Dünya Kültür Mirası Geçici Listesi'nde yer alan Aziz Nicolaus Anıt Müzesi'ndeki kazılar 26 yıldır sürüyor. Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Sema Doğan başkanlığında yürütülen kazıların bu yılki bölümünde 16 bilim insanı, arkeoloji ve antropoloji bölümü öğrencisiyle 11 işçi katıldı.
Kazı Başkanı Prof. Dr. Sema Doğan, "Aziz Nicolaus Anıt Müzesi MS 6'ncı yüzyılda Aziz Nicolaus'un mezarı üzerine inşa edilmiş bir yapı. Türkiye'de ve dünyada çok önemli bir yapı. Bu yılki kazılar kilise yapısının 'batı alan' denilen bölümünde, manastır yapısında devam ediyor. C mekanında geçen yıl tespit edilen karşılıklı erken Bizans dönemine ait iki taş sanduka mezarı açıyoruz. Geçen yıl bulunan G yapısındaki tespit edilen bir mezarın üstünü açmaya başladık. Açılan mezarlarda ilk inceleme yapılıyor. Ardından mezarlardan çıkan kemiklerin paketlemesi yapılarak, Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Antropoloji Bölümü'ne gönderilecek. Burada kemiklerin detaylı incelemesi yapılacak. Buradaki incelemelerde mezarda yatan kişinin cinsiyeti, yaşı, hastalıkları, beslenme biçimleri konusunda bilgiler elde edilmeye çalışılıyor. Bunun yanında geçen yıl ortaya çıkarılan duvar resimleri restore ediliyor" dedi.
Asıl hedeflerinin Aziz Nicolaus Anıt Müzesi'ndeki kazıların yanında restorasyonun tamamlanarak Dünya Kültür Mirası Listesi'ne girmesini sağlamak olduğunu vurgulayan Doğan, dünya ve Türk tarihiyle Türk turizmi için çok önemli olan yapıyı geleceğe taşımak istediklerine işaret etti.
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)