FETÖ/PDY soruşturması kapsamında aralarında Çağdaş Hukukçular Derneği Genel Başkan Yardımcısı Münip Ermiş’in de bulunduğu 25 avukatla ilgili gözaltı kararı alınmasından sonra bugün 17 avukat polis tarafından gözaltına alındı. Karara tepki gösteren avukatlar Antalya Adliyesi önünde basına açıklama yaptı. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı ve Adana Barosu Başkanı Mengücek Gazi Çıtırık’ın da katılımıyla gözaltılar protesto edildi. Yaklaşık 200 avukatın katıldığı protestoda çevik kuvvet ekipleri adliye çevresinde önlem aldı. Çağdaş Hukukçular Derneği Başkanı Selçuk Kozağaçlı, yapılan birçok işlemin hukuka aykırı olduğunu iddia etti. Avukatların baktıkları dosyalar, müvekkilleri ve müvekkilleriyle ilişkileri nedeniyle bu şekilde soruşturmalara muhatap olmaması gerektiğini söyleyen Kozağaçlı, “Hiçbir avukat hangi davaya bakıyor olursa olsun, avukatlık yaptığı için, işini takip ettiği için soruşturma ve kovuşturmaya tabi tutulmamalıdır” dedi.
Ev basmak, büro basmak suretiyle avukatların yakalanıp gözaltına alınmasının yakışıksız olduğunu savunan Kozağaçlı, “Avukatla ilgili bir soruşturma yapacaksanız, davetiye gönderirsiniz. Gelir ifadesine başvurursunuz. Bir şüphe ya da tereddüt yaşıyorsanız, bunu gerekçeleriyle açıklarsınız ve avukat hakkında işlem yaparsınız. Kitlesel biçimde avukatların evlerini ve bürolarını basmak kabul edilemez” dedi.
'GÖZALTINA ALINAN AVUKATLAR SOLCU, SOSYALİST' İDDİASI
Kanun Hükmündeki Kararnamelerle getirilen 5 gün avukatla görüştürülmeme kısıtlamasının anayasaya aykırı olduğunu kaydeden Selçuk Kozağaçlı, şöyle konuştu:
“Paralel Devlet Yapılanması denilen silahlı bir örgüt darbe girişiminde bulundu. Biz şimdi bununla ilgili soruşturma yapıyoruz diyorlar. Avukat Münip Ermiş Çağdaş Hukukçular Derneği’nin Genel Başkan Yardımcısıdır. 30 yıldır son derece onurlu bir şekilde sosyalist mücadelenin sahibidir. Avukat Münip Ermiş’i tanımıyorsanız, Antalya’da polislik, savcılık, hakimlik yapamazsınız. Gözaltına alınanlardan avukat Lider Tanrıkulu ile Hakan Evcin üyemiz olmasa da bu iki arkadaşımız da sol kimlikleriyle tanınan ve kariyerleri boyunca asla böyle bir suçlamayla ilişkilendirilemeyecek kişilerdir. Soruşturmanın esasıyla ilişkilendirilemeyecek insanları, solcuları, sosyalistleri, devrimcileri, yurtseverleri bu soruşturmaya bu şekilde dahil ederseniz, o zaman muhaliflerinizle hesaplaşmak istiyorsunuz anlamına gelir. O zaman sizin derdiniz silahlı bir örgüte karşı soruşturma yürütmek değil, muhalefetinizden kurtulmak, bu ülkede siyaseti yasaklamak, demokratik alanı daraltmak anlamına gelir. Bunu kabul edemeyiz."
Ülkede olağanüstü hali gerektiren bir durum olmadığını, 15 Temmuz darbe girişiminin 24 saat içinde sona erdiğini de ileri süren Kozağaçlı, olağanüstü halin bir tasfiye aracı olarak kullanıldığını, bunu kabul etmelerinin mümkün olmadığını söyledi.
ANTALYA BARO BAŞKANI BACANLI’NIN AÇIKLAMASI
Antalya Baro Başkanı Alper Tunga Bacanlı, da şunları kaydetti:
“Devlet yetkilileri tarafından da kabul ve ifade edildiği üzere, bazı yanlış uygulamalar sonucu mağduriyetler yaşanmaktadır. Yurt genelinde gözaltına alınan kişiler arasında FETÖ karşıtı kimliği ile tanınan, bu yapı ile hiçbir şekilde ilişkilendirilemeyecek yurttaşlara ve meslektaşlarımıza rastlanmaktadır. Antalya Barosu’nun yiğitçe karşı durduğu Ergenekon/Balyoz sürecinde yaşanan sıkıntıların tekrarlanmaması bakımından, uygulayıcıların son derece titiz davranması gerektiğine işaret ediyoruz. Bu sebeple gözaltına alınan meslektaşlarımız özelinde tüm yurttaşların adli ve kolluk işlemlerinin süratle tamamlanması, savunma haklarının temini bakımından icap eden tedbirlerin alınması gerekmektedir. Anılan hususlara dair görüş ve taleplerimiz yetkililere iletilmiştir."
Mustafa KOZAK/ANTALYA, (DHA)