Avlan Gölü, 1977 yılında kurutularak tarım arazisine dönüştürüldü. Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü, 1984 yılında Finike ile Elmalı ilçelerini birbirine bağlayan, gölün ortasından geçen 4 kilometre uzunluğunda karayolu yaptı. Sonrasında Elmalı Ovası'nda ekosistemin bozulması üzerine göl, 1997'de yeniden suya kavuşturuldu. Gölde yeniden doğal yaşamın oluşmaya başlamasıyla göçmen kuşlar gelmeye başladı.
Çevre ve Orman Bakanlığı Ulusal Sulak Alan Komisyonu gölün ortasından geçen karayolunun kaldırılması konusunda karar almasına karşın bu yönde adım atılmadı. Türkiye Tabiatını Koruma Derneği (TTKD) Antalya Şubesi de Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü'ne başvurarak, gölün ortasından geçirilen yolun kaldırılmasını istedi.
SEVİNDİREN HABER
Karayolları Antalya 13'üncü Bölge Müdürlüğü, yıllar sonra çevrecilerin, yöre halkının ve sivil toplum kuruluşlarının sesine kulak verdi. Gölün ortasından geçen 4 kilometrelik karayolu, geçen hafta trafiğe kapatıldı. Karayolları, gölün doğusundan geçen 5 kilometrelik eski yolu modern hale getirerek trafiğe açtı.
Karayolları 13'üncü Bölge Müdürü Mustafa Karademir, 5 kilometrelik yeni yol için 6.5 milyon lira harcama yapıldığını belirtti. Karademir, "Avlan Gölü, göçmen kuşların göç yolu üzerindeydi. Ortadan geçen yol kuşların kaçmasına yol açıyordu. Artık yolun kaldırılmasıyla Avlan Gölü'nde doğal yaşamın eski haline dönmesini bekliyoruz. Karayolları 13'üncü Bölge Müdürlüğü olarak, gölde doğal yaşamın yeniden oluşumuna katkı sağlayacağımıza inanıyorum" dedi.
GÖLÜN İKİ YAKASI BULUŞACAK
Karademir, gölü ikiye ayıran karayolunun da kaldırılacağını aktardı. Karademir, "O dolgu malzemeyi kullanabileceğimiz yakın bölgede bir yer olup olmadığını araştırıyoruz. Eğer uygun bir yer bulunamazsa Devlet Su İşleri'nin bizden talebi var, o malzemeyi kullanmak istiyorlar. Ama kesin olan şu, o malzeme gölün ortasından kaldırılıp, gölün iki yakası birleştirilecek" diye konuştu.
BÖLGE HALKI VE DOĞA HUZURA KAVUŞTU
TTKD Antalya Şube Başkanı Hediye Gündüz, yıllardır bu konuda beklentileri olduğunu belirtere, karardan son derece mutlu olduklarını söyledi. 2 yıl önce Karayolları Genel Müdürlüğü'ne dilekçe gönderdiklerini ve Karayolları Bölge Müdürü'nü ziyaret ettiklerini belirten Gündüz, "Karayolları bu konudaki duyarlılığın farkına varmıştı" dedi. Suyun öneminin artık çok iyi bilindiğini kaydeden Gündüz, "Avlan Gölü, Batı Akdeniz'in en önemli su depolarından biri. Oradaki kuşlar balıklar, insanlar, çiftçiler huzur bulacak. Bölge halkı ve doğa huzura kavuştu. Bu, doğanın, çevrenin başarısı" diye konuştu.
Gölün ortasından geçen yolun kapatılmasıı, yöre halkı tarafından da sevinçle karşılandı.
Ahmet ACAR/ELMALI (Antalya), (DHA)