Demre'de bulunan ve 2000 yılında Dünya Miras Geçici Listesi'ne alınan Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'ndeki arkeolojik kazıların bu yılki bölümü başladı. 25 yıldır Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Hacettepe Üniversitesi ortaklığında yürütülen kazılara, 20 yıl Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Yıldız Ötüken başkanlık yaptı. 5 yıldır ise aynı bölümden öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Doğan kazı başkanlığını yürütüyor.
Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'ndeki kazıların bu yılki bölümü 2 ay sürecek. Çalışmalara, Hacettepe ve Viyana Üniversitesi'nden 8 bilim insanı, 6 öğrenci ve 9 işçi katılıyor. MS 4'üncü yüzyılda yaşamış Aziz Nikolaos adına 6'ncı yüzyılda yapılan müzenin batı bölümdeki ana girişinde çalışmalar yapılacak. Geçen yılki kazılarda yapının orijinal giriş mekanı ve toprakla dolu olan tonozlu bir yapı bulunmuştu. Bu yılki kazılarda tonozlu yapının içindeki toprak boşaltılacak. Bu yapının üst bölümü de kazılarak yapı tam anlamıyla ortaya çıkarılacak. Yapı boşaltıldıktan sonra sağlamlaştırılacak ve ortaya çıkan veriler değerlendirilecek.
'HIRİSTİYAN DÜNYASININ MERKEZİ'
Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, Aziz Nikolaos Anıt Müzesi'nin Türkiye'nin kültür mirasında çok önemli bir yere sahip olduğunu belirterek şunları söyledi:
"Kuzey, doğu ve batı alanındaki manastır yapıları hepimiz için, turizm için ve bilim adına çok önemli bilimsel veriler içermektedir. Tarihi 5'inci yüzyıla kadar inen, öncesinde 4'üncü yüzyılda yaşamış olan Aziz Nikolaos'ın mezarını içermesi nedeniyle Ortodoks Hıristiyan dünyasının merkezi. Ortaçağ boyunca da bir hac yeri olarak da önemini korumuştur. Bu çok önemli yapıda önümüzdeki yıllarda da sürdürülecek çalışmalarda önemli veriler elde edilecek. Kalan yapılar ortaya çıkarılacak." (DHA)