Avlan Gölü'nün ortasından geçen ve geçen yıl ulaşıma kapatılan karayol kaldırılıyor. Gölün çevresinden geçen anayolun altında kalan kıyılar da rehabilite ediliyor.
Avlan Gölü, 1970'li yıllarda tarım alanı kazanmak için büyük parasal kaynak harcanarak kurutulmuştu. Bu çalışma ciddi bir tarımsal gelir getirmediği gibi, bölgedeki elma bahçelerini de kurutmaya başlamıştı. Gölün oluşturduğu neme muhtaç olan meyve bahçeleri kuruyup, bölgede tarımsal üretim büyük oranda düşünce bölgedeki köylerde göç başlamıştı. Elmalı'ya bağlı 37 köyün muhtarı, bölge belediye başkanları ve yaklaşık 3 bin imzalı bir dilekçe ile Çevre Bakanlığı'na başvurarak gölün yeniden oluşturulmasını istemişlerdi. 2001'de Avlan Gölü kapakları kapatılarak, göl yeniden su tutmaya başlamıştı.
Çevrecilerin çabası sonucu, ortasından geçtiği gölü ikiye bölen yolun yerine Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'nce çevreden geçen bir karayolu inşa edildi. Gölün ortasından geçen yol, yeni yolun tamamlanmasıyla geçen yıl kapatılmıştı. Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürlüğü, Karayolları Antalya 13. Bölge Müdürlüğü'nün de katkısıyla Avlan Gölü'ndeki son olumsuzluğu ortadan kaldırmak için çalışma başlattı.
PİKNİK ALANI YAPILACAK
Çalışmalarla ilgili bilgi veren Devlet Su İşleri 13. Bölge Müdürü Turgay Özgür, "Öncelikle gölü ikiye ayıran eski karayolunu tamamen kaldırıyoruz. İlk etapta ortadan açılan kanalla, gölün iki yakasını birleştirdik. Devam eden çalışmalarla, Karayolları 13. Bölge Müdürlüğü'nün de katkılarıyla tamamen kaldıracağız. Yeni karayolunun kıyısında kalan bölümünde, göl kıyısında set oluşturma çalışması yapıyoruz. Gölün o bölümdeki kıyısı, Elmalı Kaymakamlığı tarafından piknik alanı yapılacak. Biz alt yapıyı hazırlıyoruz" dedi.
İKLİM YUMUŞAYACAK
Özgür, 1970'li yıllardaki Avlan Gölü'nün yüzde yüz geri gelemeyeceğini ancak iki yakası birleşmiş yeni Avlan Gölü'nün yeraltı suyunu besleyeceğini söyledi. Turgay Özgür, şunları kaydetti: "Yörede iklim yumuşayacak. Böceğinden, kurbağasına, kuşuna yeni bir yaşam alanı oluşacak. Gölde yaşayan kuşlar, bölgedeki sedir ormanlarına zarar veren sedir bitleri ile beslenecek. Bölgedeki sedir ormanları daha yeşil hale gelecek. Kısacası, tam bir Avlan Gölü, bölgeye yeni bir yaşam verecek. Tarımsal üretim artacak."
Ahmet ACAR/DEMRE, (DHA)