Büyük Menderes Irmağı'nı besleyen su kaynağının üzerine kurulan Yapağlı Alabalık Üretim ve Su Ürünleri İşleme Entegre Tesisi'nde yıllık 400 bin ton balık üretiliyor. 30 dönüm alan üzerine kurulan ve 200 üretim havuzu bulunan tesiste üretilen alabalıklar daha sonra meşe odununda füme (tütsülenmiş) yöntemiyle işlenerek pazar sunuluyor.
Yapağlı Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Özden Çelik, yılda 1200 ton tütsülenmiş balık satışı yapıldığını söyledi. Üretimlerinin yüzde 30'unun iç piyasaya, yüzde 70'inin ise dış piyasaya sunulduğunu anlatan Çelik, "Hollanda ve Almanya başta olmak Avrupa ülkelerine ihraç ediyoruz. Tütsülenmiş balık Türk damak tadına pek fazla hitap etmiyor. Bu nedenle çok tutulmuyor. Ancak üretim kalitemiz sayesinde. Yurt içinde damak tadı olarak fazla rağbet görmemekte" dedi.
Tesiste 60 kişinin çalıştığını vurgulayan Başkan Çelik, bu yönüyle de istihdama katkı sağladıklarını belirtti.
Selamet ŞAHİN/DİNAR, (DHA)