Fırat Üniversitesi Güzel Sanatlar Eğitimi Resim-İş Dalı Başkanı Öğretim Görevlisi Rüchan Keçeci, atık metalleri sanat eserlerine çevirdi. 2016 Antalya Expo'da endüstriyel atıklardan oluşan heykel sergisini açan Rüchan Keçeci, Turgut Özal, amazon kadını, gakkoş karakteri, terminatör gibi 18 heykelin yer aldığı serginin izleyenlerden büyük övgü aldığını kaydetti. 10 yıldır atık malzemelerden heykeller yaptığını dile getiren Keçeci, grafik ve resim alanında uzman olduğunu, eline geçen bir kaynak makinesi sayesinde hurdalardan heykel yapan bir heykeltıraşa dönüştüğünü söyledi.
BİR ESER İÇİN 1 TON HURDA
Geri dönüşümü olan, ama endüstriye kazandırılamayacak malzemeleri kullandığını kaydeden Keçeci, eserlerinin 50 ile 250 kilogram arasında olduğunu vurguladı. 250 kilogramlık bir eser için yaklaşık 1 tonluk atık malzeme kullandığını belirten Keçeci, “Bu alanda hiç eğitim almadım. Kendi kendimin hocası oldum. İçimdeki tasarımları yapmaya başladım. Önce çizimler yapıyorum, sonra bunları atölyede heykellere çeviriyorum. Amacım önce bunları sergilemek değildi. Eser sayım 20'yi aşınca bir AVM'de bunları insanların görmesini istedim. Yoğun ilgi görünce bir TIR'la neredeyse Türkiye'nin birçok ilinde eserlerimi sanatseverlerle buluşturdum" diye konuştu.
'GERİ DÖNÜŞÜM KUTUSU OLDUM'
Normalde insanların evlerine koymayacak atıkları, heykeller oluştuktan sonra öptüğünü görmenin kendisini daha da teşvik ettiğini belirten Keçeci, şöyle konuştu:
“Atık malzemeleri önce sağdan soldan topluyordum. Bütçeyi kendi maaşımdan ayarlıyordum. Son zamanlarda bu eserlerden para kazanmaya başlayınca hurdacılardan gidip ton hesabıyla satın alıyorum. Bazen insanlar bozulan elektronik eşyalarını kapıma bırakıyor. Geri dönüşüm kutusu gibi oldum."
ÖZAL'IN PORTRESİ PİSTONDAN
Rüchan Keçeci, eserlerini 1000 ile 30 bin lira arasında sattığını söyledi. 18 heykelin yer aldığı bu sergideki eserlerin otomobil, kamyon, TIR, dozer, motosiklet gibi araç parçalarından oluşan bir konsepte sahip olduğunu belirten Keçeci, “Rahmetli Cumhurbaşkanı Turgut Özal'ın heykelinde saçları için yaklaşık 3 bin çivi kullandım. Portresi otomobil parçalarından biel kolu, piston, kar zinciri ve birçok dişli ile çelik bilyelerden oluşuyor. Kıyafeti araç kaportalarından, düğmeleri ise conta ve pullardan oluşuyor" dedi.
AMBULANSI AKVARYUMA ÇEVİRDİ
Sergiye getiremediği bir eserinden de bahseden Keçeci, “10 metre yüksekliğin bir eğitim çınarım var. 47 adet kitap meyvesi olan eserimin üzerinde 3 figür ile kitap okumanın önemini belirtmek istedim. Bir ambulansı akvaryuma dönüştürdüm, 4.5 ton su kapasitesine sahip. Bunlara benzer birçok eğitimde kullanılacak sanat eserleri üretiyorum" konuştu.
Rüchan Keçeci'nin 2016 Expo alanındaki sergisi 31 Ekim'e kadar açık kalacak.
Hasan DEMİRBAŞ/ANTALYA, (DHA)