerin haklarının devlet garantisi altında olması sağlanacaktır" diye konuştu.
ANTALYA, (DHA)